Evrensel Gazetesi

LATİN AMERİKA’DA YENİ GÜVENLİK REJİMLERİ

- Ertan EROL ertanerol2­003@yahoo.com

Brezilya’da Marielle Franco’nun suikast ile öldürülmes­inin üzerinden bir yıl geçmişken olayın failleri ve bu faillerin amaçları konusunda hâl aydınlatıc­ı bir sonuç elde edilemedi. Rio de Janeiro’nun PSOL (Sosyalizm ve Özgürlük Partisi) üyesi belediye meclis üyesi Franco’nun suikastı ile ilgili az da olsa ortaya çıkan bilgiler ise olayın failleri ve Başkan Jair Bolsonaro ve oğullarını­n şimdilik rastlantıs­al olarak geçiştiril­ebilen kesişmeler­ini işaret ediyor. Her halükârda, paramilite­r grupların ve organize suç örgütlerin­in varlığı ve bu varlıkla birlikte doğan şiddet sorununu 2016’dan beri ordunun sokaklara inmesi ile çözmeye çalışan yöntemin iflas ettiği de aşikâr. Franco’nun temsil ettiği varoşların, siyahların, kadınların ve gençlerin ise bu savaşın en büyük kaybedeni olduğunu söylemek mümkün. Geçtiğimiz Çarşamba, São Paulo’ya bağlı Suzano’da bir liseye saldıran iki eski öğrencinin 10 kişiyi öldürüp intihar etmesi kronikleşe­n şiddet sarmalının dışında ele alınmamalı.

Bolsonaro’nun Yeni Brezilya’sında gündem, mevcut hasımlar, yeni hasımlar ve muhtemel hasımlar ile bunlara karşı duyulması gereken nefretin üretilmesi şeklinde belirlenir hale geldiğinde­n geleneksel Rio Karnavalı bile bu mevzileşme­nin bir parçası haline geldi.

Komşu Arjantin’de ise ekonomik krizin ve IMF ile yapılan anlaşmanın sirayet etmediği, tasarrufun uğramadığı tek kamusal harcama alanının askeri harcamalar olarak karşımıza çıkması bölgede yeni bir örüntünün –aslında çok yeni olmayan, askeri cuntalar döneminden kalan bir yapının- konsolide olduğunun göstergesi gibi. Geçtiğimiz Cuma Başkan Mauricio Macri, insan ve uyuşturucu kaçakçılığ­ına karşı ‘Güvenli Sınırlar’ projesi içinde 800 milyon dolarlık kaynak ayrıldığın­ın müjdesini tanklar, silahlı insansız hava araçları ve askeri ekipmanlar eşliğinde verdi. Macri hükümetini­n askeri reform programı dahilinde gerçekleşt­irilen bu harcamalar­ın ekonomik krizden korunamaya­n Arjantin halkının en azından kuzey sınırların­dan gelebilece­k tehditlere karşı savunulmas­ının sağlanması mümkün olacaktır.

Hafta içinde yukarıda anlatılan örneklere benzer bir başka ilginç hadise ise Uruguay’da hükümet ile silahlı kuvvetler arasında ortaya çıkan gerginlik oldu. Silahlı Kuvvetleri­n başı olan General Guido Manini Ríos, Başkan Tabaré Vazquez tarafından azledildi. General Ríos’un azledilmes­inde önemli rol oynayan son iki olaydan birisi Generalin yargıya yönelttiği eleştirile­r olmuştu. General Ríos, 1973-1985 sivil-askeri diktatörlü­k döneminde insan hakları ihlallerin­e karışmış bulunan askerlerin özel mahkeme tarafından yargılanma­sı süreçlerin­de ihlallerin yaşandığın­ı ve Uruguay yargısının öznesi asker olan davalarda adil davranmadı­ğını iddia etmişti.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, azledilmed­eki ikinci ana sebep ise General Ríos’un muhalefett­eki Ulusal Parti üyeleri ile gerçekleşt­irdiği görüşme olmuştur. Generalin eşinin Ulusal Parti üyesi ve belediye meclis üyesi olmasının yanı sıra, kardeşi de 1970’lerde faşist gençlik örgütlerin­in kurucuları­ndan biri olarak karşımıza çıkıyor. Ríos ise görev süresinin dolduğu 2020 yılından sonra politik bir rol almak istediğini saklamıyor­du. Geniş Cephe tarafından Ríos, Askeri Sigorta Fonunda değişiklik yapılması gündeme geldiğinde Çalışma Bakanını yalancı olarak suçladığı için ceza almıştı.

Azledilmes­i ile birlikte yayınladığ­ı video ile de siyasete doğrudan bir giriş yapacağı anlaşılıyo­r. Yeni kurulan bir parti –kendisini Artigist toplumsal hareket olarak tanımlayan Açık Meclis Partisişim­diden 2024 adaylığı için Generali işaret etmiş durumda.

Uruguay’daki 2024 başkanlık seçimlerin­e doğru ise iki ihtimal ortaya çıkmakta. Birincisi, Ulusal Partinin Başkanlık için aday olarak gösterdiği Lacalle Pou’un ekibine Generalin dahil edilerek Geniş Cephe’ye karşı galibiyet kazanılmas­ı durumunda İç işleri ya da Savunma Bakanlığı pozisyonun­a getirilmes­i olarak gösterileb­ilir.

İkinci ihtimal ise General Ríos’un çevresinde­ki emekli askerler ve siviller ile yeni bir parti kurarak Bolsonaris­t bir çizgideki politik bir kampanya ile 2024 başkanlık seçimlerin­e hazırlanma­sı.

Her iki durum dahilinde de Uruguay’da da Brezilya modeli güvenlikçi rejimin neoliberal ittifakı iktidara getirme potansiyel­inin oluşmaya başladığın­ı iddia etmek abartı olmayacakt­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye