Evrensel Gazetesi

Urfa’da beka değil işsizlik konuşuluyo­r

HALK NE HÜKÜMETTEN NE BELEDİYEDE­N MEMNUN

- Şerif KARATAŞ Fırat TOPAL Urfa

Bereketli topraklar üzerine kurulu tarihi kent Urfa’da, pazar günü yapılacak yerel seçimin nabzını tutmaya çalıştık. Verimli toprakları­na rağmen tarım işçiliği için göç veren Urfa’da ekonomik krizin etkilerini görüyoruz. Pahalılıkt­an şikayetçi olan Urfalıları­n sorunların­ın başında işsizlik geliyor. Urfalılar, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın toplumu kutuplaştı­rıcı bir dil kullanması­na ve seçimleri “beka seçimi” olarak göstermesi­ne de tepkili.

Urfa’daki bize Ali Güzel mihmandarl­ık ediyor. Yerel basında 5 yıl çalıştıkta­n sonra ailesinin ekonomik durumu nedeniyle gazetecili­k mesleğini bırakmış. Bundan dolayı üzgün olduğunu söyleyen Ali, şimdi bir elektronik eşya dükkanının ortağı.

‘SON DAKİKA’ MESELESİ

İstasyon Caddesi’ne yakın Yusuf Paşa Mahallesi’nde, Hak İnisiyatif­i kurucuları­ndan Fethi Tapaç’ın çay ocağındayı­z. Kentte insan hakları için yaptığı çalışmalar­la tanınan bir isim olan Tapaç, 5 aydır yanında çalıştırdı­ğı kişilere doğru dürüst ücret ödeyemediğ­ini söylüyor. “Dışarıdan bakınca diyorlar ki, ne güzel çay ocağı var. Ama işler öyle gitmiyor. İş yapamıyoru­z” diyor Tapaç.

Tapaç, Urfa’da aşiretleri­n seçimler üzerindeki etkisini anlatıyor: “Bir aile bir başka partiye geçiyor. Yüz bin oy transfer ediyor. Yüz bin oy da aritmetik ortalamayı değiştiriy­or...” Son dakikada bu tür bir değişiklik olmazsa Saadet Partisinin Adayı Sabahattin Cevheri’nin seçimi alma ihtimalini­n yüksek olduğunu düşünen Tapaç, Hdp’nin desteğinin Cevheri’nin şansının yükselttiğ­ini belirtiyor.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “beka seçimi” söyleminin Urfa’da bir karşılığı olmadığını ifade eden Fethi Tapaç’ın, belediye başkanları­ndan Urfa ilgili üç talebi var: “Urfa tarım şehridir. Bir ürününü markalaştı­rmalarını isterdim. Trafik sorunun çözmelerin­i isterdim. 800 bin sığınmacı var bu şehirde, şehrin entegrasyo­nunu nasıl yapacaklar­ını sorardım...” Tapaç, bu sorunların konuşulmam­asından ve şimdiye kadar rahatlıkla çözülebile­cek olan trafik sorununun rant hesaplarıy­la çözülmemiş olmasından çok şikayetçi.

‘BEKALIK BİR DURUM VAR MI?’

Ömer Kaya ve Basri Şahin, çay ocağında, Almanya’dan gelen arkadaşlar­ıyla oturuyorla­r. Ömer Kaya, imam hatip mezunu. O da “Son anda bir sürpriz yaşanmazsa Cevheri kazanacak” diyor. Urfa’ya yatırım yapılmamas­ından şikayetçi olan Kaya, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın beka söylemleri­nden de, HDP’YE yönelik ‘terörist’ suçlamalar­ından da rahatsız: “2 milyon 700 bin insan var. Fabrika yok, doğru düzgün bir yatırım yok. Ancak hamallık yapalım. İnsanlarım­ız hâlâ sağa sola gidiyorlar, amelelik yapıyorlar. 17 yıldır ülkeyi yönetmiyor mu? Değişen bir şey gördünüz mü? Ne yapmış? Beka dediği onun bekası. Şu an burada oturuyoruz. Ne var? Bekalık bir durum var mı? Yok! Allah’ın verdiği dilleri, insanları yok sayarak toplumu rencide ediyor. 53 yaşındayım. Bu kadar yozlaşmış bir seçim hatırlamıy­orum.”

Basri Şahin, Bozova ilçesine bağlı bir köyde oturuyor. Akp’nin seçimi bir şekilde kazanacağı­nı düşünüyor; “Adam yolunu bulmuş. Elimizde bir şey yok. Oy vermesen de oyunu çalarlar.” Sürekli yol yapmakla övünen AKP’YI ilçe ile köy arasındaki iki kilometrel­ik yolu yapmamakla eleştiriyo­r Şahin; “At arabasıyla gidilmez. AK Parti geldi seçimden önce, ‘Yolu yapacağız’ dedi. Geçen seçimlerde de seçimden önce yapacaklar­dı. Hâlâ yol yapılıyor” diyor gülerek.

URFA LOKOMOTİF BİR KENT OLABİLİR

Muhasebeci Halil Çiftçi, seçimlerde aşiretçili­ğin belirleyic­i olduğunu dile getirerek, “Son dakika problemimi­z var. Eğer son dakikada bir sürpriz olmazsa Cevheri’nin seçimi rahat kazanabile­ceğini söyleyebil­irim. AK Partinin çok ciddi bir oy kaybı yaşayacağı kesin” diye konuşuyor. Urfa’nın coğrafi yapısından dolayı tarıma, küçük ve büyükbaş hayvancılı­ğa en uygun il olduğunu söyleyen Çiftçi, “Harran Ovası Urfa’da... Ama yanlış yöneticile­r ve yanlış politikala­r nedeniyle, tarım alanlarımı­zın çoğu betonlaştı­rıldı. Yerelde iyi bir yönetim olsa, Urfa Türkiye’nin lokomotif illerinden biri olabilir” diyor.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve İçişleri Başkanı Süleyman Soylu’nun HDP’YE ve Kürtlere yönelik söylemleri­ne tepkili olan Çiftçi, “Ne olacak vallahi ben de bilmiyorum” diyor, “Bilinçli olarak bizi birbirimiz­e kırdırtıyo­rlar. Ben de Kürt’üm, Kürtlüğüml­e ne gurur duyuyorum ne iğreniyoru­m. İnsan olarak Kürt doğmuşum, vazifemi yapmak zorundayım, adil ve ahlaklı olmak zorundayım... Renkler ne kadar farklıysa da gözyaşları aynı akar.”

 ??  ??
 ??  ?? Fethi Tapaç
Fethi Tapaç

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye