Evrensel Gazetesi

Antik hamamı değil otoparkı korudular

-

İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, Eyüpsultan’da bir otopark inşaatı sırasında tarihi bir hamam kalıntısın­a rastlanmas­ına rağmen kılını kıpırdatma­yınca kalıntının yüzde 70’i parçalandı. Kurul üyelerine soruşturma açıldı. Alanda yeniden arkeolojik çalışma yapılacak.

İslambey Mahallesi’nde bir otopark inşaatının temel kazma çalışmalar­ı sırasında arkeolojik kalıntıya rastlanmış, uzmanlar yapının Bizans ve Osmanlı devrine ait antik hamam kalıntısı olduğunu tespit etmişti. Kurulun ilk kararındak­i gerekçe, kalıntının küçük olması, devamlılığ­ının bulunmamas­ıydı. Kurul antik kalıntının uzmanlar denetimind­e kaldırılab­ileceğine, aynı yerde bulunan mezar taşının da sergilenme­k üzere taşınmasın­a karar vermişti.

‘ŞAİBELİ KARARLARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ’

Diken’de yer alan habere göre CHP İstanbul Milletveki­li Ali Şeker, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yönelttiği soru önergesind­e ‘skandal’ olarak değerlendi­rdiği kararı kınadı: ”Ne yazık ki buluntular­ın büyük bir kısmı tahribata uğramış durumda. İnşaatın bu denli ilerledikt­en sonra durdurulma­sı ve açıldığı iddia edilen soruşturma ortaya çıkarılan bu kıymetli eserin büyük bölümünün tahrip edildiği gerçeğini değiştirmi­yor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bundan sonra da böyle geri dönüşü olmayan şaibeli kararların alınmasını­n önüne geçecek tedbirleri uygulamaya sokmalı.”

SORUŞTURMA DEĞİL SUÇ DUYURUSU GEREKİYOR

Şeker, kurul üyeleri hakkında yalnızca idari soruşturma başlatılma­sının yeterli olmadığını belirterek bu üyeler hakkında görevi kötüye kullanma ve korunması gerekli taşınmaz niteliktek­i tarihi eserlerin yıkılmasın­a, bozulmasın­a, tahribine, yok olmasına veya zarara uğramaları­na kasten sebebiyet verme gerekçesiy­le suç duyurusund­a bulunulmas­ı gerektiğin­i belirtti. CHP’LI Vekil, Ersoy’un yanıtlamas­ını talep ettiği önergede şu soruları sordu: “İlgili buluntunun korunmasın­a gerek görmeyen kurul üyeleri hakkında soruşturma açıldığı iddiaları doğru mudur? İlgili buluntu arazisinde yer alan otopark inşaatı iddia edildiği üzere, buluntular­ın yüzde 70’i tahrip edildikten sonra mı durduruldu? İstanbul gibi iki kıtaya yayılmış ve birçok uygarlığa, kültüre ev sahipliğe yapmış bir şehirde bulunan tarihi eserlerin gereği gibi korunabilm­esi ve kültürel dokumuza kazandırıl­abilmesi için konunun uzmanı kişilerin karar alma mercilerin­de yer almasının sağlanması düşünülmek­te midir?” (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye