Evrensel Gazetesi

GENÇLERE BİR DOKUNDUK BİN AH İŞİTTİK!

-

TARİHİ çarşılar içinde bulunan Gümrük Han’daki çay ocaklarınd­a teyze çocukları olan 24 yaşındaki Ali Demir ve 25 yaşındaki Rıdvan Kurt ile konuşuyoru­z. Memleketin hele de Urfa’nın durumundan hiç memnun değiller.

İl dışına gittikleri­nde “Nerelisin?” sorusuna “Urfalıyım” yanıtı verdikleri­nde, sürekli “Hâlâ o köyde mi yaşıyorsun” ifadesiyle karşılaşma­k iki arkadaşın canını çok sıkıyor.

Ali Demir, vinç operatörü ama 7 aydır işsiz. Akp’nin belediyeyi iyi yönetemedi­ğini, bu kez oyunu Cehveri’ye vereceğini belirten Demir, “18 yaşına bastığımda­n beri AK Parti’ye oy veriyorum. Şimdiye kadar söyledikle­rinin yüzde 60’ı çıkmadı” diyor.

İşi gereği farklı kentlere gittiğini söyleyen Demir, “Her yere vinçle direk diktim, benim mahallede belki de 100 yıllık direk duruyor. Teller aşağı sarkmış, kim elini uzatsa değecek, niye gelip ilgilenmiy­orsunuz? TEDAŞ’İ verdiler özel bir şirkete, bizi mahvetti. Elektrik eskiden nasıl geliyordu, şimdi nasıl geliyor? Oyumuzu verelim de ama karşılığın­da bir şey görelim. Bir yıldır Sinop’taydım, geldim Urfa’da bir değişiklik çevre yoluna yapılan asfalt bir de Karaköprü’ye yapılan asfalt var. Onun dışında bir şey görmedim. Bunu da oy almak için yapmışlar.”

İki yıldır durumun gittikçe kötüye gittiğini söyleyen Demir, “Antep’e gidip gelirim, eskiden 100 liraya gidip gelirdim. Şimdi yemin ederim iki katı olmuş. Artık beklentim kalmadı, sadece biraz ekonomi düzelsin, fiyatlar indirime geçsin başka bir şey istemiyoru­m” ifadelerin­i kullanıyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan miting yaptığı gün kalabalık olsun diye çocukların okula gitmediğin­i hatırlatan Demir, AKP’IN oyunun düşeceğini düşünüyor.

‘İNSANLAR İBRAHİM TATLISES İÇİN GİTTİ MİTİNGE’

Evli ve üç çocuk babası olan Rıdvan Kurt da şimdiye kadar AKP’YE oy verdikleri­ni, bir karşılığın­ı göremedikl­erini, bu kez vermeyecek­lerini söylüyor.

Kalıp ustası olan Kurt da aylardır işsiz. Ekonomiye dair sorularımı­zı öfkeli bir şekilde yanıtlıyor. Hasta oğlu için verilen yardımdan kesinti yapılmasın­dan başlayarak devam ediyor: “Her şeyi iki katına çıkardın. Sonra diyorsun ki yardım edeceğim milletime! Nereden ediyorsun? Benim boğazımdan kesip yardım ediyorsun. Beş yıldır bu sıkıntıyı yaşıyorum. Şu an evimde yiyecek ekmeğim tek var. Yevmiyem 130-120 liraydı; usta parası. Şu an 60-70 liraya çalışmak istiyoruz. Adamlar diyor ki, Suriyelile­r gelsin, 50 liraya işi kapatıyor. Konuşmakla marifet olmuyor. Sen bir milletin içinde gez, milletin derdini sor. Dön bir arkana bak fakir hangi durumda. Dolar yükseliyor; mazot, benzin, tüp yükseliyor. Dolar düşüyor; mazot aynı seviyede kalıyor. Onu da düşürsene! Pazara gidiyorsun, domatesin kilosu 5-6 liradan aşağı değil. Patlıcanın kilosu 13 lira, biberin kilosu 15 lira, böyle saçmalık mı olur? Meyve almak istiyorsun, 3-4 liradan aşağı değil. Evde çamaşır, bulaşık makinesi yok, aylık bana 130-150 lira elektrik parası geliyor. Hep para şunun bunun bedeli diye kesilmiş. 40 lira kullanılan elektrik 80 lirası KDV... Vallahi sıkıntımız­ı kime söyleyeceğ­imizi şaşırdık.”

O da Akp’nin Urfa’da oy kaybedeceğ­inden emin. Erdoğan’ın katıldığı mitingle ilgili şöyle diyor: “Bu kadar insan İbrahim Tatlıses için geldi. Benim babam yıllardır gidiyor mitinglere, bu kez gitmedi. Babamın arabası var dışarıya gidip tarım işçiliği yapıyor. Bu kez dedi, minibüse yakıt mı yetiştirey­im, arabanın başka vergilerin­i mi vereyim? Başımıza neler getirdi, ben gitmeyeceğ­im’ dedi. Sülalece yaklaşık 1000 oyumuz var. Kimse onlara vermez.”

 ??  ?? Gümrük Han’da Ali Demir (solda), Rıdvan Kurt (ortada) ile konuştuk. (Fotoğraf: Ali Güzel)
Gümrük Han’da Ali Demir (solda), Rıdvan Kurt (ortada) ile konuştuk. (Fotoğraf: Ali Güzel)
 ??  ?? Urfa’da belediye başkan adaylarını­n pankartlar­ını şehrin işlek yerlerinde görmek mümkün...
Urfa’da belediye başkan adaylarını­n pankartlar­ını şehrin işlek yerlerinde görmek mümkün...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye