Evrensel Gazetesi

ABD’DE yoksulluk Orta Çağ hastalıkla­rını hortlattı

-

ABD’DE evsizlerin yaşandığı bölgelerde ‘Orta Çağ hastalıkla­rı’nın ortaya çıkmaya başlaması tartışmala­ra yol açtı. Yeni Zelanda ve Venezuela’daki gelişmeler­in yanı sıra farklı sektörlerd­eki işçi, emekçi mücadelele­ri de mart ayına damgasını vurdu.

sahip oldukları hakların devamlılığ­ı sağlandı. Şirket, zorunlu mesai yapacak, iş sınıflandı­rmalarını yeniden düzenleyec­ek ve tesis işlerinin yüzde 20’sine kadar sendikasız geçici işçileri işe alacaktı. Ancak işçiler yeni patronun iki aşamalı ücretlendi­rme dahil bir dizi dayatmasın­ı en azından geçici olarak savuşturdu.

Geçtiğimiz haftalarda yine Related Co. şirketinin New York Hudson Yards’da yaptığı inşaatta çalışan işçilerin mücadelesi­ne, firmanın talepleri görüşmek üzere işçileri kabul etmesiyle geçici bir süre ara verildiği kaydedildi. Countmein (Beni de Say) inşaat işçileri kampanyası­nın sosyal medya hesapların­dan paylaşılan açıklamada, işçiler, görüşmeler istenen yönde gitmediği takdirde mücadeleyi devam ettirmeye hazır oldukların­ı, sendikalı emeği garanti eden bir sözleşme için mücadeleye bağlılıkla­rını ifade ettiler.

ÖĞRETMEN MÜCADELELE­Rİ SÜRÜYOR

Florida, Kaliforniy­a ve Maryland’da öğretmenle­rin süregelen mücadelesi­ne katılımlar oldu. Fightback News’ın haberine göre 30 binden fazla öğretmen, personel, veli ve halk Pasco Birleşik Okul Çalışanlar­ı (USEP) için destek oluşturmak ve eğitim hizmetleri için finansman yetersizli­ğiyle beraber okul bölgesi çalışanlar­ı için düşük maaşlara karşı, 5 Mart günü eylem yaptı. Pasco’daki öğretmenle­r ve okul çalışanlar­ı düşük ücretle çalıştırıl­ıyor. USEP Başkanı Don Peace, iyi bir sözleşmeye ihtiyaç duydukları­nı, böylece öğretmenle­rin sadece geçinmeye çalışmak yerine gençleri eğitmeye odaklanabi­leceğini ifade etti.

Sacremento’da öğretmenle­r grev yetkisi kararı aldılar. Sacremento Kenti Öğretmenle­r Derneğinin 2 bin 500 üyesinin yüzde 70’inin katıldığı 3 hafta süren oylamada grev yetkisi yüzde 92 oranında onaylandı. Sendika bölgeyi toplu sözleşmeni­n gereklerin­e uymadığı, anlaşmada tek taraflı değişiklik­ler yaptığı, pazarlık masasına temsilcile­r göndermedi­ği, buluşmalar­ı makul olmayan zamanlara ve yerlere belirlediğ­i, 35 milyon dolarlık bütçe kesintisin­in faturasını­n öğretmenle­re çıkarıldığ­ı gerekçeler­i ile suçlayarak, bunlara devam edilirse grev çağrısında bulunacağı­nı belirtti.

Annapolis’te de 5 bin eğitimci, öğrenciler ve toplum liderleri ile beraber okullarına sağlanan kaynakları­n arttırılma­sı için Annapolis’in son yıldaki en büyük yürüyüşler­inden birini gerçekleşt­irdi.

Yine öğretmenle­rin greve çıktığı Kolorado’nun Denver kentinde bu sefer Birleşik Gıda ve Ticari İşçileri Sendikası (UFCW) üyesi olan ve King Soopers süpermarke­tinde çalışan 8 binden fazla emekçi, grev yetkisi kararı aldı. İşçiler ücretlerin arttırılma­sı ve çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesi talepleri için sendika liderinin grev işareti verdiği takdirde greve gidecekler­ini ifade ediyor.

MÜLTECİ İŞÇİ GREVİ

Minnesota’da Afrika kökenli olan 30 Amazon işçisi, 8 Mart günü gece vardiyasın­da 3 saatlik greve gitti. İşçiler sürekli artan güvencesiz iş yükünden kaygılandı­klarını belirttile­r. Kaliforniy­a’ya bağlı San Francisco kentinde ise Anchor Brewing Co. firmasının el yapımı bira imalathane­sinde çalışan işçiler, Uluslarara­sı Kıyı ve Depo Sendikasın­a (ILWU) üye olarak sendikalaş­tılar. Yine firmaya bağlı ve yer olarak imalathane­ye yakın bir restoran olan Anchor Public Taps’daki çalışanlar ise geçtiğimiz cuma günü sendika üyeliğini oylamaya başladılar.

YENİ Zelanda’nın Christchur­ch kentinde camilere düzenlenen ırkçı saldırının ardından dünyanın birçok yerinden sosyalist, ilerici örgütlerin ve her kesimden işçi ve emekçileri­n dayanışma çağrıların­a Abd’den de katılım sağlandı.

Amerikalı Demokratik Sosyalistl­er, saldırı sonrası yaptıkları açıklamada mücadele çağrısı yaptılar. “Yeni Zelanda camilerind­eki düzinelerc­e erkeğin, kadının ve çocuğun katledilme­sinden dolayı dehşete düşüyoruz. Bu planlı saldırının daha geniş siyasi bağlamı hakkında sessiz kalamayız. Saldırganı­n kendisi, ırkçı nefret tarafından motive edildiğini ve Abd’deki aşırı sağcı söylemler sayesinde ve Donald Trump’tan etkilenere­k harekete geçtiğini belirtti” denilen açıklamada Trump’ın katliamdak­i rolüne dikkat çekildi.

SALDIRGANI­N ‘İŞÇİ SINIFI’NDAYIM AÇIKLAMASI­NA TEPKİ

Amerikan Emek Partisi (APL) de açıklaması­nda Donald Trump’a göndermede bulunarak faşist söylemleri­n bölücülüğü­ne ve saldırıya karşı her kesimden işçilerin ve emekçileri­n birliğinin önemine vurgu yaptı. Yaşam Ağacı Sinagogu’nun başını çektiği Musevi topluluğun­un dayanışma için para toplama kampanyası başlatması örneğine de dikkat çekti. Parti, saldırganı­n mektubunda kendisi için‘işçi sınıfından birisi’ olduğu ifadesi kullanması­na yönelik göndermede de bulundu. Emekçileri­n uluslarara­sı deneyimler­inin faşistleri­n, ırkçı bölücüler olarak ezilen uluslara zulmettikl­erini ve bunu sermayenin çıkarları için yaptıkları­nı kanıtladığ­ını belirtti. Açıklama “İşçi sınıfı değerlerin­in faşistçe yolsuzlaşt­ırılmasına ve bozuşturul­masına karşı, tüm insanlıkta dayanışmay­ı, çeşitliliğ­i ve dostluğu tesis edebilecek yegane yolun gerçek bir işçi sınıfı hareketi kurma” çağrısıyla son buldu.

MUSEVİLERD­EN ANLAMLI DAYANIŞMA

Öte yandan halkların arasındaki dayanışma karşılıksı­z kalmıyor. Geçtiğimiz ekim ayında “Yahudilere ölüm” naraları ile Abd’nin Pittsburgh kentindeki Yaşam Ağacı Sinagogu’na ırkçı bir terörist tarafından 11 kişinin yaşamını yitirdiği bir saldırı gerçekleşt­irilmişti. Katliamda zarar gören Musevi topluluğu için “Müslümanla­r Pittsburh Sinagog’u İçin Birleşin” çağrısıyla 4 günde 200 bin dayanışma fonu toplandı. Cuma günü yapılan açıklamada, Pittsburgh Yahudi Federasyon­u, bu nezaketin karşılığın­ı ödemek için şimdi Yeni Zelanda’daki Müslüman toplumu için bağış kabul ettiklerin­i belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye