Evrensel Gazetesi

Sağlıklı toplumu önceleyen yerel yönetimler­e ihtiyaç var

TTB, YEREL SEÇİM BİLDİRGESİ­Nİ AÇIKLADI:

-

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, yaklaşan yerel seçimler öncesi “Yerel Yönetimler Bildirgesi”ni açıkladı. Bildirgede, “Sağlıklı toplum için sağlıklı yaşam alanlarına ve sağlıklı toplumu önceleyen yerel yönetimler­e gereksinim­imiz var” denildi.

Bildirgede, temiz su temini, hava kirliliğin­in önlenmesi, çevrenin korunması, büyük kentlerde trafik sorununun çözülmesi gibi konuların yerel yönetimler­in görev alanında olduğu hatırlatıl­arak, “Sağlığı önceleyen yerel yönetimler ise ellerindek­i kaynakları bu yönde kullanmayı seçen yönetimler­dir. Özetle, bireyin ve toplumun sağlığını gözeten, sağlığı doğrudan ve do- laylı etkileyece­k faktörleri bilen ve onları halkın sağlığını koruyacak ve geliştirec­ek yönde geliştiren; şeffaf, denetime açık, toplumun katılımını sağlayan bir anlayış ile kültürel mirası ve tarihi dokuyu koruyarak çalışan yerel yönetimler 21. yüzyıl Türkiye’sine yaraşır yerel yönetimler­dir” ifadelerin­e yer verildi. Bildirgede, seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleşm­esi ve halkın politik tercihine saygı gösterilme­sinin demokrasi ve özgürlükle­rin olduğu kadar sağlıklı bir toplumun da olmazsa olmazı olduğuna vurgu yapıldı.

TEMİZ HAVA VE SU UYARISI

Yaşam koşulların­ın sağlık düzeyinin yüzde 55’ini belirlediğ­ine dikkat çekilen bildirgede yerel yönetimler­in görev yetki ve sorumluluk alanına giren temel konulara dair gözlem, tespitler ise şöyle:

Q Su yaşamın kaynağıdır. Yerel yönetimler­in sağlıklı su temini ve su havzaların­ın korunması gibi yaşamsal konuları öncelemele­ri gerekir

Q Sağlıklı hava solumak sağlığı korur ve geliştirir­ken, kirli hava solumak kanser dahil pek çok hastalığa neden olur. Yerel yönetimler­in yerleşim yerlerinde hava kirliliğin­e neden olabilecek yapı ve oluşumları engellemes­inin yanında; yerleşim yerlerinin doğal havalandır­masını, rüzgar alışını etkileyece­k yapılara da izin vermeme yönünde tavır alması gerekir

Q Kentlerde trafik sıkışıklığ­ı, trafikten kaynaklana­n gürültü, ulaşım için harcanan zaman ve bu sıradaki konforsuzl­uk gibi ulaşımla ilgili sorunlar kişilerde stresi artıran etmenlerdi­r. Yerel yönetimler, trafikte geçirilen sürenin azaltılmas­ı yanında yürüme ve bisiklete binme olanakları­nı yaratmalıd­ır

Q Yerel yönetimler­in azalan doğal yeşil alanları korumak gibi sorumluluk­ları vardır. Çünkü doğal yeşil alanlar sadece bitki, ağaç demek değildir; o iklime ve çevreye uygun içinde barındırdı­ğı her türlü canlı varlığıyla birlikte yaşayan bir ekosistemd­ir.

Q Yerel yönetimler­in iyi tarım ve hayvancılı­k uygulamala­rı ile ürünlerin halka sağlıklı, uygun fiyatlı koşullarda ulaşımının sağlanması yönünde planlar gerçekleşt­irmesi gereklidir.

Q Yerel yönetimler, her türlü atığın geri dönüşümü için doğa dostu etkili sistemler kurmalı, kurulmasın­ı destekleme­lidir.

Q Yerel yönetimler her türlü afete karşı hazırlıkla­rını yapmalı ve bu planları halk ile paylaşmalı­dır.

Q Yerel yönetimler­in bir görevi de eşitsizlik­leri ortadan kaldıracak planlama ve uygulamayı hayata geçirmesi, herkesin sağlığın geliştiril­mesinde fiziksel egzersiz ve spor olanakları­na güvenli ve koşulsuz erişimleri­ni sağlanması­dır. (HABER MERKEZİ)

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), maliyeti ve güvenliği konusundak­i tüm tepkilere rağmen açılan Ankapark’a seçimler öncesinde gezi düzenleme kararı aldı. Okullara gönderilen yazıda, 10 okuldan bir günde toplam 4 bin 800 öğrencinin Ankapark gezisine götürülmek istenmesi dikkat çekti.

Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, tüm ortaokul ve lise müdürlükle­rine Ankapark Gezisi için yazı gönderdi. Eski adıyla ‘Ankapark’ yeni adıyla ‘Wonderland Euroasia’a 25-30 Mart 2019 tarihleri arasında düzenlenec­ek geziye herhangi bir aksaklık olmaması için ise velilerden izin alınması istendi. Uzmanların güvenlik konusunda yetersiz olduğu açıklamala­rına rağmen Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğün­ce Ankapark gezisi için gönderdiği yazıda bir günde 10 okuldan toplam 4 bin 800 öğrencinin geziye katılmasın­ın istenmesi dikkat çekti.

‘GEZİ NEDEN YAPILIYOR?’

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Sultan Saygılı, “Bir günde çeşitli okullardan 4 bin 800 öğrenciyi Ankapark’a gezisine götürmenin nasıl bir amacı, eğitim açısından nasıl bir hedefinin olduğunu anlamış değiliz. Öğrenciler­in geziye götürülmes­i, müzeleri, okul dışında eğitime yararlı yerleri görmesi iyidir. Şimdi tam da sınavların olduğu bir zamanda binlerce öğrencinin Ankapark’a götürülmes­i kaostan başka bir şeye yol açmaz. Öğrenciler­e rehberlik edecek öğretmenle­re de büyük bir sorumluluk yükleniyor. Gezinin ne amaçla yapıldığın­ı bilmiyoruz. Sadece öğrenciler eğlensin diye mi? Yoksa Ankapark’ın reklamını yapmak gibi başka amaçlar mı güdülüyor bunun açıklanmas­ı gerekiyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye