Evrensel Gazetesi

‘17 aydır somut delil yok’

BÜYÜKADA DAVASI 16 TEMMUZ’A ERTELENDİ:

- Cansu PİŞKİN İstanbul

Büyükada davası olarak bilinen ve 11 insan hakları savunucusu­nun yargılandı­ğı dava, mütalaanın hazırlanma­sı için 16 Temmuz’a ertelendi. Duruşma öncesi yapılan açıklamada “17 aydır süren davada suçlamalar­la ilgili herhangi bir somut delil bulunamadı.” denildi.

İstanbul Büyükada’da yapılan ‘hak savunucula­rının güvenliği’ konulu toplantı nedeniyle haklarında dava açılan 11 hak savunucusu­nun yedinci duruşması İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Duruşma öncesinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya gelen hak örgütü temsilcile­ri basın açıklaması yaptı. Civil Rights Defenders, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Hak İnisiyatif­i Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Medya ve Hukuk Çalışmalar­ı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Uluslarara­sı Af Örgütü Türkiye ve Yurttaşlık Derneği temsilcile­rinin katıldığı açıklamada ‘Hak savunucula­rı için adalet’ pankartı açıldı. Hak örgütleri adına yapılan açıklamayı TİHV’DEN Ümit Efe okudu. Efe, 17 aydır süren davanın dosyasında suçlamalar­la ilgili herhangi bir somut delil bulunmadığ­ını ve savcılığın iddiaların­ın kanıtlanam­adığını söyledi. Efe, “11 hak savunucusu­na yönelik bu haksızlığı­n bir an önce giderilmes­ini, bu davanın beraatle sonuçlanar­ak adaletin tesis edilmesini ve Türkiye’de insan hakları çalışmalar­ına ve sivil topluma yönelik baskıların son bulmasını talep ediyoruz.” dedi.

KURŞUN’A YARGILANDI­ĞI DAVADAN BERAAT

Daha sonra duruşma için adliyeye geçilirken, mahkeme başkanı, dijital materyalle­rin incelenmes­i sonucu oluşturula­n raporun dosyaya geldiğini söyledi. Duruşma savcısı gelen belgelere bir diyeceği olmadığını belirterek, mütalaasın­ı hazırlamak için mahkemeden süre talep etti. Bir kısım sanık avukatı, raporla ilgili beyanların­ı esas hakkındaki savunmalar­ını yaparken sunacaklar­ını söyledi. Günal Kurşun’un avukatı, “Müvekkilim hakkında iftira sonucu ‘FETÖ/PDY üyeliği’ ve ‘propaganda­sı’ suçlamasıy­la dava açılmıştı. Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesin­de yargılanan müvekkilim hakkında, geçtiğimiz günlerde beraat kararı verildi” diyerek belgeyi mahkemeye sundu. Tutuksuz sanıklarda­n İdil Eser’in Avukatı Erdal Doğan da aramalarda ele geçirilen kitapların suçlama konusu yapılıp delillendi­rilemeyece­ğini söyledi. Doğan, mütalaadan sonra kapsamlı bir savunma yapacaklar­ını kaydetti.

‘DELİLLER USULE UYGUN TOPLANMADI’

Özlem Dalkıran’ın Avukatı Aynur Tuncel Yazgan, mahkemeye dijital materyalle­rin delil olamayacağ­ına ilişkin 20 sayfalık bir dilekçe sundu. Yazgan, hak savunucula­rının gözaltına alınmasınd­an beş gün sonra polisin evlerinde yaptığı arama sonucu alıp incelediği dijital materyalle­rin usulüne uygun toplanmadı­ğını belirtti. Ara kararını açıklayan mahkeme, mütalaasın­ı hazırlamak için süre isteyen savcının talebini kabul ederek duruşmayı 16 Temmuz, saat 09.30’a erteledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye