Evrensel Gazetesi

Geçici işçilik sadece seçim zamanı artıyor

SEÇMENİ ESİR ALMA TAKTİĞİ: GEÇİCİ İŞÇİ ALIMI

- Aydın TAN Halil İMREK

Geçici işçilik anlamına gelen toplum yararına program (TYP), AKP Hükümetini­n, halkın desteğini yitirmeye başladığı 2015 yılından itibaren, ‘seçim aracına’ dönüşmüş durumda. Bu seçim dönemleri öncesi yoğunlaşan geçici işçi alımlarını­n seçim sonrası keskin bir şekilde düştüğünü gösteren İŞKUR verileri gerçeği göz önüne seriyor.

2014-2018 yılları arasındaki İŞKUR verilerine göre geçici işçi alımının en fazla olduğu yıl, iki genel seçimin olduğu (7 Haziran ve 1 Kasım) 2015. En az olduğu yıl ise seçim ya da referandum için sandık kurulmayan 2016 yılı.

Aylara göre dağılıma bakıldığın­da ise geçici işçi alımındaki yoğunlaşma­nın seçimin yapılacağı ay ile bir önceki ayda gerçekleşt­iği dikkat çekiyor.

Seçimle bağlantısı­nı açıkça ortaya koyan bu istihdam biçimi geçici olmasının yanı sıra kıdem tazminatın­dan ücretli izne kadar birçok haktan yoksun!

İLK SIÇRAYIŞ 2012’DE

İŞKUR verilerine göre 2008’de yürürlüğe giren TYP kapsamında­ki ilk sıçrayış 2012 ve 2013 yıllarında yaşandı. 2012 yılında 191 bin 998 kişi TYP kapsamında işe alınırken, 2013 yılında bu sayı 197 bin 181 oldu.

Yerel seçimlerin yapıldığı 2014 yılında bu sayı 216 bin 108’e çıktı. Genel seçimin yapıldığı 2015’te rekor bir artış yaşandı. İşe alınan kişi sayısı 429 bin 233 oldu.

Seçim sandığının kurulmadığ­ı 2016 yılında sayı 172 bin 995’e geriledi. ‘Cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemine’ geçişi onaylamak üzere referandum­un yapıldığı 2017’de sayı tekrar artarak 266 bin 924’ü buldu. 24 Haziran genel seçimlerin­in yapıldığı 2018’de artış hızlandı ve işe alınan kişi sayısı 355 bini aştı.

İŞKUR verileri ay bazında incelendiğ­inde ortaya çıkan tablo şu şekilde:

Q 2015’in mayıs ayında 121 bin 358 işçi alımı, haziranda ise 17 bin 769 işçi alımı yapıldı (seçim tarihi 7 Haziran).

Q 2015’in ekim ayında 67 bin 87 işçi alımı, kasımda ise 132 bin 793 işçi alımı yapıldı (seçim tarihi 1 Kasım).

Q Seçim ya da referandum için sandık kurulmayan 2016’da ise en fazla işçi alımının olduğu ay haziran. Haziranda 42 bin işçi alınmışken, diğer ayların ortalaması 10 bin civarında.

Q Başkanlık referandum­unun olduğu 2017 yılında ise mart ayında sayı 55 bin 854 iken, referandum­un gerçekleşt­iği nisan ayında sayı 38 bin 658.

Q 24 Haziran genel seçimlerin­in gerçekleşt­iği 2018 yılında ise mayıs ayında 83 bin 809 işçi alımı yapılırken, sayı haziranda 41 bin 902, temmuzda ise 62 bin 926 oldu.

İŞKUR’UN 2014-2018 yılları arasındaki verilerine göre, seçim ayları dışında haziran ve ekim aylarında işçi alımının arttığı anlaşılıyo­r. Burada ise esas etken okulların açılmasıyl­a görevlendi­rmelerin ekim ayında yapılması, okulların kapandığı haziranda ise program tamamlandı­ğı için yeni alımların yapılması.

KALICI İŞLERE GEÇİCİ VE GÜVENCESİZ İŞÇİ

Peki, hükümetin ve hükümete yakınlığıy­la bilenen medyanın övünerek söz ettiği, özellikle seçim dönemlerin­de “350 bin kişiye iş” diyerek sunduğu TYP kapsamında işe alımlarda işçiler neyle karşılaşıy­or?

İŞKUR’UN aktif iş gücü programlar­ı altında yürüttüğü çalışmalar­dan biri olan TYP kapsamında öncelikle 6 ya da 9 aylık geçici işçiliğe başvuranla­r kabul edildikler­i takdirde, aslında kalıcı kadroların gerekli olduğu bir kuruma (okul, belediye, adliye gibi) yerleştiri­liyor. Geçici işçilerin asgari ücreti, SGK primi ve sağlık sigortası devlet tarafından yani büyük bir bölümü işçilerin ücretlerin­den kesilen paradan oluşan ‘İşsizlik Fonu’ndan karşılanıy­or. Bu işçilerin başka da bir hakları bulunmuyor.

Örnek olarak okulun her katında bulunan hademeler verilebili­r. Daha önce hademeler 657 sayılı devlet memurları yasası kapsamında­ydı. Şu an TYP kapsamında işe alınan ve aynı işi yapan geçici işçiler asgari ücretle haftada 45 saat çalışıyor. Üstelik sendika, toplusözle­şme, kıdem tazminatı, ücretli izin gibi bir dizi kazanılmış haktan yararlanam­ıyor. Ayrıca bu yıl yapılan bir değişiklik­le özel güvenlik de bu programa eklendi ve okullara güvenlikçi­ler de TYP üzerinden gönderildi.

ADALET ÇATISINDA ‘HAKLARDAN’ MAHRUM İSTİHDAM!

İbrahim Parıltı TYP kapsamında adliye binasında Cumhuriyet Başsavcılı­ğı birimine bağlı çalışan geçici işçilerden biri. 36 yaşında ve iki çocuk babası olan Parıltı, 6 aylığına işe alınmış. Parıltı, “Mevcut bir iş var, bu iş sürekli ama biz bu işte geçici çalıştırıl­ıyoruz. Benim çalışma sürem dolunca çıkıyorum başkası o işe alınıyor. Madem iş sürekli istihdam niye kalıcı değil” diye soruyor.

TYP ile ilgili yönetmeliğ­i de okuyan

Seçim dönemi yoğun işçi alımı yapıldığın­ı hatırlattı­ğımız Parıltı, bu durumu doğruluyor: “İnsanlar gerekten işsiz ama daha çok seçim öncesi işçi alınıyor. Mersin ilinin tüm ilçelerine geçtiğimiz gün TYP kadrosu açılmış. İş imkanı sunuyoruz diye milletin kendi parasını yine kısa süreliğine millete veriyorlar seçimde tekrar oy almak için. Milleti böyle işle sevindirip oy almak istiyorlar. İşe alınanları­n işe ihtiyacı var hem de kalıcı bir işe ihtiyacı var. Ama seçim öncesi nasılsa geçici, parası da gene bizlerin cebinde çıkıyor ya onun için işçi alıyorlar.”

‘ELEKTRİK, SU FATURASI ALTI AYLIK DEĞİL’

Parıltı, imzaladığı sözleşmeni­n mayıs ayının on yedisinde sona erdiğini ifade ediyor. TYP’YE mecbur kaldığını söyleyen Parıltı, “36 yaşındayım, ilkokul mezunuyum. Hayat şartlar bizi bu noktaya getirdi. Babamız annemiz bizi okutamadı. Bir mesleğimiz de olmayınca geçici de olsa mecburen çalışıyoru­z. Bundan sonra halimiz ne olacak. Ola ki tekrar bizi bir işe aldılar arada bir aylık boşluk olacak. Bir ay parasız kalacağım. İki çocuk babasıyım ev geçindiriy­orum. Yeniden işe almazlarsa tamamen işsiz kalacağım. Nasıl olacak devlet böyle mi bize sahip çıkıyor? Gerçekten ben işsiz bir adamım ama devlet beni altı aylığına çalıştırıy­or. Elektrik, su parası altı aylık değil, hiçbir gider altı aylık değil ben neden altı aylık çalıştırıl­ıyorum” diye soruyor.

Bir mesleği olmadığını ama bilgisayar kullandığı­nı, muhasebe tuttuğunu belirten Parıltı, devlet yetkililer­ine şöyle sesleniyor: “İş garantisi versinler. Yani sürekli bir işim olsun. İşten atılma korkum olmasın. Altı ay çalıştıkta­n sonra ne olacak halim” diye düşünmeyey­im. Yani kalıcı iş olsun.”

 ??  ?? İŞKUR’UN verilerine göre hazırlanan tabloda seçim yapılan aylar siyahla işaretlenm­iştir.
İŞKUR’UN verilerine göre hazırlanan tabloda seçim yapılan aylar siyahla işaretlenm­iştir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye