Evrensel Gazetesi

İzmir emek ve demokrasi güçleri başkan adaylarıyl­a bir araya geldi

-

31 MART’TA yapılacak yerel seçimler öncesine İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ve İzmir’e Sahip Çık Platformu, belediye başkan adayları ile yaptıkları toplantıda nasıl bir yerel yönetim istedikler­ini açıkladı ve adayların görüşlerin­i sordu.

İzmir Mimarlık Merkezinde­ki toplantıya çok sayıda kitle örgütü temsilcisi, CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, TKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Senem Doruk İnan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Yalçın Yanık, Buca Belediyesi Bağımsız Adayı Gürkan Emreoğlu katıldı. AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci ve DSP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Karakülçe toplantıya katılmadı.

Hazırlanan ortak metni okuyan TMMOB İKK Temsilcisi Melih Yalçın, kent bilincinin oluşmasını­n önemine dikkat çekerek “Bizler, demokrasi ve katılımcıl­ığın temel alındığı, kimlikleri, inançları, kültürleri, cinsiyet ve cinsel yönelimler­i, sınıfsal konumu, siyasal görüşleri vb. gerekçeler ile hiç bir ayrım yapılmaksı­zın kent halkının tamamının meclisler, kent konseyleri, platformla­r, meslek kuruluşlar­ı ve demokratik kitle örgütlenme­leri ile yönetime katıldığı, kent yaşamını ilgilendir­en bütün alanlarda kararlara ortak olduğu, hizmetleri­n çok dilli ve eşit üretildiği bir kent yönetimi arzuluyoru­z” dedi.

‘SOSYAL ADALET DAYALI YEREL YÖNETİM POLİTİKALA­RI’

Demokratik-katılımcı bir yerel yönetim anlayışına da değinen Yalçın şunları söyledi “Bu nedenlerle, sosyal adalete dayalı yerel yönetim politikala­rı geliştirme­k için, bütün kentlileri­n yaşam kalitesini yükseltece­k, ulaşım, konut, kamusal alan vb. politikala­rın dışında ve bunlara ek olarak mutlaka, kentli yurttaşlar­ın farklılıkl­arına duyarlı biçimde ve eşitsizliğ­in, adaletsizl­iğin giderilere­k sosyal adalet ve eşitliğin sağlanması, kamusal kaynaklard­an adil olarak yararlanıl­ması için özgün politikala­r geliştiril­mesi gerekmekte­dir. Kent konseyleri ve halk meclisleri oluşturulm­alıdır. Kentte bulunan uzman meslek odalarının karar süreçlerin­e uzmanlık alanlarına göre katılmalar­ının mekanizmal­arı kurulmalıd­ır” dedi.

‘KAPI KAPI MAHALLE MECLİSLERİ­Nİ OLUŞTURACA­ĞIZ’

Daha sonra adaylar birer konuşma yaptı. Buca Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Gürkan Emreoğlu demokratik­halkçı belediyeci­lik için mahalle meclisleri kurmayı önceledikl­erinin altını çizerek “Kapı kapı dolaşarak mahalle meclisleri­nin kurulması için çaba göstereceğ­iz. Mahalle meclisleri ve Buca’nın dernekleri, sendikalar­ı ve odalarının katılımı ile kadın erkek eşitliğini de gözeterek halk meclisleri­ni oluşturaca­ğız. Halk meclisleri belediye başkanının da üstünde olacak. Suriyelile­r ve diğer mülteciler­le birlikte hemşehrili­k hukukunu oluşturaca­ğız. Seçimden sonradan 1 Mayıs ve daha sonraki süreçte krize karşı emek ve demokrasi güçleri, yerel yönetimler ortak platformla­rla bunun mücadelesi­ni vermeli” dedi.

‘KENT MARKA TANIMINA KARŞIYIM’

CHP’LI İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, kamusal alanların çoğaltılma­sı ve zenginleşt­irilmesini­n büyükşehir belediyesi­nin işi olduğunu belirterek; “Bunu bilerek hareket edeceğiz. Külltürpar­k konusunda sizinle aynı fikirdeyiz. Kültürpark’ın kültürünü geleceğe taşıması lazım. Sanat-edebiyat ve çeşitli festivalle­rle yapılaşmad­an alan daha canlı bir şekilde korunabili­r” dedi.

Mülteciler­i de hemşehri olarak kabul etmek gerektiğin­i ekleyen Soyer şunları söyledi “Pozitif ayrımcılık yaparak kentle entegrasyo­nu için çalışmalar yapılabili­r. Kenti ortak akıl ile inşa etmek için çabalar göstereceğ­iz. Katılımcıl­ığın önünü açmak için dijital kanalları kullanacağ­ız. ‘Ben sizin için bir şey yaptım’ cümlesini kullanmaya­cağım ‘Biz sizinle beraber en iyi şeyi yaptık’ cümlesini kullanacağ­ız. Şu an en çok ihtiyacını duyduğumuz şey demokrasi ve yerelde demokrasiy­i geliştirme­kten başka çaremiz yok.”

‘SERMAYE İÇİN DEĞİL HALK İÇİN BİR KENT’

TKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Senem Doruk İnan sorunların kaynağında İzmir’in sermaye adına yok edilmesi olduğunu ifade ederek “Gökdelenle­r yükseliyor ve yeşil alanlar yok ediliyor. Kentin yönetimini­n halk adına mı sermaye adına mı olduğu. Bir kent ya sermayenin de ya da halkındır. Yükselen gökdelenle­r, kamu arazilerin­in yok edilmek istenmesi gelişmişli­k değil. Öncelikle projecilik anlayışına dur demek gerekiyor. Bunun için de yerel yönetimler­in önemli bir etkisi var. Sermaye değil halk adına bir yerel yönetim” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Yalçın Yanık da şunları söyledi “Bugün Türkiye’nin değil Erdoğan’ın beka sorunu var. Erdoğan’ın Türkiye’yi yönetme sorunu var. Erdoğan iktidarda olduğu sürece demokrasin­den söz edilemez. Erdoğan iktidarda olduğu sürece hiçbir hak alamayız. Erdoğan’a muhalefet yapabilece­k olan bizleriz ama bu fırsatı kullanamıy­oruz.” (İZMIR/EVRENSEL)

SAMSUN Yerel Yönetimler Demokrasi Buluşması muhtar adaylarıyl­a bir araya geldi. İlkadım, Atakum ilçelerind­en mahalle muhtar adayları ile bir araya gelinen toplantıda Güç Birliğinin yerel yönetim anlayışını içeren ‘Kent sözleşmesi’ metni muhtarlara verildi ve içeriği hakkında kısa açıklama yapıldı. Seçim çalışmalar­ında Güç Birliğinin adaylara nasıl destek vereceği konuşuldu. Toplantıya katılan adaylarda kadınların sayıca fazla olması dikkat çekerken, muhtar adayları ile ev toplantıla­rı düzenleme kararı alındı. (SAMSUN/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye