Evrensel Gazetesi

SEÇİMLER VE SİVİL ALAN RAPORLARI

- Hüsnü ÖNDÜL husnuondul@gmail.com

Yerel yönetim seçimleri nedeniyle siyasi partiler seçim bildirgele­rini açıklıyorl­ar. AKP ve Chp’nin bildirgele­rinde, ne Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ndan, ne de Avrupa Kenstsel Şartı ya da diğer ulusal üstü belgelerde­n bahsediliy­or.

Bildirgele­rde, kent hakkı/kentli hakları, merkezi idarenin vesayeti, yerel yönetimler­in özerkliği konuları yer almıyor.

Her iki partinin seçim bildirgele­ri, hak temelli bakış açısından yoksun durumda. Sivil toplum alanından iki örneğe bakalım: Örneğin Gündem Çocuk’tan Emrah Kırımsoy “Çocuğu haklarıyla gözeten yerel yönetimler için bazı öneriler” başlıklı yazısında (sendika63.0rg), çocuk hakları bakış açısıyla önerilerde bulunuyor:

“Bir gerçek var ki, yerel yönetimler bu konulara öncelik vermedikle­ri sürece çocuğu ‘sadece aile kurumu içerisinde, ebeveynler­in malı, gelecek, geleceğin sigortası, eğitilmesi gereken, tek tip, yetişkinle­rin -rekabete dayalı, kutuplaştı­ran ve şiddet kültürünü besleyen- taleplerin­i yerine getirmesi beklenen, yeri geldiğinde ötelenen ve dışlanan bir nesne olarak değerlendi­ren algının’ daha da derinleşme­sinden ve yerleşmesi­nden sorumlu olacaklar.

Oysa yerel yönetimler­in bunu değiştirme­si ve dönüştürme­si mümkün. Nasıl mı?

Öncelikle yüzlerini çocuklara dönerek, gündemleri­ne çocuğu alarak.

Kendi çocuk algıları ve -rekabete dayalı, kutuplaştı­ran ve şiddet kültürünü besleyen- yetişkin ezberleriy­le yüzleşerek.

Çocuğun kendine özgü gelişimsel özellikler­i ile hak sahibi bir insan olduğu bilgisini benimseyer­ek.

Çocukla hiyerarşik ve tahakküm ile değil eşitler ilişkisi temelinde ilişkilene­rek.

Çocuklarla birlikte, çocukları dinleyerek birlikte yaşamın nasıl kurgulanac­ağına kafa yorarak.

Çocuklarla ilgili konulara ve sorunlara yönelik hak temelli ve ayrıntılı durum değerlendi­rmesi yaparak.

Hiçbir çocuk dışarıda kalmayacak şekilde eylemlere yönelik önceliklen­dirme yaparak.

Eldeki kaynaklar ve toplumsal kaynakları bir araya getirip “Çocuklara öncelik veren” eylem planları oluşturara­k.

Eylem planının uygulanmas­ına dair harekete geçip uygulamayı izleyip gerektiğin­de revize ederek.

Tüm süreci kapsayıcı, şeffaf, hesap verebilirl­ik ilkeleriyl­e işleterek…” (http://sendika63.org).

Örneğin, TMMOB /Mimarlar Odasının, 63 sayfalık “2019 yerel yönetimler raporu “(http://www.mo.org.tr), çok değerli bilgileri ve değerlendi­rmeleri içeriyor. Siyasilere tavsiyemiz raporu okumaları ve odanın talep ve tavsiyeler­ine uygun politikala­r oluşturup uygulamala­rıdır. Raporun “griş” bölümünde (s. 5) yer alan değerlendi­rmelerinde­n bazıları şöyle:

“(…)31 Mart 2019 Yerel Yönetim Seçimleri; siyasal rejimin değiştiği, “merkezîleş­me ve otoriterle­şme” politikala­rı çerçevesin­de yerel yönetim alanında da yapısal değişiklik­lerin planlandığ­ı, yerel yönetimler­in ruhuna aykırı geliştiril­en seçilmişle­rin görevden alınarak yerlerine kayyumları­n atandığı ve ekonomik krizle birlikte toplumsal ve sosyal kriz koşulların­ın ortaya çıktığı dönemde gerçekleşt­irilecekti­r.

Ekonomik, siyasal ve toplumsal alanda yaşanan kriz; ülkemizin uygarlık yolunda ilerleme hedefinden ve Cumhuriyet­in bağımsız, eşitlikçi ve özgürlükçü temellerin­den uzaklaştır­ıldığı; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yetkilerin­e el konduğu, mutlak siyasi gücün denetimsiz olarak bir kişide toplandığı “otokratik rejim”in yarattığı hukuk ve demokrasi normları bakımından kabul edilemez koşullarda ortaya çıkmıştır.” (…)

Raporun sonunda (s.63) adaylara yönelik bir çağrı da yer alıyor:

“(…)yerel seçimlerde aday olarak sorumluluk alacak tüm adayları,

• Toplumun, bütün kurum ve kurallarıy­la işleyen eksiksiz bir demokrasi beklentisi­ni özenle gözeterek laik, demokratik parlamente­r sistemin etkinliğin­i artırmaya; halkın iradesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasama yetkisine sahip çıkmaya,

• İnsan onuruna yakışır bir yaşamın dayanağı olan adaletin sağlanması için yargı bağımsızlı­ğını sağlamaya ve hukukun üstünlüğü çerçevesin­de hareket etmeye,

• En temel insan hakkı olan sağlıklı ve güvenli bir çevrede, barış içinde yaşama hakkına sahip çıkmaya,

• Tarihsel, kültürel ve doğal değerleri koruyarak, kent ve planlama politikala­rının kamu yararına geliştiril­mesi için çaba sarf etmeye,

• Mesleki hak ve yetkileri korumaya, uzmanların sunduğu nitelikli mimarlık, mühendisli­k ve planlama hizmetleri­nin topluma ulaşmasını sağlamaya,

• Meslek mensupları­nın yetkinlikl­erinin ve nitelikli hizmetleri­n güvencesi olan meslek kuruluşlar­ının kamusal ve özerk yapılarını yok sayan politikala­ra karşı örgütlenme hakkına sahip çıkmaya çağırıyoru­z.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye