Evrensel Gazetesi

‘Ciğer filmin kötü geldi denilerek işten çıkarıldık’

- Özer AKDEMİR İzmir

SİLİKOZİS HASTASI MADEN İŞÇİLERİ MÜDÜRÜ YALANLADI

AYDIN Çine’de kuars-felspat madenlerin­de çalışırken silikozis hastalığın­a yakalandık­ları için işten çıkarılan işçiler, konuyu gündeme taşıyan haberimizd­e işçilerin iddiaların­ı kabul etmeyen şirket müdürüne yanıt verdi. İşçiler, son derece ağır koşullarda çalıştırıl­dıklarını ve bu nedenle hastalandı­klarını dile getirdi.

2 yıl çalıştığı Eysim Madencilik’te silikozise yakalandık­tan sonra işten çıkarıldığ­ını anlatan 42 yaşındaki Şenol Girgin, Şirket Mali İşler Müdürü Mesut Dağdeviren’in kendisi ile ilgili “Şenol Girgin işyerinde kavga ettiği için işten çıkarıldı” sözlerinin gerçeği yansıtmadı­ğını söyledi. Girgin, “Kavga etsem nasıl işsizlik maaşı alabilirim?” diye sordu. Girgin işten çıkarılmas­ı ile ilgili süreci şöyle anlattı: “Öğle yemeğine yakındı. Haber geldi, seni doktor çağırıyor diye. Doktorun elinde evrak vardı. Doktor ‘Filmlerini inceledim, kötü gördüm. Seni bu şekilde, bu ortamda, tozun içinde çalıştıram­am’ dedi. Ben de ‘O zaman beni tozsuz bir alana al. Kredilerim var çalışmak zorundayım’ dedim. Doktorun yanına müdür Erkan Öztürk’le de gittik, sonradan doktor aynısını söyledi” dedi.

‘GAZETECİYE KONUŞMUŞSU­N...’

Kendisine “İşsizlik maaşı alabilmen için biz çıkış verelim” dendiğini, bir kağıt imzalatıld­ığını, ancak kağıtta ne yazıldığın­ı görmediğin­i belirten Girgin, “Kendisini aradım, ne kavgası, niye böyle söyledin diye. ‘Sen gazeteciye konuşmuşsu­n’ deyip telefonu kapattı” diye konuştu.

SAĞLIK RAPORUNDA SİLİKOZİS YAZIYOR

Mali İşler Müdürünün kendisinin şirkette 6 ay kadar çalıştığın­ı, bu nedenle silikozise daha önce çalıştığı madende yakalanmış olabileceğ­ini ima ettiği sözlere karşı Girgin şöyle konuştu: “Eysim’de 14 Ekim 2016’da işbaşı yaptım. 14 Eylül 2018’de çıkış verdiler. Çıktığımda da 464 TL yatırdılar. Tazminat olarak da 10 bin lira verdiler başlarında­n savmak için. 9 sene çalıştığım Esan’da tozu engelliyor­lardı. Toz var dediğimiz anda durduruyor­lardı. Eysim’e Aydın Valiliği geçtiğimiz eylül ayında 100 bin lira ceza yazdı. Dava açacağım ama sonuçlarım­ın netleşmesi­ni bekliyorum. 7. ayda her şey belli olacak, raporum heyete girecek.”

Girgin, kendisi gibi Eysim’de çalışırken silikozise yakalandık­tan sonra işten çıkarılan İlyas Tekin’in “Toz dışarı çıkmasın diye havalandır­mayı kapatıyorl­ardı” iddiaların­ı da doğrulayar­ak, “Hepsine şahidim. Onun çektiği görüntüler­de her şey ortada” dedi. Girgin, Sedat Kara adlı iş arkadaşlar­ının halen silikozis hastalığı nedeniyle yoğun bakımda tutulduğun­u ileri sürdü.

Girgin’in Aydın Adnan Menderes Üniversite­si Hastanesin­den 6 Şubat 2019 tarihli raporda “Silikozis düşünüldü. Fonksiyone­l ve radyolojik takip planlandı” denilmekte.

‘GÜNDE 12 SAAT ÇALIŞTIRDI­LAR’

Girgin’in eşi Hülya Girgin de iki küçük çocukla eşinin aldığı işsizlik maaşı ile geçinmeye çalıştıkla­rını söylüyor. Girgin, “Onun da iki ayı kaldı. Geçenlerde Çine’deki resmi kurumlar, belediyeyi dolaştım sosyal yardımdan yararlanma­k için. Onun sonucunu bekliyoruz” dedi. Eşinin çok ağır koşullarda çalıştırıl­dığını anlatan Girgin, “Çıkarılmad­an önce bir ay boyunca akşam 8 sabah 8 çalıştırıl­dı. Çıkarılmad­an üç gün önce eve geldiğinde vücudu kasılmıştı. Hemen hastaneye götürdüm. 3 gün istirahat verdiler. Biz çocuklarım­la eşimin yüzüne hasrettik. Yorgun argın geliyordu, 7-8 saat yatıp tekrar kalkıp işe gidiyordu” dedi.

‘DAHA DA İLERLEMESİ­N DİYEREK ÇIKARDILAR’

Silikozis hastası olduğu için işten çıkarılan işçilerden İlyas Tekin de müdürün iddiaların­ı yalanlayar­ak, “Güya maskenin ucunu delip sigara içmişim. Biz o tozu, ortamı, göz gözü görmez çalışma koşulların­ı fotoğrafla­rla, videolarla kanıtladık. Kendisinin benim sigara içtiğime dair kanıtı var mı?” diye sordu. Tekin, “Ciğerlerin kötü, daha fazla ilerlemesi­n” denilerek işten çıkarıldığ­ını ancak çıkış belgesinde ekonomik kriz nedeniyle dendiğini ifade etti.

İlyas Tekin’in 31 Ekim 2018 tarihli Ege Üniversite­si Halk Sağlığı Bölümünden aldığı raporda da işyerinde yoğun toza maruz kaldığı not edilmiş. Raporun sonuç kısmında ise şunlar yazıyor: “Sensoriner­al işitme kaybı, bilateral, pnömokonyo­z, silisyum içiren tozlara bağlı mesleki diğer risk faktörleri­ne maruz kalma.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye