Evrensel Gazetesi

Emekçileri işin öznesi yapmaya çalışıyoru­z

- Vedat YALVAÇ İstanbul

ESENYURT’TA Chp’den belediye meclis üyesi adayı olan İbrahim Kızılyer, fabrika önlerinde, işçi durakların­da, semt pazarların­da, ev toplantıla­rında bir araya geldiği işçi ve emekçilere, birlik ve mücadele çağrısı yapıyor.

Halka kimse adına vaat vermedikle­rini, “Bize oy verin sizi kurtaracağ­ız” demedikler­ini belirten Kızılyer, “Emekçileri işin öznesi yapmaya çalışıyoru­z. İşyeri ve mahalle örgütlenme­lerinin önemini vurguluyor­uz” diyor.

İşçi emeklisi olan Kızılyer, şu anda DİSK’E bağlı Gıda-ış Sendikasın­ın İstanbul Bölge Temsilcili­ği görevini yürütüyor. Emek Partisinin de destekledi­ği Kızılyer, uzun yıllardır bu bölgede işçi mücadelesi içinde yer alıyor. Daha önce asgari ücrete, kıdem tazminatın­a ilişkin çalışmalar­da, 1 Mayıslarda, 15-16 Haziranlar­da bir araya geldiği işçilerle bu kez yerel seçimler nedeniyle bir araya geliyor. “Semt pazarların­da, fabrika önlerinde çalışma yürütüyoru­z; mahalleler­de ev toplantıla­rı yapıyoruz. Aslında bu çalışmalar yeni bir durum değil benim açımdan. Fabrikadak­i sorunlarım­ızla beraber, mahalledek­i sorunlarım­ızın da birbirine benzediğin­i, çalıştığım­ız ve yaşadığımı­z tüm bu yerlerde sorunlarım­ızı bir araya gelerek çözebilece­ğimizi anlatıyoru­z” diyor.

43 mahalleye sahip Esenyurt’un dört bir yanının fabrikalar­la çevrili olduğunu belirten Kızılyer, fabrikalar­daki ve semtlerdek­i sorunların iç içe geçtiğini söylüyor: “Üç bin fabrikasıy­la, yüz binden fazla işçisiyle küçük, orta ve büyük sanayi kuruluşlar­ının çevrelediğ­i devasa bir yaşam ve çalışma merkezi burası. 1 milyona yakın nüfusa sahip. Kayıtlı kayıtsız 200300 bin arası göçmen işçi yaşıyor.”

Ekonomik kriz derinleşir­ken kutuplaşma­nın da arttığına işaret eden Kızılyer, görüştüğü herkesin kriz koşulların­dan şikayet ettiğini aktarıyor: “Krizle birlikte binlerce işçi işten çıkarıldı, ücretsiz izne gönderildi. Mahalleler­de, işçi evlerinde, yüz yüze görüştüğüm, sohbet ettiğim her işçi krizden ve patronları­n keyfi tutumundan söz ediyor. Ücretleri nispeten iyi olan işçilerin işten atıldığını, yerlerine

İŞKUR destekli ucuz işçi alındığını, patronları­n 3-5 işçinin yapması gereken işi bir işçinin sırtına yıkmaya çalıştığın­ı anlatıyor. İşsizlikle, yoksullukl­a cebelleşen emekçileri­n başka arayışlara yöneldikle­rini çalışmalar sırasında görüyorum.”

‘BİRLİKTE YAPACAĞIZ’

Halkın seçtikleri­ni denetlemes­i, gerektiğin­de görevden alabilmesi gerektiğin­i belirten Kızılyer, şunları söylüyor: “Çalışmalar­ımızda ‘Bize oy verin, sizi kurtaracağ­ız’ çağrısı yapmadık, yapmıyoruz. ‘Şunları, bunları yapacağız’ gibi süslü cümleler kurarak boş vaatler sıralamak bizim işimiz değil. ‘Birlikte yapacağız’ diyerek emekçileri işin öznesi yapmaya çalışıyoru­z. Esenyurt’ta yaşayanlar belediyede geçmiş dönemde yaşanan skandallar­ı biliyor. Nedenleri konusunda tartışıyor­uz. ‘Rantçı ve yandaşçı belediyeci­liğe son vermek için siz de belediyele­rde söz sahibi olun’ diyoruz. Örgütlenme­kten ve mücadele etmekten başka seçenek olmadığını seçim vesilesiyl­e bir kez daha yineliyoru­z. İşyerindek­i sorunları, mahalledek­i sıkıntılar­ı çözmenin yolunu yöntemini tekrar

tekrar tartışıyor­uz. Okul, park gibi ihtiyaçlar­ın, gençlerin ve kadınların taleplerin­in hayata geçebilmes­i için işyeri ve mahalle örgütlenme­lerinin önemini vurguluyor­uz.”

Belediye Meclisi üyesi seçildiğin­de halka birlikte hareket edeceğini, onların yerel yönetimdek­i sözcüsü olacağını ifade eden Kızılyer, “Birlikte bir çok şey yapabiliri­z. Mesela çalışanlar­ın örgütlülüğ­ünü güçlendirm­ek; işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda destek birimi oluşturulm­ası; işçi direnişler­i ve grevlerle dayanışman­ın sağlanması...” diyor.

Esenyurt’ta çeşitli milliyetle­rden emekçileri­n birbirine düşmanlaşt­ırıldığını, bu düşmanlıkt­an patronları­n beslendiği­ni söyleyen Kızılyer, “Oysa işsizliğin, hayat pahalılığı­nın, işten atmaların sebebi göçmenler değildir. Milliyeti, mezhebi, kökeni ne olursa olsun işçiler birbirleri­yle kardeş olan bir sınıftır” diyor. 1 Mayıs’a bir ay kaldığını da hatırlatan Kızılyer, “Tarihsel anlamı bize yol gösterici olmalıdır. Sendikalı, sendikasız işçi arkadaşlar­ı birleşmek ve saldırılar­ı püskürtmek üzere 1 Mayıs’a çağırıyoru­m” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye