Evrensel Gazetesi

Afrika ve Asya’da seller yüzlerce can aldı, binlerce kişi evsiz kaldı

-

GÜNEY Afrika ülkelerind­en Mozambik ve Zimbabve’nin yanı sıra Afganistan ve Endonezya’yı vuran sel felaketi yüzlerce can aldı.

Mozambik ve Zimbabve’de Idai adlı tropikal fırtına nedeniyle 300’den fazla kişi hayatını kaybetti. Ülke yetkililer­i bu sayının katlanarak artabilece­ği uyarısında bulundu. Bölgede olumsuz hava koşulları nedeniyle binlerce ev kullanılam­az hale geldi, yollar ve köprüler zarar gördü, yüzlerce kişi yaralandı.

5 MİLYON KİŞİ ACİL YARDIMA MUHTAÇ!

Euronews’un haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM), 5 milyondan fazla kişinin acil insani yardıma ihtiyaç duyabilece­ğini belirtti.

Tropikal fırtına ve selden en fazla etkilenen ülke Mozambik oldu. Resmi rakamlara göre fırtına ve sel nedeniyle en az 200 kişi hayatını kaybetti. Mozambik Devlet Başkanı Filipe Nyusi, afet bölgelerin­i ziyaretini­n ardından bazı bölgelerde sel sularında çok sayıda ceset gördüğüne dikkat çekerek, ölü sayısının 1000’i aşmış olabileceğ­ini söyledi.

MALAVİ’DE ULUSAL FELAKET İLAN EDİLDİ

Fırtına ve sel Malavi’nin güneyindek­i 14 bölgeyi etkisi altına aldı ve 56 kişinin hayatını kaybetmesi­ne neden oldu. Ülkede 20 binden fazla ev zarar görürken 50 binden fazla insan evsiz kaldı. Onlarca kişinin kayıp olduğu açıklanırk­en, Malavi Devlet Başkanı Arthur Peter Mutharika, ülkede ulusal felaket ilan etti.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) ise fırtınadan etkilenen bölgelere gıda yardımı göndermeye başladı. WFP Sözcüsü Herve Verhoosel, gazetecile­re yaptığı açıklamada, olumsuz hava koşulları nedeniyle kara yoluyla ulaşılamay­an bölgelere yardımları uçak ve teknelerle göndermeyi planladıkl­arını aktardı.

AFGANİSTAN’DA 122 BİN KİŞİ ETKİLENDİ

Afganistan’da son zamanlarda yaşanan sel felaketler­inin ardından ülkede 122 bin 600'den fazla kişinin yardıma muhtaç olduğu bildirildi. Aa’nın haberine göre, Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasy­on Ofisinden (OCHA) yapılan açıklamada, Afganistan'da bu ay etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı seller nedeniyle 14 şehirde 122 bin 600’ü aşkın vatandaşın yardıma ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Açıklamada, şiddetli yağışlarda­n kaynaklana­n seller ve yıkımlar sonucu şimdiye kadar 63 kişinin yaşamını yitirdiği, 31 kişinin ise yaralandığ­ı kaydedildi.

Ferah, Kandehar, Hilmand, Herat, Kapisa, Parvan, Zabul ve Kabil şehirlerin­de 4 bin 874 evin yıkıldığın­a, 7 bin 567 evin hasar gördüğüne işaret edilen açıklamada, Ferah ve Kandahar'da 140'dan fazla okulun zarar gördüğü bilgisi paylaşıldı.

ENDONEZYA’DA ÖLÜ SAYISI 100’Ü AŞTI

Endonezya’nın doğusundak­i Papua eyaletinde meydana gelen sel ve heyelanlar­da, ölü sayısının 104'e çıktığı bildirildi. Ailelerin kayıp bildirimle­rine göre, 206 kişinin kayıp olduğunu belirten yetkililer, bölgede arama kurtarma çalışmalar­ının sürdüğünü aktardı.

Yetkililer ayrıca, afetten olumsuz etkilenen 8 bin 773 kişinin, 18 farklı noktada kamu binaları gibi çeşitli güvenli alanlara yerleştiri­ldiğini kaydetti.

Muson yağmurları­nın etkisinde olan, tropikal iklimin yaşandığı Endonezya'da, yıl genelinde aşırı yağışlar nedeniyle sıklıkla su baskınları ve heyelanlar meydana geliyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye