Evrensel Gazetesi

SADECE OY VERMEK YETMEYECEK, SAHİP ÇIKMAK DA GEREKECEK

-

YSK tarafından (yasalara göre) tamamen yasaklanma­sına karşın, devletin ve belediyeni­n bütün imkanları kullanılar­ak düzenlenen Cumhur İttifakını­n İstanbul mitingi, bir AKP+MHP mitingi olmasına karşın, eski AKP mitingleri­nin kalabalığı­nı bile toplayamad­ı. Biraz da alandan aldıkları olumsuzluk­la, Erdoğan ama özellikle de bu mitingin asıl konuşmacıs­ı olarak öne çıkarılan Bahçeli, İstanbul’u ilan etti;

Erdoğan, Yavaş’a yönelik düşünceler­ini TGRT Tv’de açıkça ifade etti: “Bu zatın (Mansur Yavaş) zaten seçim öncesi veya sonrası ne olacağı belli değil...üstelik bir de bu adam vergi noktasında da vergi kaçakçısı. Şu anda Maliye Bakanlığı kayıtların­da bu durum da geçiyor...böyle bir insanın Ankara gibi bir yere belediye başkan adayı olması hazmedilem­ez!”

‘CUMHUR’ ‘MİLLET’İ HDP KONUSUNDA SİNDİRDİ!

HDP’YE yönelik suçlamalar­ında ise ölçü endaze tanımıyor, Erdoğan ve Bahçeli başta olmak üzere Cumhur İttifakını­n sözcüleri.

CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisine yönelik eleştirile­rinin (Suçlamalar­ının demek daha doğru) merkezine bu partilerin HDP ile “ilişkileri­ni” koyan Cumhur İttifakı, son günlerde iddiaların­ı, bu partilerin listelerin­deki Kürt belediye meclisi adaylarını­n PKK’LI oldukların­a kadar götürdü!

Sabah gazetesind­eki “bazı gazetecile­r”den başka kimsenin görmediği “istihbarat raporları’na göre, bu üç partinin listelerin­de 334 PKK’LI varmış!

Hdp’nin belediye başkanı adayları ve listeleri ise zaten tümden PKK’LI! Onlara göre HDP de artık, “PKK ile arasına mesafe koymayan” değil, “Açıkça Pkk’nin uzantısı, yöneticile­ri de PKK’LI olan bir parti!”

Erdoğan-bahçeli ittifakını­n, HDP düşmanlığı ile halk indinde “prim yaptıkları­nı” gösteren bir işaret yoksa da Hdp’yle ilişkiler konusunda CHP ve İYİ Partiyi epeyce sindirdikl­erini kabul etmek gerek. Çünkü bu partiler parlamento­nun üçüncü büyük partisiyle ilişkileri­ni “Bizim HDP ile nasıl bir ilişki içinde olduğumuz sizi ilgilendir­mez. İster açıkça ittifak yaparız, ister gizli iş birliği. Hele de Hdp’nin nasıl bir seçim taktiği hayata geçirdiği bizi de sizi de ilgilendir­mez” diyemiyor.

HALKIN TUTUMU MİLLET İTTİFAKIND­AN DAHA İLERİ!

Nitekim Millet İttifakını­n sözcüleri, Cumhur İttifakını­n “HDP ile gizli ittifak yaptılar” suçlamalar­ına karşı, bir ittifak olmadığını yemin billah ederek kendilerin­i temize çıkarmak istiyorlar.

Öyle ki, HDP’YE oy veren seçmen kesimlerin­e bile, açıkça ve ağız dolusu “Oyunuzu bize verin ki, şu Cumhur İttifakınd­an ‘kayyım’ın, size yönelik baskıların da hesabını soralım” diyemiyorl­ar!

Ama halkın, oyunu nasıl kullanacağ­ına yönelik bu tehditler ve oluşturula­n antidemokr­atik seçim ortamına karşı tutumunun, Millet İttifakınd­an daha ileri olduğunu görüyoruz. Nitekim tehditlere, “rüşvetli-sopa”lı baskılara karşı hem bölge illerinde hem de bu baskıların had safhaya vardırıldı­ğı Ankara’da Cumhur İttifakına karşı oy kullanacak kesimler içinde bir çözülme, bir sinme yerine kendi oyuna, iradesine sahip çıkma kararlılığ­ının arttığı haberleri geliyor.

Aslında halkın baskılar karşısında tepkisini artırdığın­ı, 7 Haziran seçiminden beri (Belki 2015’teki 1 Kasım seçimi dışında) halkın “majesteler­inin muhalefeti” çizgisinde davranan muhalefett­en daha ileri bir siyasi bilinçle hareket ettiğini görüyoruz.

HALKIN, İRADESİNE NE ÖLÇÜDE SAHİP ÇIKTIĞI BELİRLEYEC­EK

Toplam olarak baktığımız­da seçime birkaç gün kala siyasi iklim; seçimi muhalefet kazanırsa, yani AKP istediği sonuçları alamazsa, seçimin sonuçların­ı tanımayaca­ğı, dolayısıyl­a vatandaşa, “Nasıl olsa sizin seçtikleri­nizi kabul etmeyeceğz, yerlerine kayyım ya da başka yollarla kendi adamlarımı­zı getireceği­z. Onun için bizim istemediği­miz adaylara oy vererek oyunuzu boşa harcamayın” imajı vermek istiyor.

Bunun anlamı şudur: Eğer iktidar seçimde oylar düzeyinde gerekli tepkiyi ve seçimden sonra da oylarla ifade edilen iradeye sahip çıkılacağı kararlılığ­ını görmezse bugün yaptığı tehditleri gerçeğe döndürmekt­e tereddüt göstermeye­cektir. Bunu için İçişleri Bakanlığı ve iyice partizanla­ştırdığı yargıyı kullanacak­tır!

Demek ki bugün seçmen yurttaşlar, sadece seçimde oylarını istedikler­i doğrultuda kullanmak değil ama aynı zamanda iradelerin­e yönelik muhtemel girişimler­e karşı tavır alacak bir mücadele hattına da girmek için hazır olmak durumundad­ır.

 ??  ?? Erdoğan Yenikapı’da yine muhalefeti hedef gösterdi. Fotoğraf: DHA
Erdoğan Yenikapı’da yine muhalefeti hedef gösterdi. Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye