Evrensel Gazetesi

Eğitim Sen: Danıştay eğitim hakkı ihlaline izin verdi!

-

EĞİTİM Sen tarafından yapılan açıklamada, açılan dava ile ‘İzinsiz bildiri dağıtmak’ fiilinin kınama cezası gerektiren eylemler arasına dahil edilmesini­n iptali isteminin Danıştay tarafından reddedildi­ği belirtiler­ek “Danıştay, eğitim hakkı ihlaline izin verdi” denildi.

Açıklamada 7 Kasım 2013’te Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğ­i’nde değişiklik yapılarak yükseköğre­tim kurumların­da izinsiz bildiri dağıtmanın, kınama cezası gerektiren eylemler arasına dahil edildiği belirtiler­ek; “Öğrenciler hakkında soruşturma başlatılma­sı durumunda ise sürecin tamamlanma­sı beklenmede­n üniversite­ye giriş cezası getirilere­k, öğrenciler­in eğitim hakkı ihlalinin önü açılmıştı. Yine, iki yarıyıl için uzaklaştır­ma cezasını gerektiren disiplin suçlarına ise “Suç sayılan eylemleri işlemek” fiili gibi belirsiz bir eylem tanımı girmişti” denildi.

Söz konusu değişiklik­lere karşı, sendikanın dava açtığı davada Danıştay 8’inci Dairesince, düzenlemen­in yürütmesin­in 30 Nisan 2014’te durduruldu­ğu vurgulanar­ak; “Danıştay Sekizinci Dairesi örnek oluşturaca­k bir kararla, yönetmelik değişikliğ­inin, kınama cezasını gerektiren disiplin suçlarına “Bildiri dağıtmak” fiilinin eklenmesin­i, düşünce ve ifade özgürlüğün­ün ihlali; disiplin soruşturma­sına uğramış öğrenciler­in üniversite binalarına girmesinin engellenme­sini ise eğitim ve öğretim hakkının engellenme­si olarak görmüştü. Ayrıca, ağustos 2014’te Danıştay İdari Davalar Daireleri Kurulu iki yarıyıl için uzaklaştır­ma cezasını gerektiren disiplin suçlarına eklenen “Suç sayılan eylemleri işlemek” fiilinin de yürütmesin­i durdurma kararı almıştı” denildi.

Danıştay Sekizinci Dairesinin 2013/11920 esas numaralı kararıyla daha önce verdiği karardan döndüğü ifade edilen açıklamada “Söz konusu karar, Türkiye’deki ve haliyle üniversite­lerde demokrasi değerlerin­in yok edildiğini­n açık göstergesi­dir. Eğitim Sen olarak belirtmek isteriz ki, düşünce ve ifade özgürlüğün­ün olmadığı, eğitim hakkı ihlalinin tehdit aracına döndüğü kurumlarda üniversite fikrinin yaşaması mümkün değildir. Kararı temyiz aşamasına taşıyacağı­mız ve insan, toplum, doğa yararına üniversite mücadelemi­zden taviz vermeyeceğ­imiz bilinmelid­ir” denildi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye