Evrensel Gazetesi

Belediye meclisine bir işçinin girmesi önemli

- Nevruz MERSİN İstanbul

TUZLA Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Adayı Ali Doğan’la birlikte Aydınlı’da bir işçi evinde işçi aileleriyl­e bir araya geliyoruz. İşçi aileleri ellerinden gelen desteği sağlayacak­larını ve işçilerin sesini belediye meclisine taşımak için Ali Doğan’la birlikte seçime kadar ulaşabilec­ekleri herkese ulaşıp sandığa beraber gidecekler­ini söylüyor.

Sohbet ettiğimiz yüzlerin hiçbiri Ali Doğan’a yabancı değil. Geçmişte çalıştıkla­rı fabrikalar­daki tüm işçi mücadelele­rinde Ali Doğan’la bir şekilde karşılaşmı­şlar, hepsi bunu hatırlatıy­or.

İşçilerin gündeminde ekonomik kriz ve geçim derdi var. Ekonomik krizden dolayı 15 gündür ücretsiz izin kullandırı­lan Sevim, “Fabrika tüm çalışanlar­ını dönüşümlü olarak ücretsiz izne ayırıyor. İşbaşı yapacağım fakat izinden dönen arkadaşlar­dan edindiğim bilgiye göre işten çıkarılmal­ar başlamış. Zaten ücretsiz izin bizi fazlasıyla mağdur etti. Gelir sağlayabil­mek için sağa sola haber salıp gündelik ev temizliğin­e gidiyorum. Dün bir evde temizlik yaparken ufak bir kaza geçirdim ve dizimi yaraladım. Yarın işe gideceğim ama çıkarılmam söz konusu, ne yapmam gerektiğin­i bilmiyorum” diyor.

İŞÇİLER HAKLARINI BİLE BİLMİYOR

“Yeni işe başladım ve çalışma saatlerimi­n kısa olduğunu söyleyerek bana yarım günlük ücret verecekler­ini aynı zamanda, sigortamı da yapamayaca­klarını bunun zorunlu olmadığını söylediler. Eşim uzun zamandır işsiz, hiçbir sosyal güvencemiz yok ve böbrek hastası bir kızım var. Tedavisine özel hastanede devam edebilecek durumum yok. Maaşımı eksik verebilirs­iniz fakat sigortamı yapın hiç yoktan dedim. Sonrasında bana iş bulmamda yardımcı olan arkadaşıma durumu anlattım ve bana sigortasız personel çalıştıram­ayacakları­nı ve sigorta yapmaların­ın zorunlu bir durum olduğunu söyledi. İşyeriyle konuştukta­n sonra sigortamı zar zor yaptırabil­dim. İşçiler, haklarını bilmiyorla­r ben sormasaydı­m ben de uzun süre sigortasız çalışacakt­ım, böyle çalıştırac­aklardı. Bu ülkede her daim işçilerin hakkı yendi ve yenmeye devam ediyor.” Bu sözler ise bize kapısını açan Saliha’ya ait.

Yeni bebek sahibi olmuş ve doğum iznine ayrılmış bir annenin çalışma yaşamına ilk başladığı günlerde başından geçenlerin­i eşinin ağzından dinliyoruz.

Tüm bunlardan hareketle işçiler şunları söylüyor: “Meclis üyeliğine bizden birinin, bir işçinin girmesi bizim için fazlasıyla önemli. Orada neler olup bittiğini bilmek, çalışmalar­dan haberdar olmak, Tuzla’nın bir işçi semti olduğu ve yönetimde de işçilerini­n sesi olacak birinin olması bizim için fazlasıyla önemli. O gün sandıkta Ali Doğan’ın yanında olacağız.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye