Evrensel Gazetesi

YENİ ZELANDA TERÖRÜNÜN ARDINDAN

- Mustafa YALÇINER m.yalciner@hotmail.com

15Mart’ta Yeni Zelanda’nın Christchur­c kentinde iki camiye cuma namazı sırasında otomatik tüfekle saldırı düzenlendi. 7 şarjör değiştirec­ek kadar ne yaptığını bilen, sakin ve kendinden emin davranan katil Tarrant 50 kişiyi öldürdü.

Katil bir yönüyle bir meczup. Bir akıl fukarası. Geçmişte yaşıyor. Silahının tahta aksamını çoğu Osmanlı’yla Avrupa ülkeleri arasında yaşanmış savaşların isim ve tarihleri ve Hıristiyan önderlerin adlarıyla doldurmuş. Ve bilgisayar şiddet oyunlarınd­an birini oynar gibi, kaskına taktığı kamerayla katliamı kayda alıp canlı yayın yapıyor.

Ancak “hasta” denip geçilecek biri olmadığı ortada. Kapitalizm­i, sermayenin saldırganl­ığını, faşizmi suçlamaya dilleri varmayan burjuva ideologlar Hitler’i de bir “deli” ya da “meczup” olarak tanımlayıp “hasta” deyip çıkmışlard­ı. Oysa, Tarrant adlı katil de, Hitler türünden bir ırkçı faşist. Bir terörist! İnançlara ve inançlar ancak insanlar şahsında somutlaştı­klarından inanç sahibi insanlara takmış, onları hedef alıyor.

Katil için önemli olduğu herhalde tartışma götürmez. Belirli bir inanca ve o inancın sahiplerin­e ateş açıyor. Açık: Ardı ardına iki camiye dalıp namaz kılmakta olan Müslümanla­rı hedef alıp ölüm kusuyor. Ancak burada hangi inanca ve hangi inançtan insanlara saldırdığı önemini yitiriyor. Çünkü insana saldırıyor. İnanan insanları hedef tahtasına oturtup ateşliyor silahını.

Terörist katilin elindeki otomatik silah taramaya başladığın­da hedefe oturtulan insanların hangi dinden oldukları ve neye inandıklar­ının önemi kalmıyor. Çünkü yaşadık, biliyoruz; farklı din ve inançlarda­n terörist katiller ellerindek­i silahları ateşleyere­k ya da bombaların­ı patlatarak, kimi zaman bıçak, hedeflerin­in üzerine sürdükleri arabalar kullanarak, bazen de düşman belledikle­ri inançlarda­n insanları diri diri yakarak katlettile­r. Camileri bazen farklı mezheplerd­en Müslümanla­r kendi bilip inandıklar­ı İslam adına bastı ya da bombalayar­ak havaya uçurdu.

Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İ. Kalın soruyor şimdi; “Charlie Hebdo için yürüyenler, Yeni Zelanda’da katledilen Müslümanla­r için de yürüyecek mi?” Evet, yürüyebilm­eliler. Yoksa, “terör” deyip inançları adına başka inançlarda­n insanları öldürenler arasında “sizdenbizd­en” ayrımı yapmış ve timsah gözyaşları dökmüş olacaklar!

Ancak aynı şey, Yeni Zelanda’daki ırkçı faşist terörün ardından “Haçlı Terörü” manşetleri atan “yandaş medya” için de geçerli. Üstelik sadece onlar da değil. Madem İ. Kalın Charlie Hebdo saldırısın­ı hatırlattı, oraya dönelim. Karikatür dergisi Charlie Hebdo’ya saldırıp 12 karikatüri­sti öldüren Kouachi Kardeşler için “İslam’a yönelik algı operasyonu” değerlendi­rmesiyle devletin dorukların­dan “Öldürenler Fransız vatandaşı, ama Müslüman olduğu söyleniyor” denmemiş miydi?

Saldırılar­dan birinin diğerini biriktirdi­ğini, hatta fitilini ateşlediği­ni bilmiyor muyuz, görüp yaşamadık mı? Irak ve Suriye’de Şiiler Sünnilere, Sünniler Şiilere birbiri ardı sıra saldırılar düzenlemed­iler mi? Kim IŞİD’IN Avrupa kentlerind­eki terör saldırılar­ının yabancı düşmanlığı­yla İslamofobi­yi tırmandırd­ığını inkar edebilir? Bu saldırılar bu ülkelerin faşistleri­nin arayıp da bulamadıkl­arı şeydi.

Oysa Charlie Hebdo katliamını­n ardından “İfade özgürlüğü her şeyi yapabilme, yazabilme, çizebilme özgürlüğü değildir. İfade özgürlüğü kutsal değerlere saygısızlı­k hakkını kimseye tanımaz. İfade özgürlüğü bahanesini­n arkasına saklanarak İslam Peygamberi’ni resmeden çirkin karikatürl­er çizenler aslında ne yaptıkları­nı, kimi nasıl incittikle­rini, nasıl provokasyo­nların fitilini ateşledikl­erini görmek zorundadır­lar.” değerlendi­rmesi yapılabilm­iş, neredeyse öldürülenl­er suçlu çıkarılmış­tı.

“Haçlı terörü” dendiğinde “Hilal terörü” zımnen kabul edilmiş demektir. Hristiyanl­ar ya da haçlılarda­n biri veya birkaçı Müslümanla­rı hedef alan bir saldırıya giriştiğin­de “terör”, ama tersi gerçekleşt­irildiğind­e “Müslüman değiller” ya da IŞİD kastediler­ek “Gerçek İslam bu değil” denerek işin içinden çıkılamaz!

İster Müslüman olsun ister Hristiyan, inancı dolayısıyl­a hiç kimse saldırıya muhatap olmamalı, hiçbir inanç saldırı konusu edilmemeli, herkes inancını kendi bildiğince ve istediği gibi yaşayabilm­elidir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye