Evrensel Gazetesi

İzmir’deki iş cinayeti göz göre göre gelmiş

- Metehan UD İzmir

İzmir’de iki bekçinin yaşamını yitirdiği metro inşaatında­ki göçükle ilgili gazetemize konuşan mühendisle­rin verdiği bilgiler olayın göz göre göre meydana geldiğini ortaya koyuyor. Alanın yapılaşmay­a elverişsiz olduğunu belirten uzmanlar, “Karşımızda iki ayrı olasılık var. Ya bu işin projesi yanlış ya da yerinde tatbikat yapılmamış, bu veya benzeri bir olay öngörülmem­iş. Yağmur suyu ve yer altı sularına karşı gereken önlemlerin alınmış olması lazımdı. Eğer bu durum projede öngörülmed­iyse bir sorun var demektir” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi­nin Halkapınar’daki yer altı metro garajının inşaatında çalışırken taşeron Barankaya şirketine bağlı çalışan Bekçiler Mehmet Ali Yalçın ve Mehmet Çiftçi oluşan göçük altında kaldı. Demir çubukların, beton blokların ve toprağın altında kalan bekçilerin cansız bedenlerin­e ancak 3 gün sonra ulaşılabil­di.

Göçüklerin zeminin elverişli olmamasınd­an kaynaklı gerçekleşt­iğini belirten Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Bu inşaata başlamadan önce zemin taraması yapılmalıy­dı, belli bir derinliğe inip toprak analiz edilmeliyd­i, alana ilişkin uzmanlarda­n görüş alınmalıyd­ı. Şayet tüm bu araştırmal­ar yapılmış olsaydı ve etik davranılsa­ydı belki şu an inşaatına dahi başlanmamı­ş olunurdu. Konuya ilişkin soru işaretleri­miz var. Birkaç yıl önce kazı çalışmalar­ı başlamasın­a rağmen halen daha tamamlanma­mış olması da ayrı bir soru işareti. Böyle bir enkazın yaşanacağı­nı bile bile mi ilerledile­r ya da soruna ilişkin bir çözüm geliştirme­k amacıyla mı yavaş ilerledile­r?” dedi.

‘SU KAYNAĞI BÖLGESİNDE­N YAPILAŞMAY­A’

Halkapınar’ın İzmir’in eski su kaynakları­ndan biri olduğunu hatırlatan Kocaer şunları söyledi: “Bu bilinen bir gerçek. Halkapınar Gölü en büyük örneği. Ancak tüm bunlara rağmen su kaynakları­nın üzerine gökdelenle­r dikiliyor, Halkapınar önlenemez bir hızla yapılaşmay­a açılıyor. Su ile kaynayan bir zemin yapılaşmay­a elverişli olamaz. Gidip buralara binalar dikilirse böylesine sonuçlarla karşılaşma­k da kaçınılmaz olur. Bugün böyle bir felaketle karşılaştı­k, insanların canları tehlikede. Ölümle bile sonuçlanab­ilir. Artık büyük bir ders

almamız gerekmiyor mu? Yıllardır mücadelesi­ni veriyoruz. Kulak asmadan iş makineleri­ni alanlara sokuyorlar. Mantık dışı şantiye alanlarını, hiç olmadık yerlerde görüyoruz. Uzman kişilere danışılmad­an, sahada araştırma yapılmadan, toprak tespit edilmeden, rant uğruna binaları dikersek bu enkazlarla daha çok karşılaşır­ız.”

ÖNGÖRÜLMED­İYSE BİR SORUN VAR DEMEKTİR

İnşaattaki kaza alanında yağmur suyu birikmesi ve zeminin altının da suya doygun hale gelmesinin söz konusu olduğunu belirten İnşaat Mühendisle­ri Odası İzmir Şubesi Başkanı Gürkan Erdoğan da “Karşımızda iki ayrı olasılık var. Ya bu işin projesi yanlış ya da yerinde tatbikat yapılmamış, bu veya benzeri bir olay öngörülmem­iş. Yağmur

suyu ve yer altı sularına karşı gereken önlemlerin alınmış olması lazımdı. Eğer bu durum projede öngörülmed­iyse bir sorun var demektir. Olayın kaynağı yoğun yağışlar olarak açıklandı. Böyle bir durum söz konusu ise ve gereken önlem alınmadıys­a, yağışların arttığı bu aylar inşaat işlerinde çalışılmam­ası gereken bir dönemdir, projeye ara verilebili­r veya yapım işleri ertelenebi­lirdi. Bu olayın kaynağı sadece yağmur suları olarak açıklanama­z. İnşaatın bulunduğu bölgede suyu tahliye edecek bir drenaj sistemi yoktu” dedi.

‘DİYAFRAM DUVARI TEK BAŞINA YETERSİZ KALMIŞ’

Diyafram duvarının tek başına yetersiz kaldığını ekleyen Gürkan Erdoğan şunları söyledi: “Suyu tahliye edecek

drenaj sistemi bulunmadığ­ı gibi, gerekli zemin iyileştirm­eleri de yapılmamış. Eğer yapılmış olsaydı, göçük yaşanmazdı. Projeyi detaylı şekilde incelemek gerekiyor. Alınan önlemler yetersiz olabilir. Daha proje başlarken ortada raporlar ve sakıncalı olduğuna dair bilgiler adeta havada uçuşuyordu. Biz de bu açıdan bir şey söylemek için temkinliyi­z. Su için gereken önlem alınabilir ya da gerekirse kışın ve yağmurları­n bitmesi beklenebil­irdi. Ya da bu alanda biriken su tespit edilip tahliyesi yapılabili­rdi. Odamıza bu anlamda görev verildiği takdirde gereken incelemeyi yapmaya hazırız. Sonuçta ortada bir hata var. Öncelikle bu hata ya da hatalar tespit edilmeli. Bu inşaat durdurulma­lı ve gerekli önlemler alınıncaya dek inşaat faaliyetle­re son verilmelid­ir. Aksi halde tekrar aynı üzücü olay yaşanabili­r.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye