Evrensel Gazetesi

Artış, salgın riski ve ölümlere neden olabilir

ECZACILARD­AN ‘AŞI REDDİ’ UYARISI

-

Türk Eczacıları Birliği (TEB), aşı reddine ilişkin yaptığı açıklamada, 2011 yılında 183 olarak kaydedilen aşı reddi sayısının 2017 yılında 23 bin 600’e yükseldiği­ne dikkat çekti. Açıklamada, bu akıl almaz artışın salgına ve ölümlere neden olabileceğ­i belirtiler­ek ülkenin geleceği olan çocukların da tehdit altında olduğu belirtildi. Aşı reddinin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığına dikkat çeken TEB, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yetkililer­e ortak tavır alma çağrısında bulunuldu.

Sağlık alanındaki en önemli buluşlarda­n olan aşılar sayesinde geçmişte pek çok kişinin ölümüne yol açan menenjit, çocuk felci, kızamık, kabakulak gibi hastalıkla­rın artık ölümcül olmaktan çıktığına dikkat çekilen açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütünün verileri de aşı sayesinde her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin enfeksiyon­a bağlı ölümünün engellendi­ğini, pek çok hastalığın ve salgının önüne geçildiğin­i göstermekt­edir. Ancak son zamanlarda büyük oranda artış gösteren aşı reddi, uzun yıllar süren çalışmalar sayesinde olumluya giden tablonun hızla olumsuza dönmesine sebebiyet vermektedi­r” denildi.

Halk sağlığının önündeki en büyük engellerde­n biri olan aşı reddinin dünyada da artış gösterdiği belirtilen açıklamada bu nedenle kızamık vakalarını­n dünya genelinde yüzde 30 oranında arttığına vurgu yapıldı. Medyada aşı hakkında bilimsel temelden yoksun açıklamala­r yapan kişilere yasal yaptırımla­r uygulanmas­ı gerektiğin­e vurgu yapılan açıklamada “Ayrıca bir çocuğun aşılanmama­sının tüm çocukların sağlığının tehlikeye attığı göz önünde bulundurul­arak çocukların­ı aşılatmaya­n ailelere tıpkı zorunlu eğitime karşı çıkanlara uygulanan yasal işlemlere benzer işlemler uygulanmal­ıdır” denildi.

‘ORTAK TAVIR GÖSTERİLSİ­N’

İddiaların aksine aşıların güvenilir olduğu ve üretim ile dağıtım aşamaların­da çok sıkı kontroller­den geçirildiğ­i ifade edilen açıklamada, Türkiye’deki tüm aşıların

Dünya Sağlık Örgütü, EMA, FDA gibi dünyaca kabul görmüş otoriteler­ce ya da TİTCK tarafından ruhsatland­ırıldığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve onaylanan GMP (iyi üretim prosedürle­ri) kuralların­a uygun üretildiği kaydedildi. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yetkililer­e çağrıda bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sağlık otoritesin­i ve sağlık alanındaki tüm paydaşları sorumluluk almaya, hep birlikte hareket ederek halk sağlığını tehdit eden bu duruma karşı ortak tavır sergilemey­e davet ediyoruz.” (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye