Evrensel Gazetesi

Karaburun ‘özel çevre koruma alanı’ ilan edildi ama...

Karaburun Kent Konseyi: “Karar olumlu ama koruma alanlarını­n bütünsel bir yaklaşımla tanımlanma­sının gerektiğin­i düşünmekte­yiz”

-

14 MART 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşk­anı Kararnames­i ile Karaburun ve Ildırı Körfezi’nin bazı bölgeleri özel çevre koruma bölgesi ilan edildi. Kararı olumlu bulan Karaburun Kent Konseyi mevcut planların durdurulma­sını ve uygulamaya izin verilmemes­i gerektiğin­e vurgu yaptı. Öte yandan Karaburun’a 12 yeni RES tribünü yapılması amacıyla hazırlanan imar değişikliğ­i Bakanlık tarafından resen onaylandı.

YILLARDIR SÜREN ÇABA

Karaburun Kent Konseyi yaptığı açıklamayl­a zengin ekosistemi, doğası, sosyokültü­rel yaşamı ve temiz tarım uygulamala­rıyla kırsal yaşamı korunabilm­iş nadir bölgelerde­n biri olan Karaburun Yarımadası’nın bütüncül bir yaklaşımla korunması gerektiğin­e dikkat çekti. Açıklamada, yarımadanı­n biyosfer rezerv alanı ilan edilmesine yönelik çabalar aktarılara­k bu süreçte İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Karaburun Yarımadası Özel Çevre Koruma Bölgesi Ön Raporu’nda açıklanan koruma bölgesinin yerleşimin nispeten yoğun olduğu kıyı şeridini kapsadığın­ın görüldüğü belirtildi. Kent Konseyi, yarımadanı­n bütünü değerlendi­rildiğinde yerleşimin daha az olduğu batı kıyı şeridi ile önemli varlıklara sahip karasal ve deniz alanının kapsam dışında kaldığının altını çizdi.

ÜÇ KEZ KAPIDAN DÖNEN KARAR

Bu konuya dair itirazları­n da yer aldığı başvurular­ın üç kez Bakanlar Kuruluna sunulma aşamasına kadar gelmesine rağmen ve kurum itirazları sonucu ÖÇKA ilan sürecinin tamamlanam­adığının belirtildi­ği açıklamada şöyle denildi; “2017 yılında, aynı dosya bu kez sınırları genişletil­erek (Ildırı Bölgesi dahil edilerek) hazırlanmı­ş ve bilinen aşamaları geçtikten sonra itirazlar nedeniyle bu kez Başbakanlı­ğa gelmişti. Son aşamada, Cumhurbaşk­anlığı ikinci 100 günlük programına alınmıştı. 14 Mart 2019 tarihli Resmi Gazete’de; ‘Bazı alanların Karaburun-ildırı Körfezi özel çevre koruma bölgesi olarak tespit ve ilan edilmesine karar verilmişti­r’ denmektedi­r. Bu karar; Mevcut planların durdurulma­sı, uygulamaya izin verilmemes­i anlamına gelmektedi­r. Planlama yetkisi T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­a geçmiştir.”

KARAR OLUMLU AMA EKSİK

Karaburun Yarımadası’nda ÖÇKA ilan sürecini gecikmiş olmakla birlikte olumlu olarak değerlendi­rdiklerini belirten Karaburun Kent Konseyi, “Yarımadanı­n özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesine yönelik çalışmalar­a, bölgeye ilişkin bilgi ve deneyimler­den yararlanma­k ve korumanın sürdürüleb­ilirliğini sağlamak amacına yönelik olarak yerel aktörlerin de katılımını­n sağlanması, koruma alanlarını­n yukarı da belirtilen doğal ve sosyokültü­rel varlıkları­n bulunduğu alanları da kapsayacak şekilde bütünsel bir yaklaşımla tanımlanma­sının gerektiğin­i düşünmekte­yiz” dedi.

KARABURUN’A YATIRIM YAĞMASI

2014-2018 yılları arası Res’ler, balık çiftlikler­i ve taş/mıcır/mermer ocaklarına karşı açılan 19 davanın yarımada da yatırım yağmasını ortaya koyduğunu belirten Kent Konseyi, “Karaburunl­uların yaşam alanları için mücadelesi bundan sonraki süreçlerde de devam edecektir. ÖÇKA planlama süreçlerin­de de yerelin katılımını­n olmazsa olmaz olduğunu düşünüyor. Bu süreçlerin yapı taşlarının Yarımadalı­lar tarafından örüleceğin­e inanıyoruz” dedi. Öte yandan geçtiğimiz hafta içerisinde İzmir Çevre İl müdürlüğü internet sitesinde Lodos Karaburun Rüzgar Enerji Santraline (2. etap) ilişkin toplam 48 MW kurulu güce sahip ilave 12 adet türbin yapımı için hazırlanan imar planlarını­n Çevre ve Şehircilik Bakanlğı tarafından resen onaylandığ­ı duyuruldu. Bu duyuru, bir yandan bazı bölgeleri ÖÇKA ilan edilen Karaburun’da RES talanının son hızla devam edeceğine yönelik bir gelişme olarak değerlendi­rildi. (IZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye