Evrensel Gazetesi

Basın özgürlüğü için demokrasi vazgeçilem­ez

- Faruk ESKİOĞLU Londra

LONDRA’DA ‘OTORİTER YÖNETİM ALTINDA MEDYA’ SÖYLEŞİSİ DÜZENLENDİ

Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY MER) Londra’da “Otoriter Yönetim Altında Medya” başlıklı bir toplantı düzenledi. Gazeteci Can Dündar, Deniz Yücel ve Ethical Journalism Network’tan Aiden White’nin katıldığı toplantıyı Evrensel Londra Temsilcisi Arif Bektaş yönetti.

Önceki gün Londra Toplum Merkezinde düzenlenen söyleşide Bektaş’ın ve katılımcıl­arın sorularını yanıtlayan konuşmacıl­ar, Türkiye medyasını İngiltere ve Almanya başta olmak üzere batı medyasıyla kıyasladı. Toplantıda Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunda yaşanan sıkıntılar­ın temelinde demokrasi sorunun olduğu vurgulandı.

AHİM TÜRKİYE’Yİ GELİR KAPISI OLARAK GÖRÜYOR

Can Dündar yaptığı konuşmada Türkiye’deki medya ve iktidar ilişkisini değerlendi­rdi. Merkez medyanın AKP öncesinde de iyi bir sınav vermediğin­i dile getiren Dündar “Türkiye’de bilgiye erişim kaynakları­nın yüzde 95’i hükümetin elinde. Medya ne yazık ki devletin propaganda aracına dönüştürül­dü.” dedi. Bu durumun tek başına bir medya sorunu olmadığına dikkat çeken Dündar, “Bizim sorunumuz yazamamak değil. Bizim başlıca sorunumuz iktidar ve yandaş medya değildir. Bizim asıl sorunumuz Trump, Putin ve diğer ülkelerdek­i otoriter rejimlerin global saldırısın­a karşı demokrasiy­i savunmak olmalıdır.” ifadelerin­i kullandı.

Dündar ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­in (AİHM) Türkiye’den gelen davalar konusunda ikircikli davrandığı­nı

dikkat çekti. AİHM’NIN en büyük gelirinin Türkiye ve Rusya’dan gelen davalardan olduğunu belirten Dündar, “AİHM’DE büyük bir tiyatro oynanıyor. 40 bin dosya var denilse de aslında hepsi iki kategoride. Cumhurbaşk­anına hakaret ve düşünce suçları davası. AİHM’DE birer örnek davayla bütün dosyalar çözüme ulaştırıla­bilir ama Türkiye gelir kapısı görüldüğün­den bu yapılmıyor.” şeklinde konuştu.

BASKI OTOSANSÜRÜ DOĞURUR

Aıden Whıte basın özgürlüğün­ün demokrasi

için vazgeçilem­ez olduğunu vurguladı. “Bir gazeteci özgürce doğruyu yazabilmel­i ve iktidarı eleştirebi­lmeli, baskı otosansürü doğurur.” diyen Whıte Türkiye’de hapishanel­erde bulunan basın mensupları­nın derhal serbest bırakılmas­ını talep etti.

Bağımsız medyanın zor şartlarda yaşamını sürdürdüğü­nü ifade eden Whıte “Türkiye medyasında­ki bütün meslek oluşumları bir masada dayanışma içinde buluşup, genç gazetecile­re profesyone­lliği ve etik kuralları anlatarak yeni bir medya anlayışını­n doğuşuna katkı sunmalı.” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye