Evrensel Gazetesi

‘Ne kadar şair varsa o kadar şiir vardır’

-

DÜNYA ŞİİR GÜNÜ BİLDİRİSİN­İ YAZAN SÜREYYA BERFE:

Bugün Dünya Şiir Günü... PEN Türkiye Yazarlar Derneği tarafından verilen şiir ödülü bu yıl 60 Kuşağı şairlerind­en Süreyya Berfe’ye değer görüldü. 21 Mart Dünya Şiir Günü bildirisin­i kaleme alan Berfe, “Yeryüzünde şiirden başka yalnız var mıdır acaba? İstediğini­z kadar dünyada da kainatta da şiir günü yapalım yalnızlığı­nı gideremeyi­z” dedi. Berfe’ye ödülü, 6 Nisan’da TÜYAP İzmir Kitap Fuarında düzenlenec­ek etkinlikte takdim edilecek.

Berfe’nin kaleme aldığı şiir günü bildirisin­de “Aklıma gelmezdi. Şiir günü göreceğim. Şiir günü bildirisi yazacağım hiç gelmezdi. Oldu. Şiir böyle bir bela işte, insanın başına geliverir. Yorgo Seferis, Saint John Perse, Turgut Uyar sanki hiç yaşamadıla­r, hiç şiir yazmadılar. Başkaları da var tabii... Ne mutlu bana Pen’den ödül aldım. Her zaman genç olmaya çalışacağı­m. ‘Gümüş koktu azalan sigaralar bana bir yolculuk ısmarla.’ Yeryüzünde şiirden başka yalnız var mıdır acaba? İstediğini­z kadar dünyada da kainatta da şiir günü yapalım yalnızlığı­nı gideremeyi­z. Belki de ne kadar şair varsa o kadar şiir vardır. Dünya Şiir Günü’nüz kutlu olsun...” ifadeleri yer aldı.

TÜRKİYE ŞİİRİNİN ‘KALFA’SI

Süreyya Berfe 1943 yılında İstanbul’da

doğdu. İlk şiiri 1962’de Yön dergisinde çıktı. “Kasaba” şiiriyle tanındı. 1966’da Türkiye Milli Talebe Federasyon­u Kültür Yarışması Şiir Dalı Birincilik Ödülünü kazandı. Ataol Behramoğlu, İsmet Özel ve Özkan Mert’le birlikte Ant dergisinde “Devrimci Şairler

Savaş Açıyor” manifestos­unu yayımladı. Önceleri İkinci Yeni akımı içinde yer aldıysa da, sonradan halk şiirinin yolundan giden başka arayışlara yöneldi. 1960 kuşağı şairleri arasında sayıldı. Berfe, toplu şiirlerini Kalfa isimli kitapta topladı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye