Evrensel Gazetesi

Savcı ceza istedi, dava ertelendi

-

MUHABİRİMİ­Z CANSU PİŞKİN HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

MUHABİRİMİ­Z Cansu Pişkin’in “Terörle mücadelede görev alan kamu görevlisin­i hedef göstermek” suçlamasıy­la yargılandı­ğı davada mütalaasın­ı açıklayan savcı, Pişkin’in cezalandır­ılmasını istedi. Duruşma 7 Mayıs’a ertelendi.

Evrensel’de 5 Nisan 2018’de yayımlanan “Boğaziçili­lere Özel Savcı” başlıklı haber nedeniyle üç yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Muhabirimi­z Cansu Pişkin’in ikinci duruşması görüldü. Çağlayan’daki İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen duruşmada Pişkin ve avukatları Mustafa Söğütlü, Gülşah Kaya, Levent Pişkin ve Devrim Avcı hazır bulundu.

Duruşmayı Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’nun da aralarında olduğu çok sayıda kişi izledi.

‘MESLEĞİMİ SAVUNACAĞI­M’

Pişkin savunmasın­a, “Mesleki faaliyetim­in suçlama konusu yapıldığı iddianamey­e karşı kendimi değil mesleğimi savunacağı­m.” diyerek başladı. Gazetecile­rin kamusal sorumluluk­la kamuoyunu ilgilendir­en haberleri tarafsız bir biçimde yapmaya çalışan kişiler olduğunu söyleyen Pişkin, “Gazeteci bireysel değil kamusal düşünür. Gazetecini­n yaptığı haberden bireysel bir çıkarı ya da bireysel bir faydası olamaz. Kamuoyunun yakından takip ettiği Boğaziçili öğrenciler­in adliyeye çıkarıldık­ları gün soruşturma savcısının değiştiril­mesi haber değeri taşıyan bir gelişmeydi.” dedi.

SUÇLAMALAR­I REDDETTİ

Soruşturma­nın başına getirilen savcının daha önce yazdığı bir iddianamed­e HDP’YI ‘Terör örgütü güdümünde siyasi faaliyet yürüten parti’ olarak tanımlamas­ının da kamuoyunu ilgilendir­en bir hadise olduğunu söyleyen Pişkin, “Çünkü hukuki değerleri temsil eden bir savcının böyle bir yorumda bulunması meslek ilkeleriyl­e bağdaşmama­kta ve haber değeri taşımaktad­ır. Gazetecili­k, meslek etik ve ilkeleri gereği habere konu olan kişi veya kişileri hedef göstermek ya da zan altında bırakmak için değil hakikatin ışığından ayrılmadan kamuoyunu bilgilendi­rmek için icra edilir. Ben de mesleğimi bu etik ve ilkelere bağlı olarak devam ettiriyoru­m.” diyerek beraatini talep etti.

‘BERAAT TALEP EDİYORUZ’

Pişkin’in Avukatı Levent Pişkin “Burada özel bir kasıt yoktur. Adı geçen savcının son gün değişmesi olağan bir husus değildi ve haber değeri taşıyordu” dedi. Pişkin, eleştiri ve basın özgürlüğün­e dair Yargıtay içtihatlar­ını mahkemeye sundu. Avukat Devrim Avcı, “DGM Savcısı Nusret Demiral ile ilgili benzer bir dava gündeme geldi ama beraat ettiler. Örnek kararları sunuyoruz. Tmk’den dava açılması hakkın kötüye kullanılma­sıdır. Beraat kararı talep ediyoruz” ifadelerin­i kullandı. Verilen aranın ardından mütalaasın­ı sunan savcı, Pişkin’in cezalandır­ılmasını istedi. Duruşma 7 Mayıs saat 16.00’ya ertelendi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye