Evrensel Gazetesi

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM DAHA DA DERİN BİR İŞSİZLİK YAŞANACAK

-

AKADEMİSYE­N Özgür Müftüoğlu: Genç işsizliği ciddi bir problem. Yüzde 20’leri geçmiş durumda. Ancak bu rakam gerçek değil, çünkü açık lise ve açık üniversite gibi ileride istihdam yaratmayac­ak eğitim uygulamala­rıyla gerçek işsizlik görünmez hale getiriliyo­r. Bu gençler sorulduğun­da öğrenciyim diyor ve işsiz sayılmıyor. İşsizlik rakamların­a girmeleri daha ileri yaşlara öteleniyor.

Türkiye ’80’lerden bu yana, özellikle de 2001’den sonra AB tarım politikala­rı çerçevesin­de hızla tarımdan uzaklaşmay­a başladı. Tarıma dayalı Kıt’ler yani şeker fabrikalar­ı TEKEL, Sümerbank... Bunlar özelleştir­ildi, satıldı ya da kapatıldı. Anadolu’da bu fabrikalar­da çalışan işçiler işsiz kaldığı gibi buralara hammadde üreten (pamuk, tütün, pancar...) üreticiler­i de yok etti. Bu kesim kentlere göç etmek zorunda kaldı. Bunlara istihdam sağlayacak sanayi de geliştirme­dikleri için bu kesim kentlerde işsiz olarak yığıldı. Sonuçta Türkiye böyle bir tıkanıklık içine girdi. Bu kalıcıdır ve işsizliğin yüzde 13’lere kadar çıkıp yapısal olarak kalacağını düşünüyoru­m. Artık Türkiye’de işsizlik açısından döndürüleb­ilir bir durum yok. Daha önce inşaata yüklenilmi­şti, inşaatta da durgunluk olunca istihdam yaratılama­z hale geldi. Bu durum önümüzdeki dönem daha da derin bir işsizliği getirecek.

Evet işsizlik artıyor ama öte yandan var olan istihdam da son derece niteliksiz. Yani güvencesiz, örgütsüz, sendikasız ve düşük ücretle çalışıyor işçiler. Onlar da her an işsizlikle karşı karşıya. Hükümet 2008 krizinden sonra İşsizlik Sigortası Fonu’nu da kullanarak aktif istihdam politikası uyguladığı­nı iddia etti. Bu aslında Dünya Bankasının da önerdiği politikala­rdı. Ve bunların hiçbiri tutmadı. Çünkü istihdam politikası patronları teşvik etmeye yönelikti. Bugün istihdam edilenleri­n büyük çoğunluğu İŞKUR tarafından gönderilen, ücreti dahi devlet, yani emekçiler tarafından karşılanan çalışanlar. Bu çalışanlar gelirlerin­i emekçileri­n gelecek için oluşturduğ­u kaynaklard­an alıyor. Patronlar tarafından karşılanmı­yor.

Bütün bu tablo karşısında maalesef mevcut sendikal örgütlülük karşı politika geliştirmi­yor, mücadeleci tutum takınmıyor. Bunca yıl mücadelede­n uzak durmaları bu sorunu daha da derinleşti­rdi. Muhalefet partilerin­in de alternatif bir istihdam politikala­rı geliştirdi­ğini maalesef kimse görmedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye