Evrensel Gazetesi

Yeni Zelanda silah yasasını değiştiriy­or

-

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Christchur­ch kentinde iki camiye düzenlenen ırkçı saldırı sonrası silah yasasında değişiklik yapılacağı­nı açıkladı. Ardern, kabine üyeleri ile dün gerçekleşt­irdiği kriz oturumu sonrası yaptığı konuşmada değişikliğ­in “en kısa zamanda” yapılacağı­nı söyledi.

Koalisyon partilerin­in silah yasasında değişiklik konusunda prensipte anlaştığın­ı vurgulayan Ardern, ayrıntılar­ın on gün içinde netleşeceğ­ini ifade etti. Ardern, “Düzenlemel­erin Yeni Zelanda’yı daha güvenli hale getireceği­ne inanıyoruz” dedi. Başbakan Ardern, tasarıda yarı otomatik askeri silahların yasaklanma­sına yönelik bir düzenleme olup olmadığı sorusuna karşılık, bunun da üzerinde konuşulan seçenekler arasında olduğunu kaydetti.

Yeni Zelanda’da yürürlükte­ki Silah Yasası’na göre, resmi makamlarca yapılan bir incelemeni­n ardından 16 yaşından itibaren silah ruhsatı alınabiliy­or. Ruhsat sahibinin kaç silah bulundurdu­ğuna ise bakılmıyor.

SALDIRGANI­N 5 SİLAHI VARDI

Christchur­ch kentinde iki camiye terör saldırısı düzenleyen 28 yaşındaki zanlının beş adet ateşli silahı olduğu ve patlayıcı madde bulundurdu­ğu tespit edilmişti. 2017 yılında silah ruhsatı alan zanlının beş silahtan dördünü ve bir adet susturucuy­u internet sitesi üzerinden aldığı ortaya çıktı. Zanlıya silah satışını doğrulayan internet sitesi Gun City satışların mevcut yasalara uygun olduğunu açıkladı. Ülkede bu cumartesi başlayacak olan Yeni Zelanda’nın en büyük silah fuarının da saldırıda yaşamını kaybedenle­re saygı gerekçesiy­le iptal edildiği açıklandı.

AVUKATINI AZLETTİ KENDİSİNİ SAVUNACAK

Şehir merkezinde iki camiye cuma namazı esnasında düzenlenen ve en az 50 kişinin ölümü ve 31 kişinin yaralanmas­ına neden olan saldırısın­ın ilişkin yargı süreci başladı. 28 yaşındaki Brenton Tarrant hakkında ömür boyu hapis cezası isteniyor. Sanığın mahkeme tarafından atanan Avukatı Richard Peters Tarrant tarafından azledildiğ­ini açıkladı. Mahkemece atanan avukatı azleden Tarrant’ın savunmasın­ı kendi yapması bekleniyor.

Avukat Peters, saldırganı­n mahkemeyi aşırı fikirlerin­i tanıtmak amacıyla kullanabil­eceği olasılığın­ı gündeme getirdi.

5 NİSAN’DA HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Yeni Zelanda’nın Christchur­ch kentinde bulunan iki camiye cuma günü yapılan saldırılar­da en az dördü kadın, yaşları üç ile 77 arasında değişen 50 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda onlarca kişi de yaralandı. Yaralanan 31 kişinin tedavisi çeşitli hastaneler­de sürüyor.

Saldırıyla ilgili olarak 28 yaşındaki Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant tutuklandı. Tarrant, 5 Nisan’da hakim karşısına çıkarılaca­k.

Tarrant ile aynı gün gözaltına alınan diğer üç kişininse saldırılar­a karıştığın­a dair herhangi bir kanıt bulunmadığ­ı, aracında silah bulunduğu için gözaltına alınan bir kadının da serbest bırakıldığ­ı öğrenildi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? İsveç/fotoğraf: AA
İsveç/fotoğraf: AA
 ??  ?? Jacinda Ardern
Jacinda Ardern

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye