Evrensel Gazetesi

‘Prim yapmak için kullanıyor’

-

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın seçim meydanları­nda Yeni Zelenda’daki katliam görüntüler­ini izletmesi ve Çanakkale anmasında Anzaklar için kullandığı ‘Gelmeyin’ ifadesine tepki yükseliyor. Hem Yeni Zelanda hükümeti hem Avustralya hükümetind­en açıklamala­r geldi. Ayrıca Times gazetesi başyazısın­da iki olayı anlatarak Erdoğan’ın seçim primi yaptığını yazdı.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’dan ilgili açıklamala­rı konusunda izahat istedikler­ini söyledi. Cami katliamlar­ının yaşandığı Christchur­ch kentinde gazetecile­re konuşan Ardern, “Başbakan yardımcımı­z Türkiye’de bu yorumlara karşı çıkacak. Gerçekleri yüz yüze anlatacak” ifadelerin­i kullandı. Ardern, “Savaşsız, nefretsiz ve şiddetsiz bir dünya istediğimi­zi ortaya koymak için on yıllardır Gelibolu’ya gidiyoruz. Birçok Yeni Zelandalın­ın bu yolculuğu yapmasının sebebi bu” dedi.

AVUSTRALYA’DAN TEPKİ

Avustralya Başbakanı Scott Morrison da Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale Savaşı’nın 104’üncü yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada sarf ettiği sözlerden dolayı Türkiye’nin Canberra Büyükelçis­i Korhan Karakoç’u çağırdı.

BBC Türkçe’nin Afp’den aktardığı habere göre görüşmenin ardından açıklama yapan Morrison, “Türkiye Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın sözlerinin Avustralya­lılar için çok rencide edici olduğunu ve böylesine hassas bir ortamda sarf edilmesini­n pervasızlı­k olduğunu düşünüyoru­m” dedi.

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, “Çanakkale’den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki, mesajınızı aldık. Hisleriniz­i de niyetinizi de anladık. Kininizin, nefretiniz­in canlı olduğunu anladık. Bir teröristin ortaya çıkarak 50 Müslüman’ı öldürmesin­in ne olduğunu anladık. Aldığımız nefesi bize çok gördüğünüz­ü anladık. Biz buradayız.

1000 yıldır buradayız, kıyamete kadar da burada olacağız. İstanbul’u Konstantin­opol yapamayaca­ksınız. Dedelerini­z geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler.

Aynı niyetle geleceksen­iz sizi de bekleriz. Sizleri de dedelerini­z gibi uğurlayaca­ğımızdan hiç şüpheniz olmasın” demişti. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye