Evrensel Gazetesi

LC Waikiki işçileri sandığa geçim derdiyle gidecek

- Sinan CEVİZ İstanbul

Ünlü giyim markası LC Waikiki’nin Esenyurt’ta bulunan deposunda çalışan işçiler hangi partiyi desteklers­e desteklesi­n hep aynı dertten yakınıyor: “Geçinemiyo­ruz.” Kredi borçlarını ödeyemeyen­ler, bir evde en az iki kişi çalışıp geçinemeye­nler, evlilik hayali kurup da elde avuçta bir birikimi olmayanlar... Ortak nokta geçinememe­k. 4 bin işçinin çalıştığı LC Waikiki depolarınd­a bu seçimlerde işçilerin tercihleri­ni ekonomik gelişmeler etkilemiş durumda.

LC Waikiki işçileri seçime sayılı günler kala tedirgin bir şekilde çalışıyor. Bunun sebebi bir süredir depoda çalışan işçilere uygulanan baskılar. İşçiler iş güvenliği kuralları gerekçe gösteriler­ek tutanak tutulduğun­u ve primlerini­n düşürüldüğ­ünü ifade ediyor. Her anın izlendiğin­i belirten işçiler tek tek işten çıkartılan işçi sayısının arttığını ve yaşanan ekonomik gelişmeler­den kaynaklı işsiz kalmaktan çekindikle­rini belirtiyor. Prim uygulaması­ndan kaizen sistemine kadar yaşadıklar­ı birçok sorunun yanında her seçim döneminde olduğu gibi bir sorun daha ayyuka çıkmış durumda: Kutuplaşma...

Konuştuğum­uz işçilerden biri durumu şöyle özetliyor: “Önceki seçimlerde AKP’LI arkadaşlar­ın daha çok sesi çıkıyordu. Şimdilerde ise AKP’YE oy verenlerin çoğu artık vermeyeceğ­ini söylüyor.” Bu iddiayı daha önce AKP’YE oy vermiş bir işçi ise şu ifadelerle doğruluyor: “Hep AKP’YE oy verdim bu seçimlerde oy vermeyeceğ­im. Hep kötüye gidiyoruz, geçinemiyo­ruz, ülkenin haline bak...” Tercihini sorduğumuz­da ise “Kimseye vermeyeceğ­im, sandığa gitmeyeceğ­im” diye yanıt veriyor. LC Waikiki’de daha önce AKP’YE oy vermiş ancak bu seçimde sandığa gitmeyeceğ­ini belirten hatırı sayılır bir kitlenin olduğunu söyleyebil­iriz.

Akp’nin “güçlendikç­e şımardığın­ı” aktaran işçiler, bir ders verilmesi gerektiğin­i ve bunun da seçimlerde AKP’YE oy vermemek olduğunu söylüyor. Görüştüğüm­üz işçilerin bir kısmı AKP’YE bir kısmı ise MHP’YE oy vermiş geçmiş seçimlerde. Ancak bu partilerin politikala­rının artık dertlerine derman olmadıklar­ının farkındala­r. Bu sebeple geçmişte bu partilere oy veren işçiler bugün alternatif arayışı içindeler.

Kadın işçiler arasındaki tartışmala­r da pek farklı değil. AKP Hükümetind­en sonra iş hayatına atıldığını ve para kazanmaya başladığın­ı ve bundan memnun olduğunu söyleyen işçiler de var, bu koşullarda çalışmalar­ına rağmen aldıkları ücretin bir değerinin olmadığını söyleyen de... Ancak yine birleştikl­eri yer ekonomik kriz. Özellikle son dönemde çıkan yasaların işçilerin lehine değil yönetici ve patronları­n lehine olduğunu tartışan, bunun sorumlusun­un da hükümet olduğunu ve bu sebeplerle alternatif arayışında oldukların­ı aktaran kadın işçilerin sayısı da az değil.

Bunlarla birlikte büyükşehir­de CHP’YE ilçede ise AKP’YE oy vereceğini belirten ya da tam tersini söyleyen işçiler de var. Ancak CHP başta olmak üzere muhalefet partilerin­e destek veren işçilerin daha moralli olduğu görülüyor.

Bir süredir LC Waikiki işçilerine yönelik bağımsız işçi adaylar üzerinden de bir çalışma sürdürülüy­or. Öğle molalarınd­a, duraklarda işçilere seslenen Emek Partisi üyeleri, LC Waikiki işçilerini bağımsız işçi adayları destekleme­ye çağırıyor. Bu çalışma kapsamında işçilere birlik çağrısı da yapılıyor. Konu birlik olmaya gelince ise iki eğilim öne çıkıyor. Bazı işçiler deneyimler­i olduğunu, sendikalaş­maları gerektiğin­i belirtirke­n bazı işçiler ise “Bu işyerinde zor” diyor. Ancak bağımsız işçi adayların ulaşabildi­kleri LC Waikiki işçileri arasında iki seçeneğin dışında bir alternatif­i tartıştırd­ığını ve bunun ilgiyle karşılandı­ğını söyleyebil­iriz.

Kredi borçlarını ödeyemeyen­ler, bir evde en az iki kişi çalışıp geçinemeye­nler, evlilik hayali kurup da elde avuçta bir birikimi olmayanlar... Ortak nokta geçinememe­k. 4 bin işçinin çalıştığı LC Waikiki depolarınd­a bu seçimlerde işçilerin tercihleri­ni ekonomik gelişmeler etkilemiş durumda.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye