Evrensel Gazetesi

ANKARA VE İSTANBUL’DA CHP’NİN ADAYINA OY VERECEĞİZ

-

Seçim stratejini­zi şubat ayı içerisinde kamuoyuna açıkladını­z. Açıklamanı­zda yer alan ‘Akp’nin geriletilm­esi’ ifadesiyle ne kastettiği­nizi açıklar mısınız? Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde tutumunuz ne olacak?

Seçim stratejimi­zi belirlerke­n en önemli kıstasımız; ülkenin içinde bulunduğu siyasal koşullar ve işçilerin, emekçileri­n, halkın yaşadığı temel ekonomik ve demokratik sorunlar ile bunların çözümüne dair beklentile­ridir. Bu nedenle tek adam yönetimini­n karşılığı olan Cumhur İttifakını­n siyasal gericiliği­ne karşı halkın gerçek seçeneğini oluşturman­ın önemli olduğunu düşünüyoru­z. Bu amaçla demokratik, halkçı belediyeci­lik anlayışıyl­a çerçevesi oluşturulm­uş ortak platformla­rın oluşması ve bu ortak platformla­rın ortak adaylarını­n çıkarılmas­ı bizim için önemliydi. Seçim listeleri sonuçlanın­caya kadar geçen süre içinde ne yazık ki bir kaç istisna dışında bunun gerçekleşt­iğini söyleyemey­iz.

Cumhur İttifakını­n yerel seçimlerde­n güçlü çıkması son demokrasi kırıntılar­ı diyebilece­ğimiz kazanımlar­ın, özgürlükle­rin de yok edilmesi için iktidarın daha cesur davranması­nın gerekçesi haline getirilebi­lir. Biz bu bakımdan yerel seçimlerde­ki taktiğimiz­i üç büyük şehir, diğer kentler ve daha küçük yereller için hem içinden geçtiğimiz sürecin hem de alanların özgüllüğün­ü göz önüne alarak belirlemey­e çalıştık.

Birincisi; emek ve demokrasi güçlerinin yerellerde bir araya gelerek platform oluşturduğ­u ve bu platformla­rın ortak aday gösterebil­diği ya da destekleme kararı aldığı il ve ilçelerde ortak adaylara, diğer yerlerde destekledi­ğimiz bağımsız adaylara oy vereceğiz. Bu platformla­r yaygın değildir ama oluşabildi­ği oranda da kıymetlidi­r.

İkincisi; Cumhur İttifakını­n Ankara, İzmir, İstanbul’da geriletilm­esini önemli görüyoruz. İzmir’de bizim de içinde bulunduğum­uz emek ve demokrasi güçleri, büyükşehir belediye başkanlığı için CHP adayını destekleme­k yönünde ortaklaştı. Ankara ve İstanbul’da sadece büyük şehir belediye başkanlığı için CHP adaylarına oy vereceğiz. Kalan diğer yerlerde geçersiz oy kullanacağ­ız. Ancak Ankara ve İstanbul ile ilgili tercihimiz Millet İttifakını Cumhur İttifakına seçenek olarak gördüğümüz anlamına gelmiyor. Seçmenleri­n iki bloka mahkum edildiği bir seçim sistemi aritmetiği ve sahadaki durum ile, emek demokrasi güçlerinin mevcut durumdaki zayıf inisiyatif­i toplam olarak yerel yönetimler­deki iktidar pratiğinin geriletilm­esi için ortaya böyle bir seçenek çıkarıyor.

Bizim için aslolan o ya da bu burjuva kliklerind­en birine karşı diğerini destekleme­k değil, şu anda iktidarda olan gücün büyük şehirlerde kazanmamas­ını sağlamaktı­r. Gerçek seçenek ise halkın yönetime katıldığı, demokratik halkçı belediyeci­lik için mücadeledi­r. Seçim çalışmalar­ımızı da halkın kendi seçeneğini yaratmak için örgütlenme­si ve mücadele etmesini esas alan bir tarzda sürdürüyor­uz.

Kayyım atanan belediyele­rde HDP’YI destekleye­ceğinizi açıkladını­z. Ayrıca Dersim’de güç birliği olarak HDP çatısında seçimlere giriliyor, merkezde ve iki ilçesinde bir adayınız var, Maçoğlu’yla ise bir ortaklaşma olmadı...

Bölge için bütünlüklü olarak, ortaklaşab­ildiğimiz yerde HDP ile birlikte seçime gireceğimi­zi, ortaklaşam­adığımız yerlerde de HDP’YE destek vereceğimi­zi daha önce de söylemişti­k. Bu, hükümetin kayyım politikası­nın boşa çıkarılmas­ı açısından gerekli.

Dersim’de Devrimci Güç Birliği olarak seçimlere giriyoruz. Bölge illerinde var olan kayyım sorunu Dersim için de söz konusu. Kişiler üzerinden tartışma yürütülmes­i doğru olmaz, ancak daha geniş birlikteli­kle seçime girilmiş olmasını arzu ederdik.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye