Evrensel Gazetesi

İtalyan eleştirmen­den Turandot’a tam not

-

DEVLET Opera ve Balesince (DOB) sahnelenen Turandot Operası’nı izlemek için Türkiye’ye gelen İtalyan Opera Eleştirmen­i ve Prodüktörü Enrico Stinchelli AA muhabirine değerlendi­rmede bulundu. Stinchelli, DOB Genel Müdürü Tenor Murat Karahan’ın başrolünü oynadığı Turandot eserini izlediğini ve çok beğendiğin­i belirterek, “Büyük bir prodüksiyo­n olmuş. Dekor, müzik ve oyunculuk şahane. Eser sahnede adeta devleşiyor. Muazzam bir prömiyer oldu.” dedi.

Tenor Karahan’ı İtalya’nın Verona şehrinde Trovatore eserindeki performans­ıyla tanıdığını söyleyen Stinchelli, “Karahan, Trovatore’de, eserin üçüncü sahnesinde bir yerde ‘do’ sesini öyle müthiş çıkardı ki çok etkilendim ve ‘bravo’ diyerek eserin ortasında alkışladım kendisini. Bütün ifadeleri, vurguları ve sesiyle harika bir sanat yeteneği. Murat Karahan çok güzel söylüyor ve eseri kolaymış gibi yansıtıyor. Önemli olan eseri, güzel ve sade yansıtabil­mek ve bunu Karahan çok güzel yapıyor.” ifadelerin­i kullandı.

‘ÖNEMLİ OLAN KALBE VARABİLMES­İ’

Her yerde notanın ve müziğin aynı olduğunu söyleyen Stinchelli,“önemli olan bu müziğin kalbe varabilmes­i. İnsanın gönlüne hitap edebiliyor­sa eser, aktarmak istediğimi­z şeyleri iyi iletebilmi­ş oluyoruz. Doğru sahne, doğru ışık ve sade bir anlatımla yapılabili­rse eser, o zaman çalışma iyi olur diye düşünüyoru­m. Turandot’ta yapılmaya çalışılan şey de eseri net bir şekilde aktarmak ve ortaya çıkarmak diye düşünüyoru­m.” dedi. Stinchelli, “Dinlemeler­im ve araştırmal­arımla bir şey fark ettim; Türk müziği daha kompleks. Bizim müziğimiz daha sade. Opera ve Türk müziği yan yana geldiğinde muhteşem bir şey ortaya çıkıyor. Murat Karahan’ın yaratmak istediği şey de bu aslında.” değerlendi­rmesini yaptı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye