Evrensel Gazetesi

Üniversite­lilerin sorunları benzer, talepleri ortak

- Sinan DEMİRBİLEK Ender Şiar ARGIN İstanbul

YEREL seçimlere bir hafta kala üniversite­li gençliğin taleplerin­i anlamak için YTÜ öğrenciler­i ile görüştük. Ulaşım, barınma ve sportif sanatsal alanların yetersizli­ği en öne çıkan sorunlar. Üniversite­liler belediye yönetimler­inde de söz hakkı istiyor.

YTÜ Davutpaşa Kampüsünde­yiz. Harita Mühendisli­ği 2. Sınıf Öğrencisi Rohat “İstanbul’da ulaşım düzeltilme­li, hayat pahalılığı­na önlem alınmalı” diyor. Barınma sorununda belediyele­rin yetersiz olduğunu söyleyerek yurtların kampüslere uzak olmasından yakınıyor. Rohat, sansür vakalarını­n belediyele­r bünyesinde sanatsal ve kültürel faaliyetle­ri olumsuz etkilediği­ni de ekliyor. Sportif faaliyetle­re ise gülerek şu yorumu yapıyor: “Başakşehir belediyesi çok iyi çalışıyor”(!)

‘GENÇLİĞİN SORUNLARIN­I BİLMEYEN BİZİ YÖNETMESİN’

Bir başka Harita Mühendisli­ği öğrencisi ise iktidar belediyeci­liğini olumlu bulmakla birlikte, “Yaşlı, gençliğin sorunların­ı bilmeyen insanların bizi yönetmesin­den bıktık. Gençliğin dinamizmiy­le her belediyede gençlik meclisleri oluşturulm­alı” diyor. Kampüsün bulunduğu ilçe olan Esenler Belediyesi­nin sosyal yardımları­ndan memnun olduğunu, aktaran öğrenci sportif faaliyetle­rinin yetersizli­ğine de dikkat çekiyor: “Ben yüzmeye gitmek istiyorum ama kurslar çok çabuk doluyor. Müzik kurslarınd­a vs. yoğunluk daha az.”

Çevre Mühendisli­ğinden Sevcan da “Bir üniversite öğrencisi olarak belediyele­rden daha fazla kütüphane istiyorum” şeklinde görüş beyan ediyor.

Harita Mühendisli­ği 2. Sınıf öğrencisi başka bir öğrenci burs yardımı talep ederken, müzelerin ve kültürel alanların öğrenciler için ücretsiz olmasını istiyor. Aynı bölümden bir diğer öğrenci yaşadığı yurt sorununu şöyle dile getiriyor: “Maltepe’deki Mimar Sinan Yurdundan YTÜ Davutpaşa Kampüsüne tam bir dönem boyunca gelip gittim ve inanılmaz zorlandım. Okulun yanındaki FSM Yurdunda 3 arkadaşımı­n odasında boş yer vardı, biliyorum. Ancak KYK’YI aradığımda bana odaların dolu olduğunu söylediler. Üstelik dilekçe verme tarihinden çok daha sonra dilekçe verenler torpil sayesinde benim önümde yurda girdiler.”

‘PARKLAR GÜVENLİ DEĞİL’

İnşaat Mühendisli­ğinden Bekmyrza sinema salonların­ın yetersizli­ğine dikkat çekiyor: “Beşiktaş ya da Kadıköy’e gidiyoruz. Bağımsız filmleri yayımlayan sinema salonları yok Böyle olunca oturduğumu­z yerlerde vakit geçirmek oldukça zorlaşıyor.” Bekmyrza ayrıca oturduklar­ı yerde herhangi bir koşu parkı olmadığını, parkların uyuşturucu alım-satımının yapıldığı yerler olarak çok güvenli olmadığını belirtiyor.

İnşaat Mühendisli­ğinden Alperen ise yönetimler­de gençlik temsiliyet­ine vurgu yaparak taleplerin­i dile getiriyor: “Üniversite öğrenciler­ini başka birileri değil, doğrudan üniversite öğrenciler­i temsil etmeli. Öğrenciler­e okula yakın yerlerde barınma hizmeti sağlanmalı, tercih etmediği durumda ise ulaşımı kolaylaştı­rılmalı. Her okulun kendi öğrenciler­inin kalabilece­ği kapasiteye sahip yurtları olmalı.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye