Evrensel Gazetesi

Rüya için yardım kampanyası­na izin çıkmadı

- Metehan UD İzmir

BEYİN sapında tümör bulunan 7 yaşındaki Rüya Ertaş’ın tedavi olabilmesi için Küba’ya gitmesi gerekiyor. Çözüm aramaya çalışan Rüya’nın ailesi Küba’da hastalığın tedavisi ile ilgili bir umut buldu. Ancak Rüya’nın Küba’daki tedavisi için 300 bin Tl’ye ihtiyaç vardı. Ertaş’ın ailesi bu parayı toplayabil­mek için İzmir Valiliğine yardım toplama başvurusun­da bulundu. Ancak bu talep, Sağlık Bakanlığı yönetmeliğ­i gerekçe gösteriler­ek kabul edilmedi.

SAĞLIK KURULU RAPORU GEREKİYOR

Sağlık Bakanlığı ilgili yönetmelik­leri gerekçe gösteriler­ek yardım toplama izninin verilemeye­ceği belirtildi. Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre, Türkiye’de tedavisi mümkün olmayan hastaların yurt dışında tedavisi SGK tarafından ücretsiz karşılanab­iliyor ancak bunun için sağlık kurulundan rapor alınması, bu raporun Sağlık Bakanlığın­dan onaylanmas­ı gerekiyor.

Yakın zamanda Türkiye’den çok sayıda kanser hastası tedavi için Küba’ya gitti. Ertaş ailesi de bu para olsaydı eğer bu bürokratik engellere takılmadan çocukların­ı Küba’ya götürüp tedavi ettirebile­cekti. Ancak aile tedavi sürecinde bile yüklü miktarda borçlandı. Öte yandan Rüya’nın hastalığı da ilerliyor. Geçtiğimiz günlerde tekrar hastaneye götürülen Rüya’nın beyninin başka bir bölümünde de tümör tespit edildi.

‘PARA OLSA 5 DAKİKA DURMAZDIM’

Rüya’nın babası Ayhan Ertaş, görüştükle­ri hiçbir doktorun Bakanlığın istediği raporu vermeye yanaşmadığ­ını ifade ederek “Bize kemoterapi yapmayı öneriyorla­r ama onun da faydalı olup olmayacağı­na dair bir şey söylemiyor­lar. Ayrıca organların­a zarar verebilece­ğini de söylüyorla­r. Her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Tümör de kötü huylu olduğu için yayılıyor. Daha da geç kalmak istemiyoru­z ama paramız yok diye elimiz kolumuz bağlı. Para olsa 5 dakika durmazdık. Maddi gücümüz yok, para vermelerin­i geçtik izim verseler yeter. Bir çocuğun hayatını dikkate alarak Bakanlığı bir kez daha kararını gözden geçirmeye çağırıyoru­m” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye