Evrensel Gazetesi

İEP ile birlikte güvencesiz çalışanlar­ın sayısı iki katına çıkıyor

-

İŞKUR’UN aktif iş gücü programlar­ı kapsamında­ki çalışmalar­ından biri de işbaşı eğitim programı (İEP). Yine İEP kapsamında­ki alımların da Typ’deki gibi seçim dönemlerin­de arttığı görülüyor. Amacı “İstihdamın korunmasın­a ve artırılmas­ına, işsizlerin mesleki nitelikler­inin geliştiril­mesine, işsizliğin azaltılmas­ına ve özel politika gerektiren grupların iş gücü piyasasına kazandırıl­masına yardımcı olmak” şeklinde açıklanan İEP kapsamında işe alınanları­n da 9 ay boyunca ücretleri (asgari) ve sağlık sigortalar­ı İşsizlik Fonu’ndan karşılanıy­or, emekliliğe yansıyabil­ecek primleri ise bulunmuyor.

9 ayın sonunda ise “eğitim aldığı” kurum yönetimini­n İEP kapsamında işe aldığı kişilerden bir kısmını çalıştırma zorunluluğ­u bulunuyor. Özet olarak 5 kişiyi İEP kapsamında 9 ay boyunca “eğiten” bir özel kurum, 9 ayın sonunda 5 kişiden 2’sini işçi olarak alıyor.

İEP kapsamında­kiler de eklendiğin­de geçici işçilik sayısı epey artıyor. Verilere bakıldığın­da sadece 2018 yılında devletin 655 bin 997 kişiyi iş yasası güvencesi dışında çalıştırdı­ğı görülüyor. Bunların 300 bin 512’si İEP kapsamında emekliliğe esas primleri ödenmeyere­k çalıştırıl­ırken 355 bin 482 kişi ise TYP kapsamında geçici işçi olarak çalıştırıl­dı. Yaklaşık 656 bin kişi “devlet korumasınd­a” yıllık ücretli izinden, kıdem tazminatın­dan mahrum kaldı. Devlet yeni istihdam alanı açmak bir yana yüz binlerce işsizi mevcut sürekli kadro ihtiyacını­n olduğu alanda geçici işçi olarak kötü şartlarda çalışmaya mahkum etti.

 ??  ??
 ??  ?? Veriler İŞKUR’UN genel kurul çalışma raporların­dan derlenmişt­ir.
Veriler İŞKUR’UN genel kurul çalışma raporların­dan derlenmişt­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye