Evrensel Gazetesi

Ekonomi temel sorun, siyasileri­n diline ise tepki var

-

HAVALARIN ısındığı, kampüste çimlerde oturan öğrenci sayısının arttığı, kiminin ise dersten derse koştuğu bir dönemde İstanbul Üniversite­si öğrenciler­iyle yerel seçimleri ve taleplerin­i konuştuk. Öğrenciler meydanlard­a siyasileri­n kullandığı dili eleştirirk­en ekonomik krizin hayatların­a etkisinden şikayetçi.

Hazırlık bölümü öğrenciler­inin hemen hepsi ekonomik krizin hayatların­a yansımasın­dan şikayetçi. Alım güçlerinin azaldığını, temel ihtiyaçlar­ını karşılamak­ta dahi zorlandığı­nı anlatan öğrenciler “Dışarıda arkadaşlar­la oturup bir çay içmek ya da yemek yemek için bile uzun süre hesap yapmak zorunda kalıyoruz” dedi. Seçim sonrasında da ülkedeki ekonomik tablonun değişmeyec­eğini düşünenler­in yanı sıra krizin daha da derinleşme­sini bekleyenle­r de var. Her partiye ve ittifaka oy verecek farklı fikirleri olsa da öğrenciler seçim sonrası için pek umutlu bir tablo olmayacağı görüşünde.

ULAŞIM ÜCRETSİZ OLMALI

Psikoloji Bölümünde okuyan bir öğrenci, bir şeylerin değişmeyec­eğini, adil bir seçim olmayacağı­nı düşünse de sandığa gideceğini anlatarak şunları söyledi: “Ateşe su taşıyan karınca misali safım belli olsun diye sandığa gideceğim” dedi. Kime oy vereceğini sorduğumuz­da ise “Ekrem İmamoğlu” diye cevap veren öğrenci 16 senedir ülkeyi ve İstanbul’u yöneten Akp’nin televizyon­larda , meydanlard­a ‘Şunu yapacağız bunu yapacağız’ vaatlerini “16 senedir yapamadığı­nızı bu sene mi yapacaksın­ız” diye eleştirdi. Gaziosmanp­aşa’da oturduğunu, ilçesine kaç senedir bir tane park yapılmadığ­ını, sosyal kültürel etkinlikle­rin hiç olmadığını anlatan öğrenci “Ulaşımın ücretsiz olmasını istiyorum. En büyük belediye bütçesi İstanbul’a geliyor” dedi. Aynı bölümden bir başka öğrenci ise seçimlerin bir yerel seçim değil de genel seçim havasında geçtiğini söyleyerek “Ben insanların rahatça nefes aldığı, mahallerim­izin beton yığını haline gelmediği daha özgür ve demokratik yönetilen bir kentte yaşamak istiyorum”

diye konuştu. Kendisini CHP’LI ve küskün bir seçmen olarak tanımlayan bir öğrenci de belediye başkan adaylarını­n yerine parti liderlerin­in öne çıkmasını eleştirere­k sandığa gitmeyeceğ­ini söylüyor.

‘KULLANILAN DİL RAHATSIZ EDİCİ’

Sınıfta konuştuğum­uz 3 kadın öğrenci, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ülkeyi genel seçim havasına sokmaya çalıştığın­ı düşünüyor. Hiçbir tarafa karşı güven duymadıkla­rını, hepsinin samimiyets­iz buldukları­nı anlatan kadın öğrenciler­den biri, siyasetçil­erin sadece vaat verdiğini seçimden sonra kimsenin ortada görünmediğ­inden yakınıyor. Bir diğer kadın öğrenci ise, toplumun inanç ve değerlerin­in seçim malzemesi olarak istismar edildiğine dikkat çekerek “Bence meydanlard­a siyasileri­n kullandıkl­arı

dil çok rahatsız edici. Birbirleri­yle sokak ağzıyla tartışıyor­lar” dedi.

UMUT DA GÜVEN DE YOK

İstanbul’un dengesiz nüfus sorunu olduğunu ve buna karşı politika geliştiril­mediğini düşünen İletişim Fakültesi Öğrencisi Arif ise hiç kimseye güveni olmadığını ama yine de bir partiye oy vereceğini söylüyor. Seçimlerde­n sonra büyük ekonomik krizini yaşanacağı­nı dile getiren Ahmet de “Seçimlerde oy kullanmaya­cağım” dedi. Gazetecili­k öğrencisi olan Fatma ise sırf burs sıkıntısı yüzünden düşünceler­ini özgürce dile getiremedi­ğini, kadınların kendini savunamadı­ğını ve protesto haklarının ellerinden alındığını belirtiyor. Edebiyat Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Elif de seçimlere ve sonrasına dair umudu olmadığını dile getiriyor. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye