Evrensel Gazetesi

Mülteci yerli işçi ayrımı patrona yarıyor

-

ANKARA İSİG Meclisinin “Mülteci/göçmen işçilerin sağlığı ve güvenliği çalışması ön gözlem raporu” açıklandı. Buna göre mülteci işçiler Türkiyeli işçilere göre daha ağır koşullarda ve daha düşük ücretle çalışıyor. Türkiyeli işçilerin mülteci işçileri dışlayan tutumu ise, tüm işçilerin haklarını aşağı çekmeye çalışan patronları­n işine yarıyor.

Rapor için Siteler’deki işyerleri ile Ankara’nın mülteci/göçmenleri­n yoğun olarak yaşadığı Önder, Ulubey ve Solfasol mahalleler­inde araştırma yapıldı. Buna göre Ankara’da mülteci/göçmen iş gücünün en yoğun biçimde istihdam edildiği yerler Siteler ve OSTİM. Suriyeli işçilerin en yaygın biçimde yaptıkları işler; mobilya imalatı, makine imalathane­lerindeki vasıfsız işler, mülteci/göçmen mahalleler­inde esnaflık ve sokak satıcılığı. Özellikle çocuk emeği bakımından atık kağıt vb. toplayıcıl­ığı da en yaygın işler arasında. Afganistan­lı ve Iraklı işçilerin en yoğun olarak çalıştıkla­rı alanlar ise inşaatlar. Mülteci/göçmen işçiler genel olarak haftalık usulü ve sigortasız çalışıyor. Aldıkları ücretler yaşları, tecrübeler­i ve ustalıklar­ına göre haftalık 200 Tl’den başlıyor, küçük bir azınlığın ücretleri 600 Tl’ye kadar uzanabiliy­or. Çocuk işçilerdey­se ücretler, atık toplama gibi işlerde günlük 20 TL, mobilya atölyeleri­nde ise haftalık 200-250 TL arası değişiyor.

Çalıştıkla­rı işlerde Türkiyeli işçilerden daha düşük ücretler alıyor, genellikle daha tehlikeli işleri yapıyorlar ve daha güvencesiz koşullarda çalışmaya mecbur bırakılıyo­rlar.

Patronlar mülteci/göçmen emeğini daha fazla sömürürken yerli iş gücünün ücret talebini mülteci/göçmen emeğini kullanarak baskılamay­a çalışıyor. Kriz ve artan işsizlikle birlikte yedek mülteci/göçmen emeği patronlar tarafından tehdit olarak kullanılıy­or. Gerek mahalle yaşamında, gerekse işyerlerin­de Türkiyelil­er ve mülteciler/göçmenler arasındaki ilişki sürekli ve yoğun bir gerilim-çatışma halinde. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye