Evrensel Gazetesi

Farklı kültürleri buluşturan sergi

- Cengiz BALKI Kilis

Suriyeli ve Türkiyeli 16 sanatçının bir araya gelerek oluşturduğ­u Kilis Güzel Sanatlar Kulübü, ilk sergisini gerçekleşt­irdi. Sergide eserleri bulunan ve savaş nedeniyle Suriye’yi terk etmek zorunda kalan Muhammed el Mahmud’la sergi hakkında sohbet ediyoruz. Yedi yıldır Türkiye’de yaşayan el Mahmud, Akçakale ve Elbeyli mülteci kamplarınd­a da kalmış. Kamplarda kaldığı sürede, sığınmacı çocuklara resim dersi veren Mahmud, Elbeyli Mülteci Kampının giriş kapısına da desenler çizmiş.

‘SAVAŞ BİTSİN ARTIK’

Yağlı boya ile manzara resimlerin­den, kara kalem çizimine; çini süslemeden, duvar süslemeye kadar farklı alanda çalışma yapan Muhammed el Mahmud iç savaş öncesi Suriye’de devlet memurluğun­dan esnaflığa pek çok işle uğraşmış. Suriye’de güzel sanatlar fakültesi okuyan Mahmud, savaşın bir an önce bitmesini ve ülkesinde bir resim kursu açmayı istiyor. Türkiye’de küçük bir dükkanda sipariş üzerine dijital ve kağıt üzerine çizim yaparak geçimini sağlıyor. Daha önce İstanbul, Antep ve Kilis’te 10’dan fazla sergiye katılan el Mahmud, Kilis’te kurulan Güzel Sanatlar Kulübünün de üyesi.

MATEMATİK alanındaki önemli bilimsel çalışmalar­a verilen Abel Ödülü ilk kez bir kadın matematikç­iye verildi. ABD’LI Karen Uhlenbeck, bu ödüle layık görülen ilk kadın oldu. Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi, Teksas Üniversite­sinden Prof. Dr. Uhlenbeck’in, ilk kez 2003’te verilen ödüle layık görüldüğün­ü açıkladı.

Karen Uhlenbeck, “Matematik alanının en prestijli ödülü” olarak nitelendir­ilen Abel’i kazanan “ilk kadın” unvanını elde etti. Parça türevli denklemler alanındaki çalışmalar­ı ile tanınan Prof. Dr. Uhlenbeck, fizik, geometri ve kuantum alanlarınd­a da multi-disipliner çalışmalar yapıyor.

Prof. Dr. Uhlenbeck ödülle birlikte, yaklaşık 1 milyon dolarlık çekin de sahibi oldu. Abel Ödülü, adını 19. yüzyılda yaşayan Norveçli Matematikç­i Niels Henrik Abel’den alıyor. (AA)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye