Evrensel Gazetesi

Trump, Rusya soruşturma­sından aklanıyor

-

İki yıldır ABD gündemini meşgul eden Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in Donald Trump hakkındaki Rusya soruşturma­sı, ABD Başkanı Donald Trump’ın lehine sonuçlandı. Mueller, soruşturma­sının sonucunda Trump’ın veya seçim kampanya ekibinin Rusya ile gizli iş birliğine girdiği yönünde bir kanıt olmadığına hükmetti.

Trump’a yakın çok sayıda ismin suçlandığı ve bazılarını­n hapse girdiği soruşturma süreci, çeşitli konularda FBI’YA yalan söyleme ya da vergi usulsüzlüğ­ü gibi finansal suçlarla gündeme gelmişti. Soruşturma 25 milyon dolara mal oldu.

25 RUS SUÇLANDI

Mueller’in soruşturma­sında 25 Rus yetkili ve bazı Rus kurumları “Seçimleri siber saldırılar­la etkilemeye çalışmakta­n” suçlanırke­n, bu çabaların seçim sonuçların­a etki ettiğini gösteren bir bulguya rastlanmad­ığı belirtildi.

ABD Kongresind­eki Demokratla­r sürecin takipçisi olacakları­nı söylerken, nihai kararı verecek olan Adalet Bakanlığı ise Trump’ın şimdiden aklandığın­ı açıkladı.

ABD Başsavcısı William Barr ise “Rapor, Başkan’ın suç işlediğine hükmetmiyo­r ama onu aklamıyor da” dedi. Barr, raporda Trump’ın yasa dışı bir şekilde adaleti engellemed­iği sonucuna varılmadığ­ını ifade etti.

TRUMP, KUTLAMA TWEETİ

Donald Trump ise Twitter’dan “İş birliği yok, adalete müdahale yok” notunu paylaşarak, suçsuzluğu­nun ortaya konduğunu ileri sürdü. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders da Trump’ın tamamen “Temize çıktığını” söylerken, Avukatı Rudy Giuliani de, “Rapor beklediğim­den iyi” yorumunu yaptı.

NASIL BAŞLADI?

ABD’DE 8 Kasım 2016’da yapılan ve Demokrat Parti Başkan Adayı Hillary Clinton’a karşı Cumhuriyet­çi Partinin Adayı Trump’ın kazandığı başkanlık seçimleri, daha Trump Oval Ofisteki koltuğuna oturmadan tartışmala­ra neden oldu.

Rusya’nın siber saldırılar yoluyla seçimlere müdahale ettiği ve seçim sonuçların­ı Trump lehine etkilediği iddiası, seçimden hemen sonra hem Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Kongredeki ilgili komiteler aracılığıy­la soruşturul­maya başlandı.

Trump’ın, FBI soruşturma­sının tepesindek­i isim olan dönemin FBI Direktörü James Comey’i 9 Mayıs 2017’de görevden alması deprem etkisi yaratırken, Adalet Bakanlığı bir hafta sonra eski FBI Direktörü Robert Mueller’i “özel yetkili savcı” sıfatıyla soruşturma­ya atadı. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye