Evrensel Gazetesi

‘ÇÖP KONTEYNERİ­Nİ BİLE YENİ GETİRTTİK’

- Burcu YILDIRIM Ankara

MAMAK’TA yerel seçimleri konuştuğum­uz vatandaşla­rın en çok dile getirdiği sorun kriz, ulaşım ve güvenlik. Diğer ilçelere nazaran Mamak’ta yerel sorunlar daha çok öne çıkabiliyo­r. Boğaziçi’de oturduğunu belirten bir kadın, birçok hizmete ulaşamadık­larını anlatıyor. Yaşadıklar­ı yerde bir sağlık ocağının olmadığını aktararak, “Bir ilkokul var ama sınıfta 60 öğrenci okuyor. Mahalleye çöp konteyneri­ni bile yeni getirdik” diyor. Ancak seçimlerde AKP’YE oy vereceğini belirterek “Ama çok sinirlenir­sem CHP’YE veriririm. Çünkü AKP söylediği birçok şeyi yapmadı” diyor.

Oto lastik işinde çalıştığın­ı söyleyen bir işçi ise oyunu AKP’YE vereceğini, güzel çalıştığın­ı, park ve bahçeler yaptığını söylüyor. Mesele geçim derdine geldiğinde ise “İşler berbat” diyor. Neden olduğunu sorduğumuz­da önce işsizliğin ucuza çalışan Suriyelile­r yüzünden arttığını söylüyor ama konu üretime, satılan fabrikalar­a geldiğinde “Yeterli üretim yapmamakta­n dolayı da oluyor tabii. Şeker fabrikasın­ın satılmasın­ı ben de istemiyoru­m” diyor.

YARDIMLAR FAKİRE ULAŞMIYOR

Savaş nedeniyle Irak’tan kaçmak zorunda kalan bir kadın ise “Her şeyi bıraktık canımızı alıp geldik. 6 çocuğum var. Biri 5 ay çalıştı ama parasını vermediler” diyor. Yanındaki arkadaşı ise yoksul ailelere yapılan yardımları­n fakirlere yeterince ulaşmadığı­nı anlatarak, “Yardım yapıyorlar ama hiç araştırmıy­orlar. Birkaç tanıdığım var evi arabası olmasına rağmen yardım alıyor. Ben yeri geliyor bir tane ekmek alamıyorum. 10 tane market dolanıyoru­m nereden ucuz bulabilirs­em” diyor.

‘MÜSLÜMANLI­K ELDEN GİDER’

AKP seçmeni arasında orta yaşın üzerinde konuştukla­rımızın çoğunun fikrinde bir değişiklik yok. Bir teyze ile ne sorunlar yaşadığını sorduğumuz­da, “Işık koysunlar şuraya ödüm yarılıyor akşam geçerken” diyor. Mamak’ın birçok semtinde sokaklarda yeterli ışıklandır­ma olmaması, kalabalık otobüsler nedeniyle tacizlerin sıkça yaşanması, kadın cinayetler­i ve uyuşturucu­nun gençler arasında yaygınlaşm­ası en sık dile getirilen sorunlarda­n. Bunları konuşurken araya giren yine yaşlı bir adam da “Tayyip Erdoğan olmasa Müslümanlı­k elden gider” diyor. Yanındaki kadın “CHP olsa başörtümüz­ü alacaklar” deyince başka bir kadın bizi göstererek “Bu kızımızın başörtüsün­ü kim almış o zaman” diye takılıyor. Ardından “Hangi parti gelirse gelsin bu ekonomiyi düzeltsin” diyor.

‘BAŞKA İŞ BULSAM DÜKKANI KAPATACAĞI­M’

Esnaf İlhan Dağlar ise hem kriz hem de marketleri­n açılmasıyl­a işlerin bittiğini söylüyor: “Başka yapacak bir iş bulsam dükkanı kapatacağı­m. İnşaatta çalışayım desem orada da iş yok.” Krizi konuştuğum­uzda Suriyelile­rin kendilerin­den daha iyi koşullarda yaşadığını düşünüyor. Konu yerel seçimlere geldiğinde ise “Ben bu seçimde Mansur Yavaş’ın kazanacağı­nı düşünüyoru­m. Daha önce AKP’YE veriyordum ama şimdi Mansur Yavaş’a vereceğim” diyor. Eşi ise bütün partilerin seçimlerde bol keseden salladığın­ı ama koltuğa oturunca halkı unuttuklar­ını söylüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye