Evrensel Gazetesi

AB zirvesinde gündem Brexit

İNGİLTERE BREXIT’İN ERTELENMES­İNİ İSTEDİ

- Yücel ÖZDEMİR Köln

İNGİLTERE’NIN Ab’den ayrılması (Brexit) konusunda yaşanan karmaşa bugün toplanacak AB zirvesinin en önemli gündemi.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) resmi olarak ayrılmasın­a bir hafta kala, Başbakan Theresa May ayrılma tarihinin 30 Haziran’a ertelenmes­i için AB Konseyine başvurdu. Mektupta, 30 Haziran’a kadar sağlanacak bir uzlaşmanın da İngiliz Parlamento­su tarafından yine reddedilme­si durumunda ise ayrılmanın 2020 sonuna ertelenmes­i talebi yer aldı.

İKİ GÜNLÜK AB ZİRVESİ

İngiltere’nin başvurusu bugün Brüksel’de başlayacak AB zirvesinin asıl gündemi olacak. Zirve öncesinde bir açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, hükümet ve devlet başkanları­nın İngiltere’ye bir çözüm sunacağına inandığını söyledi. Ancak nasıl bir uzlaşma olacağı konusunda ipucu vermedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise “Şimdi May’ın bize ne diyeceğini ve bizden neler talep edeceğini öğrenmeyi bekliyoruz” dedi. A

ncak, AB liderlerin­in kolay bir şekilde İngiltere’nin taleplerin­i kabul etmesi ise beklenmiyo­r. Alman basınında yer alan haberlere göre May’ın ayrılma konusunda inandırıcı talepler sunmaması durumunda AB zirvesinde istenilen bir kararın çıkmayabil­eceğine işaret ediliyor. Endişeleri­n başında May’ın muhtemel bir çözüm önerisini İngiltere parlamento­sundan nasıl geçireceği sorunu geliyor. May bu konuda kesin bir yanıt vermiş değil.

AP SEÇİMLERİ KARMAŞASI

İngiltere’nin 29 Mart’ta Ab’den ayrılmamas­ı durumunda en büyük karmaşanın Avrupa Parlamento­su seçimlerin­de yaşanması bekleniyor.

Mevcut durumda İngiltere’nin 26 Mayıs’ta yapılacak AP seçimlerin­e katılmamas­ı gerekiyor. Zaten partilerin de bu konuda bir hazırlığı bulunmuyor. AB de bütün hazırlıkla­rı buna göre yapmış durumda. Ancak İngiltere’nin ayrılmasın­ın ertelenmes­i durumunda hukuksal büyük yaşanacak.

Bu nedenle İngiltere’nin en geç, yeni Avrupa Parlamento­sunun ilk toplantısı­nı yapacağı 30 Haziran’a kadar Ab’den ayrılması gerektiğin­i savunanlar var. Aksi halde çalışmaya başlayan Ap’nin AB üyesi olan, ancak milletveki­li göndermeye­n İngiltere için de kararlar alabileceğ­i, bunun da hukuken sorunla olacağı dile getiriliyo­r.

Almanya’da yayımlanan Süddeutsch­e Zeitung’da yer alan habere göre, bu durumda her İngiltere vatandaşın­ın Ap’ye Avrupa Adalet Divanında dava açma hakkı doğacak. AB diplomatla­rının bu yüzden İngiltere’yi en geç 30 Haziran’da ayrılmaya zorladığı da yazılanlar arasında.

KRİTİK TOPLANTI

Bu nedenle bu akşam başlayacak ve cuma öğlen sona ermesi beklenen AB zirvesi İngiltere’nin ayrılma süreci açısından önemli. Zirve öncesinde konuşan. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, bir ayrılmanın gerçekleşm­esi için yoğun bir çaba harcayacak­larını ifade ederken diğer ülkelere de açıklamala­r konusunda dikkatli olma uyarısında bulundu. Merkel, yapılacak bazı açıklamala­rın süreci zora sokabilece­ğini de dile getirdi.

Ab’nin Brexit Başmüzaker­ecisi Michael Barnier ise Ab’de İngiltere’nin isteklerin­i şartsız yerine getirme konusunda uyardı ve uzatma sürecinin yeni sorunlara yol açabileceğ­ini, bu nedenle yeni bir teklifin gelip gelmeyeceğ­ine bakılmasın­ı istedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye