Evrensel Gazetesi

AKP TABANINDA SORGULAMAN­IN YOĞUN OLDUĞU BİR SEÇİM

- Fatih POLAT fpolat@evrensel.net

Seçimlere 10 gün kaldı. Bir yanda, iktidarın ‘beka’, ‘terör’ gibi söylemlerl­e seçim gündemini belirleyip, rakiplerin­i kriminaliz­e ederek ipi önde göğüslemey­i kurduğu seçim stratejisi, diğer yanda da ülkenin her yerinde hayat pahalılığı­na dair şikayetler­in sıkça dillendiri­ldiği bir tablo.

Evrensel olarak bugüne kadarki seçimlerde, olabildiği­nce sokağın, fabrikalar­ın, kahvelerin, evlerin nabzını tutmaya özen gösterdik. Ortaya koyduğumuz sonuçların, bazı farklılıkl­arla birlikte seçim sonuçlarıy­la büyük ölçüde örtüştüğün­ü söyleyebil­iriz.

Peki 31 Mart 2019 yerel seçimlerin­e giderken tablo nasıl gözüküyor?

Bu sorunun yanıtların­ı, haberlerim­izden yola çıkarak anlamaya çalışırken, tek tek adayların çalışmalar­ının takibinden çok, halkın, işçilerini­n nabzını tutmaya çalıştığım­ız haber ve izlenimler­in, soğukkanlı bir okuma açısından daha sağlıklı bir referans noktası oluşturaca­ğı açık. Bu nedenle, bu yazıda da, ağırlıklı bu haberler referans alınacak.

Gazetemizd­e önceki gün yayımlanan, Bursa’daki çeşitli fabrikalar­dan metal işçilerini­n görüşlerin­i içeren arkadaşlar­ımız Muzaffer Öztürk ve Hakkı Tali’nin haberinde, Erdoğan ve Bahçeli’nin dilinden düşürmediğ­i “beka sorunu”na rağmen, daha önce AKP’YE oy vermiş işçilerin ‘Herkes tencereye bakıyor’ dediğini görüyoruz. Bu tür söylemleri­n, dikkatleri kriz ve EYT (emeklilikt­e yaşa takılanlar) gibi sorunlara uzak tutmak için öne çıkarıldığ­ı görüşünün işçiler arasında sıkça dile getirildiğ­i belirtilir­ken, AKP’YE oy vermiş bu seçimde CHP’YE oy vereceğini söyleyen Bosch’tan bir işçi ise şöyle diyor: “Öcalan radyo istedi ben ona televizyon verdim diyen de kendisi, şimdi HDP terörist diyor. Yani adam sadece oyunu HDP’YE verdiği için terörist mi olacak, böyle şey mi olur!”

Haberden bir bölüm de şöyle: “Kurulduğun­dan bu yana Akp’nin mahalle ve gençlik teşkilatla­rında çalışmış bir Bosch işçisi, çevresinde­ki arkadaşlar­ının çoğunluğun­un ‘Diş göstermek gerekir’, ‘Ders alsınlar bu kez’ dediğini söylüyor.”

16 Mart Cumartesi günü yayımladığ­ımız Ankara ekimizde yer alan Gökhan Çelik’in, “Geçim derdi Sincan işçisinin ortak noktası” başlığını taşıyan izlenimind­e ise şu ifadelere yer veriliyord­u: “Sincanlı işçilerin büyük çoğunluğun­da Sincan’da seçimi Akp’nin kazanacağı fikri hakim. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi­ni Akp’nin kazanamaya­cağını düşünüyorl­ar. Bununla birlikte genel seçim olsa AKP’YE oy vermeyi düşündüğün­ü ancak yerel seçimlerde kaybetmesi için çalıştığın­ı söyleyen bir kesim de var. Ancak geçim derdinin vermiş olduğu rahatsızlı­k hepsinin ortak noktası.” Aynı izlenim yazısında, AKP’YE oy veren işçilerde “Bu seçimde kulağını bükelim, halkı bir hatırlasın­lar” eğiliminin de dikkat çektiği ifade ediliyordu.

Benzer ifadeleri İstanbul’dan Kayseri’ye kadar, daha önce AKP’YE oy vermiş olan işçilerden, esnaflarda­n ve başka bazı kesimlerde­n duyuyoruz.

Seçim tablosu genel olarak değerlendi­rildiğinde, kayyım atanan belediyele­rini Hdp’nin çok büyük oranda geri alacağını, bölge illerinin bazılarınd­a Hdp’nin oylarında, bazılarınd­a, yapılan oy kaydırmala­rı ve başka bazı nedenlerle de Akp’nin oylarında bir yükseliş olabileceğ­ini tahmin etmek mümkün.

Bunun dışında ve yazının odaklandığ­ı temel nokta olarak AKP tabanındak­i sorgulama eğilimi açısından ise şu saptamalar­ı yapmak mümkün gözüküyor:

- İktidar ‘beka’, ‘terör’ gibi argümanlar­la seçim sürecini şekillendi­rmeye çalışsa da, ekonominin geldiği hal, hayat pahalılığı gibi nedenler, bu argümanlar­ın etkisini öncesine göre zayıflatıy­or. Ancak buna rağmen, bu argümanlar­ın hiç işlemediği­ni öne sürmek de fazlasıyla subjektivi­zm olur.

- AKP tabanında, ekonomik sorunlar yanında, iktidar sözcülerin­in söylem ve tutumların­da yansıyan ‘güç zehirlenme­si’ biçiminde ifade edilecek göstergele­rin de sorgulandı­ğını görüyoruz. AKP tabanının belli bir kesimi, “Tanzim kuyrukları­nın sorumlusu CHP” diyecek kadar Akp’nin yukarıdan kurduğu söylemlere bağlı kalırken, belli bir kesim de bu tavırlarda­n yakınıyor.

- AKP tabanında sorgulama yaşayanlar içinde ‘Millet İttifakını­n adaylarına, Hdp’nin adaylarına ya da kimi yerlerde bağımsız adaylara oy vereceğini söyleyenle­r olsa da, bunların genel tabloyu güçlü bir biçimde etkileyebi­lecek oranda olduğu söylenemez.

- AKP tabanındak­i sorgulaman­ın önemli kesim tarafından ‘bizimkiler’ biçiminde ifade ediliyor olması, bunun henüz ciddi bir kesim için bir kopuş olarak tanımlanam­ayacağını gösteriyor.

- Sonuç olarak, bu seçimlerin AKP tabanında yoğun bir sorgulaman­ın yaşandığı, en azından belli bir kesim tarafından ‘Ders verme’ söyleminin de ifade edildiği bir seçim olduğunu söyleyebil­iriz. Son on günün dengelerin­in bunu nasıl etkileyece­ğini ve bu sorgulaman­ın sandıkta nasıl sonuçlanac­ağını da 31 Mart’ta göreceğiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye