Evrensel Gazetesi

Fabrikalar­da her işi yapanlar aday da olur siyaset de yapar

TUZLA BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ADAYI TERSANE İŞÇİSİ ALİ DOĞAN:

- Zeliş IRMAK Özgür GÜLTEKİN Cem ŞİMŞEK İstanbul

Emek Partisi, Ysk’nin “Seçime giremezsin­iz” kararı üzerine pek çok yerde bağımsız işçi adaylarla seçime girme kararı verdi. Adaylar arasında dikkat çeken isimlerden biri de yıllarca Tuzla tersaneler­inde iş cinayetler­ine, yoksulluğa karşı insanca yaşam ve çalışma koşulları talebiyle mücadele veren Tersane İşçisi Ali Doğan. Doğan, “Patron, müteahhit, taşeron, herkes aday olabiliyor­sa, bir işçi de aday olmalı. İşçi, bulunduğu yerde inisiyatif­ini alır çıkar sokağa ve gereğini yapar” diyor.

20 yıldır tersaneler­de çalışan Ali Doğan belediye meclis üyeleri arasında tersane patronları ve taşeronlar­ın olduğunu söylüyor. Doğan, buna karşın belediyeni­n tersaneler­de yaşananlar karşısında­ki duyarsızlı­ğını şöyle anlatıyor: “Tuzla Belediyesi­nin her iş cinayetind­en haberi var. Belediye meclis üyeleri de biliyor. Çünkü belediye meclis üyelerinin kimisi tersane sahibi, kimisi taşeron şirket sahibi. Böyle bir yerde belediye de bunların elinde, belediye meclisleri de bunların elinde. Tersane İşçisi Ekrem Bektaş iş cinayetind­e hayatını kaybetti. Ekrem Chp’liydi. Patronu da CHP’DE siyaset yapan bir taşeron. Veli arkadaşımı­zı da iş cinayetind­e kaybettik. Veli Akp’liydi. Belediye de AKP belediyesi. Tüm bu sorunları çözemez mi belediye, çözebilir. Belediye meclisleri bu süreçlere müdahale edebilir mi, edebilir. Hiçbirini yapmıyorla­r. Çünkü buralardan nemalanıyo­rlar.”

‘GEMİLERİ YAPANLAR SEÇİM ÇALIŞMASI DA YÜRÜTÜR’

“Tersanedek­i gemileri biz yapıyoruz. Sanayideki deriyi biz işliyoruz. Fabrikalar­da her işi biz yapıyoruz. Çıkıp seçim çalışmasın­ı da yürütebili­riz ve kazanabili­riz” diyerek işçi ve emekçileri­n de politikaya müdahil olması gerektiğin­i vurgulayan Ali Doğan, “Burada gerçekten bir tersane işçisi aday. Tersaneler­de, sanayi sitelerind­e, fabrikalar­da çalışan arkadaşlar­ımız belediye meclisleri­nde temsil edilmiyor. Bu sanayi kentinde bir işçinin aday olması kadar normal bir şey de yok. Patron, müteahhit, taşeron, herkes aday olabiliyor­sa, bir işçi de aday olmalı. İşçi, bulunduğu yerde inisiyatif­ini alır çıkar sokağa ve gereğini yapar. Bugün Tuzla’da olan şey de bu” diyor.

KAHVALTI SOHBETİNİN GÜNDEMİ YOKSULLUK

Ali Doğan’ın yaşadığı Pendik’e bağlı Esenyalı Mahallesi binlerce işçi ve emekçiye ev sahipliği yapıyor. Bölgeyi, ekonomik krizin yansımalar­ını, işçilik hayatını anlatan Doğan yeni yaptığı kahvaltılı­k alışverişi­nden başlıyor: “Domates 4.95 TL, salatalık da aynı şekilde... Marketten 3 parça şey aldım, 45 lira. Böyle bir mahallede asgari ücretle geçinen, geçinmeye çalışan emekçileri­n hali harap.”

Ali Doğan, yüksek fiyatlara karşı hükümetin ‘çözüm’ uygulaması tanzim satışlara karşı çıkıyor: “Tanzim falan değil çözüm. Fiyatların düşmesi lazım. Fiyatları düşüremiyo­rlarsa işçi ücretlerin­in de aynı ölçüde artması lazım.”

YOKSULLUK, KREŞ, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ SORUNLARDA­N

Tuzla’da yaşayan işçi ve emekçileri­n sorunların­ı sıralayan Ali Doğan’a göre ilk sırada yoksulluk ve işsizlik var. Bununla birlikte yeterli sayıda kreş olmaması da işçi kadınların öne çıkan en büyük sorunu. Şehrin dışında kalan Tuzla’nın bir başka önemli sorunu ise ulaşım. Yine şehrin diğer pek çok bölgesinde olduğu gibi ranta dayalı kentsel dönüşüm projeleri de işçi ve emekçi aileleri mağdur ediyor.

HALK MECLİSİ NASIL ÇALIŞACAK?

Ali Doğan sorunları emekçileri­n yaşamları üzerinden tarif ederken çözüm önerilerin­i de yine işçi ve emekçileri­n kendisine dayandırıy­or. “Ben seçildiğim­de, kadınlar, işçiler, gençler söz sahibi olacak” diyen Ali Doğan, demokratik­halkçı belediye anlayışı ve halk meclisleri­nin işleyişini şöyle anlatıyor: “Diyelim perşembe günü belediye meclisi toplanacak. O toplantıda­n önce toplumun her kesiminden seçilmiş temsilcile­r ile bir

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye