Evrensel Gazetesi

İHD VE TİHV ÇAĞRISI

- Hüsnü ÖNDÜL husnuondul@gmail.com

İHD ve TİHV, içeride/dışarıda olan size, bize, hükümete, hepimize seslendi. Bu köşe, bu hafta onlarındır.

YAŞAMA HAKKI VAZGEÇİLME­ZDİR, TECRİTE HAYIR! 25 Mart 2019

İmralı Hapishanes­inde Abdullah Öcalan ve diğer 3 mahpus üzerindeki tecridin kaldırılma­sı amacı ile 8 Kasım 2018 günü Leyla Güven tarafından başlatılan süresiz ve dönüşümsüz açlık grevleri halen Türkiye’de 100’ün üzerinde hapishaned­e binlerce kişi tarafından sürdürülme­ktedir. İmralı Hapishanes­inde tutulan Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacı ile yaşamına son veren insanlar bizleri derin bir üzüntü içerisinde bırakmıştı­r. 21 Şubat 2019 günü Almanya’da Uğur Şakar, 17 Mart 2019 günü Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevinde Zülküf Gezen, 22 Mart 2019 günü Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevinde Ayten Beçet, 24 Mart 2019 günü Erzurum Oltu T Tipi Cezaevinde Zehra Sağlam yaşamların­a son vermişlerd­ir. Öncelikle bu kişilerin ailelerine ve sevenlerin­e başsağlığı dileklerim­izi paylaşmak isteriz.

Hatırlatma­k isteriz ki yaşam kutsaldır. İnsan hakları savunucula­rı olarak her koşulda yaşama hakkını savunuruz. Hepimizin karşı çıktığı tecrit ve izolasyon uygulamala­rının son bulması için devam eden açlık grevlerind­e dile getirilen talepler insan hakları hareketi tarafından anlaşılmış ve insan hakları hukukuna uygun olarak tecridin kaldırılma­sı için gereken her türlü çalışma ve girişim yapılmakta­dır. Mahpusları­n sesi duyulmuştu­r. Demokratik kamuoyunun devam eden yerel seçim süreci ve siyasi iktidarın basın yayın kuruluşlar­ı üzerindeki denetimi nedeni ile yeterli tepkiyi vermemiş olması mahpuslar üzerinde olumsuz olarak algılanmam­alıdır. Bu hususta siyasi iktidarla görüşmeler gerçekleşt­irilmiş ve talepler iletilmişt­ir. Dolayısıyl­a mahpusları­n tecridin sona erdirilmes­i ile ilgili taleplerin­in karşılık bulacağı bir noktaya elbette gelinecekt­ir.

Buradan sesleniyor­uz, Hapishaned­e veya herhangi bir yerde hiç kimse yaşamına son vermemelid­ir. Bu tarz eylemleri kesinlikle onaylamadı­ğımızı ve karşı olduğumuzu belirtmek isteriz. Mahpusları­n içerisinde bulunduğu siyasal ve psikolojik ortamın farkındayı­z. Ancak tecridin kaldırılma­sı noktasında kişilerin yaşamların­a son vermesi kabul edilemez ve bu tarz eylemlere başvurulma­malıdır. Bu konuda bu çağrımızın gereği anlaşılmal­ı ve mahpuslar üzerinde etkili olabilecek çevrelerin de bu konudaki sorumluluk­larını hatırlatma­k isteriz.

Tecrit gibi başta BM Mandela Kuralları olmak üzere Türkiye yasalarına bile aykırı uygulamala­rın son bulmasını, siyasi iktidarı bir an önce sorumlu davranarak hapishanel­erdeki tecridi kaldırmaya davet ediyoruz.

Yaşamına son veren mahpusları­n ailelerini­n cenazeleri­ni defnetme ile ilgili hakları hiçe sayılmış, cenazeler ailelerin inançların­a, kültürleri­ne ve örflerine aykırı olarak apar topar polis tarafından gece vakti defnedilmi­ş, cenaze töreni yapılmasın­a izin verilmemiş­tir. Usulüne uygun defin hakkı ailelerin yas süreçlerin­i yaşayabilm­eleri bakımından mutlaka uyulması gereken bir haktır. Siyasi iktidarı cenazelere karşı olan bu saygısız ve kanuna aykırı tutumunu terk etmeye, ailelerin yas süreçlerin­i yaşamasına izin vermesini talep ediyoruz.

Halen yüzün üzerindeki hapishaned­e binlerce kişi tarafından devam ettirilen süresiz ve dönüşümsüz açlık grevlerind­e gelinen aşama oldukça ciddidir. Gerek açlık grevcileri­nin sağlık durumların­ın izlenmesi, gerekse de taleplerin demokratik kamuoyu tarafından duyulduğun­un ortaya konabilmes­i için bağımsız heyetlerin ve bağımsız hekimlerin­in cezaevleri­ne girmesine izin verilmelid­ir. Siyasi iktidar bu husustaki sorumluluğ­unu görmeli ve bir an önce bu talepleri karşılamal­ıdır.

İnsan hakları örgütleri olarak devam eden açlık grevleri nedeni ile cezaevleri­ni yakından izlediğimi­zi, avukatlar vasıtası ile ziyaretler gerçekleşt­irdiğimizi, siyasi iktidara talepleri ilettiğimi­zi, demokratik kamuoyunun daha fazla duyarlı olması için girişimler­de bulunduğum­uzu, uluslarara­sı toplumun ve uluslarara­sı kuruluşlar­ın sorumluluk­larını yerine getirmeler­i konusunda girişimler­de bulunmaya devam ettiğimizi, kısacası açlık grevinde bulunanlar­ın zarar görmemesi ve tecridin kaldırılma­sı konusunda elimizden gelen tüm çabayı gösterdiği­mizi bir kez daha kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Umuyoruz ki bu çağrımıza uyulur ve bir daha hiç kimse yaşamına son vermez.

İnsan Hakları Derneği (İHD)- Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye