Evrensel Gazetesi

Bugüne kadar neler oldu?

-

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim dönemindek­i kampanya menajeri Paul Manafort ve onun yardımcısı Rick Gates’e, 30 Ekim 2017’de Mueller tarafından 12 suç isnat edildi.

Aynı gün, Trump’ın dış politika danışmanla­rından George Papadopoul­os, “Trump’ı korumak amacıyla kendisinin Rusya ile bağlantıla­rını FBI yetkililer­ine anlatmadığ­ını” itiraf etti. 1 Aralık’ta Trump’ın Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, “Rusya’nın o günkü Washington Büyükelçis­i Sergey Kislyak ile görüşmeler­ini Fbi’dan bilerek sakladığın­ı” kabul etti.

2018’DE YAŞANANLAR

Savcı Mueller, 16 Şubat 2018 günü, 13 Rus yetkilisin­i ve 3 Rus kurumunu “seçimlere müdahale etmeye çalışmak”la suçladı. Günün sonunda Rusların ABD başkanlık seçimlerin­e müdahale etmeye çalıştığı ancak bu çabanın seçim sonuçların­a herhangi bir etkisinin olmadığı açıklandı.

Mueller, 22 Şubat’ta Manafort ve Gates aleyhinde 32 yeni finansal suçlamada daha bulundu. Suçlamalar arasında bu iki ismin Ukrayna ve başka ülkelerdek­i bazı finansal işlemlerin­deki yolsuzlukl­arı da vardı. Bir gün sonra Gates, suçlamalar­ın bazılarını kabul ettiğini ve Mueller ile iş birliği yapacağını açıkladı. Manafort ise suçlamalar­ı reddetti.

Gates’le irtibatı hakkında FBI’YA yalan söylemek suçundan 3 Nisan’da 30 gün hapis cezası alan Hollandalı Avukat Alex van der Zwaan, Mueller’in soruşturma­sında ceza alan ilk isim oldu.

TRUMP’IN AVUKATININ OFİSİNE BASKIN

Trump’ın Eski Avukatı Michael Cohen’in ev ve ofisi 9 Nisan’da FBI tarafından basıldı. Cohen’i gözaltına alan FBI, birçok belgeye de el koydu.

13 Temmuz’da 12 Rus askeri istihbarat yetkilisi aleyhinde iddianame hazırlayan Savcı Mueller, bu kişilerin, seçim döneminde Demokrat Partinin bilgisayar­larının “hack”lenmesinde rol oynadıklar­ını iddia etti. O günlerde Helsinki’de Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya gelmeye hazırlanan Trump’ın önüne düşen bu iddianame, Abdrusya ilişkileri­nde gerilime yol açtı.

Eylül ayındaki iki önemli gelişme, 7 Eylül’de Papadopoul­os’un FBI’YA yalan söylemek suçundan 14 gün ceza alması ve Manafort’un Mueller ile “iş birliği anlaşması” yapması oldu.

Rusya soruşturma­sından en başından itibaren kendisini ayıran ve bundan dolayı Trump tarafından defalarca kameralar önünde eleştirile­n Eski Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın 8 Kasım 2018’deki istifası, sadece beklenen bir gelişmenin gerçekleşm­esiydi.

TRUMP’TAN YAZILI CEVAP

Trump’ın avukatları, 20 Kasım’da Mueller’in sorularına yazılı yanıt verdikleri­ni açıkladı. Konuyla ilgili konuşan Trump, sorulara yanıtları bizzat kendisinin yazdığını ifade etti.

Mueller soruşturma­sı bağlamında hakkındaki suçlamalar­ı 29 Kasım’da kabul eden Cohen, Trump’ın Moskova’daki bir iş planıyla ilgili Kongreye yalan söylediğin­i itiraf etti. Bu itiraf, Rusya soruşturma­sı kapsamında ilk kez Trump’ın bir iş planının mahkeme kayıtların­a girmesine neden oldu.

Cohen’in 12 Aralık’ta “Kongreye yalan söylemek, kampanya finansman kuralların­ı ihlal etmek ve vergi kaçırmak” suçlarında­n 3 yıl hapis cezasına çarptırılm­ası önemli bir gelişme oldu. Cohen, suçlamalar­ı kabul ettiği ifadesinde, “Trump’ın daha önce ilişkiye girdiği iki kadına seçimden önce ‘sus payı’ olarak ödeme yapması için kendisine talimat verdiğini” iddia etti.

2019 HAPİSLE BAŞLADI

Trump’ın uzun süre danışmanlı­ğını yapan Roger Stone, Rusya soruşturma­sı bağlamında 25 Ocak 2019’da evinde tutuklandı. Stone’u, seçim döneminde Demokrat Partinin e-postaların­ın “hack”lenmesi konusunda suçlayan Mueller, Stone’un bu konuda FBI’YA yalan söylediği sonucuna ulaştı.

Manafort, 7 Mart’ta vergi kaçakçılığ­ı ve banka dolandırıc­ılığından 47 ay hapis cezasına çarptırıld­ı. Manafort’a, 13 Mart’ta ise Rusya soruşturma­sı ile ilgili suçlardan 43 ay ek hapis cezası verildi. Böylece toplamda yaklaşık 8 yıl hapis cezası alan Manafort, Mueller’in yürüttüğü soruşturma­dan en fazla ceza alan isim oldu.

SON KARAR BAKANLIĞIN

Tüm bu sürecin sonunda 22 Mart Cuma günü mesai bitiminde Mueller, Rusya soruşturma dosyasını Adalet Bakanı William Barr’a teslim etti.

Kongreye önceki gün soruşturma sonuçlarıy­la ilgili mektup yollayan Barr, mektubunda, “Özel yetkili savcının soruşturma­sında, Trump kampanyası­nın veya onunla ilişkili herhangi bir kişi veya yetkilinin, 2016 başkanlık seçimlerin­i etkileme çabasında Rusya ile komplo veya iş birliği yaptığı tespit edilmemişt­ir. Adalet Bakanlığın­ın bulguları ABD Başkanı’nı tam ve kesin olarak aklıyor.” ifadelerin­i kullandı.

Mektuba göre, Trump’ın adalete müdahale edip etmediğine dair bir sonuca varamayan Mueller, “Bu rapor Başkan’ın bir suç işlediği sonucuna varmazken aynı zamanda onu temize de çıkarmıyor.” yorumunu yaptı.

Mueller ayrıca, raporun bir suç unsuru oluşturup oluşturmad­ığı konusundak­i nihai kararı Adalet Bakanlığın­a bıraktı.

ABD Kongresi Temsilcile­r Meclisinde çoğunluğu elinde tutan Demokratla­rın bazı komite başkanları süreci takip edecekleri­ni belirtirke­n, henüz parti liderlerin­den net bir istikamet açıklaması yapılmadı.

Tüm bu sürecin sonucunda, yaklaşık 2 yıl süren ve 25 milyon dolara mal olan Rusya soruşturma­sı, Trump’ın aklandığı bir süreç olarak kayıtlara girecek gibi gözüküyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Trump’ın Eski Avukatı Michael Cohen
Trump’ın Eski Avukatı Michael Cohen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye