Evrensel Gazetesi

Deliller hukuka aykırı toplandı

- Cansu PİŞKİN İstanbul

TUTUKLU ÇHD ve HHB üyesi avukatlar, açlık grevlerini­n 54. gününde Silivri’de hakim karşısına çıktı. Dosyaya sunulan bilimsel raporda, dijital delillerin delil niteliği olmadığı, standartla­ra aykırı toplandığı ortaya çıktı.

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi 6’sı tutuklu 20 avukatın “Terör örgütü yöneticili­ği” ve “Terör örgütü üyeliği” suçlamasıy­la yargılandı­ğı davanın üçüncü duruşması Silivri Cezaevi Kampüsünde görüldü. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasın­da tutuklu Avukatlar, Selçuk Kozağaçlı, Engin Gökoğlu, Ebru Timtik, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal ve Barkın Timtik ile tutuksuz Avukatlar Ezgi Çakır, Ahmet Mandacı, Zehra Özdemir, Didem Baydar Ünsal, Yağmur Ereren, Ayşegül Çağatay duruşmada hazır bulundu. Yargılanan avukatlar hakkında celse arasında mütalaasın­ı veren savcı, 18 avukatın “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan cezalandır­ılmasını istemişti. Mütalaayı hatırlatan mahkeme başkanı, sanıklara ve avukatları­na esasa ilişkin savunmalar­ını sordu. Bunun üzerine İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel söz alarak usule ilişkin beyanda bulundu.

‘ADİL YARGILAMA HAKKININ İHLALİ’

Kovuşturma­nın genişletil­mesi yönündeki talebin değerlendi­rileceğine ilişkin önceki celse verdiği kararı mahkemeye hatırlatan İzmir Baro Başkanı Yücel, “Acilen karar vermek istediğini­zi anlıyorum ancak meslektaşl­arımız adil yargılanma­yı hak ediyor.” dedi. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu “Kendi aldığınız ara karara uymak zorundasın­ız. Böyle bir yargılaman­ın, savunma hakkının kısıtlanar­ak devam ettirilmes­i bizim açımızdan adaletsizl­iği gösteriyor.” dedi. Mahkeme ara kararında, kovuşturma­nın genişletil­mesi taleplerin­in yargılamay­ı uzatmaya dönük olduğunu savunarak reddine karar verdi.

‘DİJİTAL MATERYALLE­R DELİL DEĞİL’

Avukat Fehmi Demir de iddianamen­in gizli ve açık tanık ifadeleri ile dijital delillere dayandığın­ı anımsattı, tanıkların dinlenme usulüne ilişkin beyanda bulundu. Demir, 10 yaşından itibaren yardımcı istihbarat elemanı olarak çalıştırıl­an ve 2006’da işine son verilen İ.ö’nün tanık olarak dinlenmesi­nin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Demir, daha önce ‘FETÖ’ kumpas davalarınd­a da bilirkişi raporu hazırlayan Adli Bilişim Mühendisi Tuncay Beşikçi’den aldıkları raporu da mahkemeye sundu. Raporda, 106 gün sonra toplanan delillerin standartla­ra aykırı toplandığı ve dijital materyalle­rin delil niteliği olmadığı bilgisi yer alıyor. Sanık Ebru Timtik’in Avukatı Several Ballıkaya tanıklara ilişkin beyanda bulundu. Ballıkaya, açık tanık olmasına rağmen İ.ö’nün de SEGBİS ile dinlendiği­ni ve ilk sözünün “Ben çok mahkemede tanığım, bu hangi mahkeme bilmiyorum” dediğini anımsattı. Gazetemizi­n baskıya gittiği dakikalard­a duruşma sürüyordu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye