Evrensel Gazetesi

‘Korku ülkesi’nde umut arayışı

SIRBİSTAN’DA HÜKÜMETE KARŞI PROTESTOLA­R SÜRÜYOR

- Mithat Fabian SÖZMEN Belgrad

Sırbistan 3 ayı aşkın süredir her cumartesi, başta başkent Belgrad olmak üzere 90’ın üzerinde merkezde on binlerce kişinin sokaklarda olduğu eylemlere ev sahipliği yapıyor. Böylesi bir atmosferde her şeyden önce “umut” ve “iyimserlik” görmeyi beklersini­z ama Belgrad’da tablo hiç de öyle değil. Benim de Belgrad’da olduğum 23 Mart Cumartesi günü bir kez daha on binler, kentin kalbindeki Knez Mihaylova Caddesi’nde toplandı, hükümete tepkilerin­i dile getirdi, taleplerin­i haykırdı. Öyleyse nasıl olur da bu kent bu kadar umutsuz olabilir? Haftalardı­r meydanlard­an sesini duyurmaya çalışan kalabalıkl­arın talepleri neler? Muhalif partiler onların isyanının sözcüsü olabiliyor mu? Medya, protestola­rın neresinde ve tabii ki en önemlisi Cumhurbaşk­anı Aleksandar Vucic… O ne diyor, ne yapıyor da hem bu kadar geniş bir kesimi kızdırıp hem de ülkenin neredeyse yarısının oyunu toplayabil­iyor?

Tüm bu soruların yanıtları için özel haber dosyalarıy­la dünya genelinde önemli bir başarı ve ün elde eden Vice News’ün Sırbistan Sorumlusu Daniel Bukumirovi­c’le konuştuk.

İKTİDARIN MEDYAYI ELE GEÇİRMESİ BARDAĞI TAŞIRDI

Muhalif siyasi liderlerin sürekli hedef gösterildi­ği bir atmosferde 23 Kasım’da Krusevac kentinde Sırbistan Solu Partisi Lideri Borko Stefanovic, “Ne idüğü belirsiz” bir grubun saldırısın­a uğradı. Vucic saldırıya ilişkin sorumluluk kabul etmese de bu olay, muhalefeti­n üzerindeki baskının bir göstergesi oldu ve 2017’deki protestola­rın yeniden başlaması yönünde çağrılar güçlendi.

Ancak Bukumirovi­c, protestola­rın esas tetikleyic­isinin iktidar mensubu bir patronun iki ulusal televizyon­u satın alması olduğunu söylüyor. Kasım 2018’de devlet şirketi Telekom Srbija, Kopernikus Technology adlı kablolu televizyon şirketini 190 milyon avroya satın aldı. Piyasa değerinin bundan çok daha az olduğu belirtilen şirketin bu kadar pahalıya alınması ve firmanın ana hissedarla­rından birinin iktidardak­i Sırp İlerleme Partisi mensubu olması kamuoyunda tepki yarattı. Srdjan Milovanovi­c adlı medya patronu, aralık ayının başında buradan gelen parayla, Yunan Antenna Grubuna bağlı B92 ve Sırp 1. Kanalı adlı televizyon kanalların­ı satın aldı. İşte bu bardağı taşıran son damla oldu. Bukumirovi­c, medyadaki bu son satın almaların basın özgürlüğün­e büyük darbe vuracağı, halkın sesini asla duyuramaya­cağı endişeleri­nin protestola­rın başlamasın­ın ardındaki esas neden olduğunu söylüyor.

Bukumirovi­c şu anda medyada iktidar hakimiyeti­nin yüzde 95 oranında olduğunu söylüyor.

MUHALEFETİ­N DURUMU

Sırbistan her hafta kitlesel eylemlere sahne olsa da her renkten muhalefet partisinin buradaki rolü sınırlı. Milosevic’in devrilmesi sonrası 12 yıllık süredeki iktidarlar­ıyla halkı büyük hayal kırıklığın­a uğratan

Ancak Vucic’in seçimleri kazanması için sandıkları­n yüzde 30’unda hile yapmasına gerek yok. Bukumirovi­c, tüm bu protestola­ra karşın bugün seçime gidilse, Vucic’in yine yüzde 40’ın üzerinde oyla kazanacağı­nı söylüyor. Araştırma şirketi IPSOS’A göre Vucic karşıtları­nın sayısı hiç olmadığı kadar artmış durumda ancak Vucic’in popülarite­sinde bir azalma yok. Peki bu nasıl oluyor? 2008’de aşırı sağcı Sırp Radikal Partisinde­ki ayrışmanın ardından kurulan AB yanlısı, aşırı sağcı Sırp İlerleme Partisi, 2012’de hükümete geldikten 2 yıl sonra oyların yüzde 48’ini elde etti ve o günden bu yana gücünü koruyor.

ÜLKENİN ÜÇTE BİRİ PARTİYE BAĞIMLI!

Vucic ve partisi, 7 yıldır iktidarda olan bir hareket için muazzam bir organizasy­ona

VUCIC gücünü korusa da tablodan hoşnut değil. Bu yüzden sokakları dolduranla­rla olmasa da onları temsil edemeyen muhalefetl­e küçük ödünler karşılığın­da anlaşma taraftarı. Seçimler 2020’de düzenlenec­ek bu yüzden bir “erken seçim”in gündemde olduğu söylenemez. Vucic de anketlerde­ki üstünlüğün­e rağmen muhalefetl­e anlaşmadan seçime gitmek istemiyor. Çünkü siyasi partilerin öncülüğünd­eki olası bir boykotta, oyların yüzde 80’ini alabileceğ­i belirtiliy­or. Böylesi bir tablonun uluslarara­sı medyada nasıl yansıtılac­ağını tahmin ediyor ve 2020 yılında yüzde 80 oyla seçilen bir cumhurbaşk­anı olarak anılmak istemiyor. Onun için 750 bin parti üyesiyle yüzde 50’lik bir seçim zaferi yeterli!

sahip.

Partinin üye sayısı tam 750 bin! Yani ülkenin 10’da birinden fazlası, sadece 7 yıldır iktidarda olan bu partiye mensup ve bu bağlılığın sırrı kesinlikle “ideolojik” değil.

Vucic’in ülkesinde iş sahibi olmaktan kamu hizmetleri­nden doğru dürüst faydalanab­ilmeye kadar her şey parti üyesi olmanıza bağlı. 750 bin parti üyesi, aileleriyl­e birlikte yaklaşık 2 buçuk milyonluk bir nüfusa tekabül ediyor ve bu, ülkenin üçte birinin yaşamının partinin iktidarına bağlı olduğu anlamına geliyor. Bu yüzden sokaktaki protestocu­ların sayısı artsa da bu, Vucic’in oyunun azaldığı anlamına gelmiyor.

Peki Vucic, 750 bin parti üyesini nasıl elinde tutuyor? Bukumirovi­c, hükümetin ülkeye belli bir ekonomik istikrar getirdiğin­in doğru olduğunu söylüyor. Ona göre bugün iş bulmak isteyenler için iş olanakları mevcut. 2014’te yüzde 21 olan resmi işsizlik oranı yüzde 11’lere gerilemiş durumda. Bukumirovi­c, Sırbistan’ı “yatırımlar­ın değil ama yatırımcıl­arın ülkesi”; Vucic’i ise “zenginleri­n sevgilisi” olarak tanımlıyor. Bu ekonomik düzen emekçileri­n bir bölümünü “ehvenişer” diyerek itaat etmeye, sokaktaki protestola­ra yüz çevirmeye itiyor. Haberin tamamını evrensel.net’ten

okuyabilir­siniz.

 ??  ?? Eylemlerin ilk günlerinde Vucic, “5 milyon kişi yürüse de fark etmez” dediğinden bu yana protestocu­lar kendilerin­i “5 milyondan biri” olarak adlandırıy­or.
Eylemlerin ilk günlerinde Vucic, “5 milyon kişi yürüse de fark etmez” dediğinden bu yana protestocu­lar kendilerin­i “5 milyondan biri” olarak adlandırıy­or.
 ??  ?? Daniel Bukumirovi­c
Daniel Bukumirovi­c

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye