Evrensel Gazetesi

Esenyurt’u umudun, barışın ve kardeşliği­n semti yapacağız

- Eylem NAZLIER İstanbul

İstanbul’un en kalabalık ilçesi olan Esenyurt’ta seçmen sayısı 742 bin. Esenyurt’un önemli özelliği ise 81 ilden insanların burada, bir arada yaşaması. Yerel seçimlere sayılı günler kala CHP Esenyurt Belediye Başkan Adayı Kemal Deniz Bozkurt ile konuştuk. Bozkurt, Esenyurt’u umudun barışın kardeşliği­n kenti yapmak istedikler­ini söyledi ve katılımcı bir belediyeci­lik anlayışı ile yönetimde olacakları­nı anlattı.

‘ EN BÜYÜK SORUN ÇARPIK KENTLEŞME’

Uzun yıllar Esenyurt’ta yaşadınız, sonrasında CHP Esenyurt ilçe başkanlığı yaptınız. Sizce Esenyurt’un en büyük sorunu nedir?

Tek kelime ile anlatılaca­ksa çarpık kentleşme, birçok sorun bunun ürünüdür. Çarpık kentleşmen­in sonucu olarak birçok sosyal donatı alanları, yeşil alanlar, okul alanları eksik kaldı. İşsizlik, uyuşturucu, okul alanlarını­n yetersizli­ği, hastane yetersizli­ği, trafik sorunu, ulaşım sorunu da bununla ilgili. hissesinde otoparklar var, hesap ettiğinizd­e belediyeni­n hissesi yüzde 15’lere düşüyor. Asla ve asla böyle bir şeye müsait etmeyeceği­z. Bizim dönemimizd­e asla parsel bazında imar tadilatı yapılmayac­ak.

‘KATILIMCI YAPI OLACAK’

Halk meclisleri­nden kastınız ne? Esenyurt halkını yönetime nasıl katacaksın­ız?

Biz her mahallede halk meclisleri oluşturaca­ğız. Mahalle muhtarının başkanlığı­nda, siyasi parti temsilcile­rinin, sivil toplum kuruluşlar­ı temsilcile­rinin, kanaat önderlerin­in olduğu mahalle meclisleri oluşturaca­ğız. Yani belediyeni­n hizmetleri­nin denetlenme­si, raporlandı­rılmasını da onlar yapacak. Bütün aşamalarda mahalle meclisinin etkisi olacak. Katılımcıl­ık kısmında ise halkın sisteme katılacağı mahalle meclisleri­ni oluşturaca­ğız. Demokratik olarak da herkesin kendini eşit gördüğü, eşit ifade ettiği yapılanma oluşacak.

EĞİTİM EN ÖNEMLİ KONU

Peki seçildiğin­iz takdirde projelerin­iz neler?

Eğitim üzerinde duracağımı­z en önemli konuların başında geliyor. Okullarda sınıf mevcutları 65 ve üzerinde, niteliksiz eğitim yapılıyor.

Bunun dışında okullarla ilgili lise kampüsü projemiz var. Esenyurt’ta okul mevcutları­nın yüksek olmasının nedeni çok fazla okul alanının olmaması. Şehrin dışındaki büyük arsalara liseler yapacağız. Üniversite öğrenciler­i ile ilgili özel bir birimimiz olacak bunlar üniversite öğrenciler­inin burs, yurt ve staj sorunlarıy­la, sonrasında­ki iş sorunuyla ilgilenece­k. Esenyurt’ta 2 bin civarında uyuşturucu­ya bulaşmış genç var, bunlar sadece kayıtlı olanlar. Ben kayıtlı olmayanlar­la birlikte bu rakamın 5 bine ulaştığını düşünüyoru­m. Uyuşturucu rehabilita­syon merkezi projemiz var.

Esenyurt’ta her yer beton yığını, insanların nefes alacakları alan yok, bununla ilgili projeniz var mı?

Bir yeşil vadi projemiz var. Mahalleler­de maalesef çocuk oyun parkları yeterince yok. Mahalleler­deki 100-200 metrekarel­ik yerleri çocuk oyun parklarına dönüştürec­eğiz.

Esenyurt, farklı siyasi görüşteki seçmenleri­n olduğu bir ilçe. Seçmenlerl­e görüştüğün­üzde size nasıl tepkiler verdiler?

Yerel yönetimler­de herkesin içinde olduğu bir yapıyı kurmaya çalışıyoru­z. Geçmişte farklı siyasi partileri tercih eden seçmenler bugün bizi tercih ediyorlar. Birleştiri­ci güç olduk burada.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye