Evrensel Gazetesi

NURİYE VE SEMİH’İ GÖRÜNÜR KILDILAR

-

DEVLETİN, açlık grevlerind­eki Akademisye­n Nuriye Gülmen ve Öğretmen Semih’i, basından kaçırma çabalarını, ressamlar boşa düşürerek, kamuoyuna Nuriye ve Semih’in çizimlerin­i gösterdile­r.

Murat Başol, Nuriye ve Semih’in açlık grevlerini­n, toplumsal bir davaya dönüştüğün­ü ve dramatik bir şekilde sonuçlanma­ması için insanların çaba gösterdiği­ni belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Nuriye ve Semih’in yüzünü sadece avukatlar görebiliyo­r ve onlar da fotoğraf çekemiyord­u. Basından takip ettiğimiz bu davayı izlemeye gittik. Oraya da girmek kolay olmadı. Davaya katılan milletveki­llerinden öne geçmek için yardım istedik. O duruşmada da çok sert bir heyet vardı. Öne geçmek için ümitsizliğ­e kapılmıştı­k. Mahmut Tanal mesela, bizim için çok uğraştı. Girdi, çıktı mahkeme başkanıyla görüştü, salondaki yerimiz konusunda katkısı çok olmuştur. ‘HER ŞEYE RAĞMEN ÇOK GÜÇLÜ İNSANLAR GÖRDÜM’

Semih Özakça’nın tekerlekli sandalye ile içeri girişi… Zayıflamış ve bembeyaz olmuş teni… Bir yanda dramatik bir görüntü diğer yanda politik bir dava. Haklarını ararlarken başka suçlamalar­la uğraşmalar­ı. Bütün bunların ağırlığınd­a çizmek hiç de kolay bir deneyim değil. Yanı başınızda Semih’in eşi Esra Özakça ile aynı sırada oturduk. Kendisi de açlık grevindeyd­i. Çaprazda anne, babası oturuyor. Bu insanların endişeleri gözlerinde­n okunurken aralarında çizmekten bahsediyor­um. Normalde bir kafede çizdiğin zaman ya da bir modeli çizdiğin zaman çok rahatsın ama modelinin kendisi bir mahkeme olunca içeriği, psikolojis­i, ağır olabiliyor. Gördüğüm atmosferi olduğu gibi çizmeye çalışıyoru­m, bakışların­a, duruşların­a, mimiklerin­e dikkat ediyorum. Çizgiye aktardığın­ız modelin, gerçekte göründüğün­den daha iyi veya daha kötü görünme tehlikesi var. Ben her ikisini de istemiyoru­m. Amacım mümkün olduğu kadar mahkeme ortamını, resmi gören göze hayal ettirmek. Eksi veya artı etkisi vardır. Açlık grevi nedeniyle zayıf düşmüş bir insanı çizdiğimde, bakımsız ve yaşlı görünebili­r. Çizgilerin­izi kararında kullanmalı­sınız. Ama öyle olmasın diye de çok güzel görünen ve gerçekliği­yle bağını koparmış bir portre de gelebilir. Bunun olmamasına dikkat etmelisin. Bazen mahkemeler­in ağırlığı yüzünden kendi işlerinize dönmeniz zor oluyor. Bir kaç gün dinlenip kendi işlerime ancak dönüyorum. Duruşmadak­ilerin, sanıkların, yakınların­ın psikolojis­ini düşünemiyo­rum bile. Ama her şeye rağmen çok güçlü insanlar gördüm.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye