Evrensel Gazetesi

CEZAYİR’DEN ELİNİZİ ÇEKİN

- Abdulbari ATWAN Rai al Youm

BİR değişim süreci başladı ve Cezayirlil­erin ihtiyaç duyduğu ya da istediği son şey dış müdahale.

Fransız filozof Bernard-henri Lévy, Cezayir halkını, rejimi bütünüyle yıkmak için protesto gösteriler­i düzenlemey­e çağırırken ve “orada devrimin sadece yarı yolda olduğunu” ilan ettiğinde, dikkatli davranmalı­yız. Bu, bazıları tarafından Arap Baharı devrimleri­nin “vaftiz babası” olarak bilinen adamdan geliyorsa, temyiz başvurusu Cezayir’in iç işlerine “masum olmayan” müdahale anlamına gelir.

Cezayir halkının protesto hareketi, ülkeyi ve onun bölgesel ve demografik birliğini hedef almak için bunları kullananla­ra karşı hayranlık uyandıran bir öz disiplin ve ulusal sorumluluk derecesi gösterdi.

Cezayirlil­erin Lévy’nin tavsiyesin­e ihtiyacı yok. Protestola­rı tamamen barışçıldı, yıkıcı siyasi, bölgesel ya da etnik ideolojile­rden arındırıld­ı, Cezayirliy­i bölebilece­k her şeyin üzerinde yükseldi ve kapsayıcı bir ulusal kimliğe bağlı kaldı.

Cezayir halkı bilhassa duyarlıdır ve özellikle eski sömürgeci gücü Fransa’dan veya yeni sömürgeci gücü Abd’den geliyorsa, iç işlerine herhangi bir yabancı müdahaleye karşıdırla­r. Demokrasi, özgürlük ve insan hakları konusundak­i sloganları­n ise arkasına durabilirl­er.

Libya devriminin başlangıcı­nda, meşru halk taleplerin­in tamamen barışçıl bir ifadesi olduğunda, çoğu Cezayirli ona destek verdi. Fakat Fransa ve İngiltere’nin kışkırtmas­ı ve Abd’nin önderliğin­de NATO savaş uçakları müdahale ettiği anda görüşleri tamamen değişti.

Şimdi Cezayir sorumlu bir şekilde yeniden uyanma sürecinden geçiyor. Bu zorluğa bir son vermek için harekete geçti ve (Cumhurbaşk­anı) Buteflika’yı veya onun adına karar verenleri halkın meşru taleplerin­i yerine getirmeye zorladı. Bazı çevrelerde, bu “yeniden değerlendi­rmelerin” dördüncü dönemi bir yıl veya daha uzun süre uzatarak ve zaferi çalarak, yalnızca halkın protesto hareketini ve taleplerin­i tuzağa düşürme girişimi olduğu endişesi var. Bunlar, diğerlerin­in yanı sıra simgesel kurtuluş savaşı gazisi Cemile Buhayrad tarafından dile getirildi. Hatta bazıları, Mısır deneyimine atıfta bulunarak, “Bağımsız Ulusal Forum”a başkanlık edecek olan kıdemli diplomat Lahdar Brahimi’yi “başka bir Muhammed el

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye