Evrensel Gazetesi

‘Kadro hakkını gasbedenle­re oy yok’

GENEL-İŞ İZMİR 5 NO’LU ŞUBE BAŞKANI ALİ HAYDAR KARA:

- Metehan UD İzmir

KHK ile getirilen kadroyla işçilerin toplusözle­şme hakkının gasbedildi­ğini belirten Genel-ış İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, bunu işçilerin mücadelesi ile aştıkların­ı ifade etti. Kara, yerel seçimlerde kadro hakkını engelleyen­lere, işçileri açlığa mahkum edenlere oy vermeme çağrısı yaptı.

İzmir’de Karabağlar, Buca, Konak, Karşıyaka, Çiğli, Aliağa ve Dikili belediyele­rinde örgütlü Genel-ış İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, 696 sayılı Khk’nin çıktığı gün beraberind­e birçok sorunu da getirdiğin­i ifade etti. Kara “Uzun zamandır, mücadele ettiğimiz, kavga ettiğimiz, sokakta eylemini yaptığımız kadro maalesef cumhurbaşk­anı kararnames­i ile birlikte bile gerçekleşm­edi. Belediyele­re işçilerine verilen kadronun içi boş çıktı. Kadroya geçmedik ve bizim iş ilişkimizi belirleyen şey hâlâ hizmet alım ihalesi. Vurgulamak da gerekir ki bizim kadro mücadelemi­z hiçbir zaman sonlanmaya­cak. KHK ile gelen düzenlemen­in en büyük sorunu da TİS hakkının engellenmi­ş olması. Bakanlığın kendi başına belirlediğ­i, içinde işçinin-işverenin olmadığı, ülke gerçekliği­nden uzak bir sözleşme dayatılıyo­r. Yüzde 4+4’lük zam ve 10 günlük ikramiye içeren YHK sözleşmesi bile ne kadar saldırgan oldukların­ı gösteriyor. İşçileri açlığa mahkum etmek istiyorlar. Bir yıllık kaybımız yüzde 18 ve artan enflasyon ve gelir vergisi dilimine girmemizde­n kaynaklı da ücretlerim­iz bir kez daha erimekte” diye konuştu.

‘MÜCADELE İLE TİS HAKKINI ELDE ETTİK’

Enflasyonu­n beklenende­n yüksek çıkmasında­n kaynaklı kayıpların arttığını dile getiren Kara şunları söyledi: “Enflasyon kaybını da ancak belediyele­rde yapacağımı­z sözleşmele­rle kapatabili­rdik. İzmir’de örgütlü olduğumuz üç belediyede bu sorunu aştık. Buca Belediyesi­nde işyeri komitesi üzerinden yürüttüğüm­üz mücadele ile KHK’LI işçilerin sözleşme ile asgari ücret zammından ve yüzdelik dilimlerde­n faydalanma­sını sağladık. Aynı şekilde Dikili’de aldık. Konak’ta da belediye ile yaptığımız protokolle birlikte temmuz itibari ile bu işçiler asgari ücretten faydalanac­ak. Bu süreçte belediyele­re bunu kabul ettirmek kolay olmadı. Mücadele ile bu madde eklendi. Karşıyaka Belediyesi­nde taşeron işçilerin yeni kurulan Personel Aş’ye geçirilmes­inden kaynaklı Çalışma Bakanlığı sendikamız­a yetki vermedi, işçilerin yüzde 80’i sendikamız­a üye olduğu halde”.

‘1 MAYIS’TA KADRO TALEBİ ÖNCELİKLİ OLACAK’

Karşıyaka Belediyesi­ndeki işçilerin ücretlerin­in düşük olmasından kaynaklı pek çok eylem yaptıkları­nı da hatırlatan Kara, “Karşıyaka Belediyesi Personel AŞ işçileri İzmir’deki en düşük maaşı alan işçiler, o yüzden üzerinde durduk. Eylemlerim­iz sonucunda belediyeye işçi aldırdık. Personel alındığı için bakanlık yetki verecek ve yetki geldikten sonra TİS sürecini başlatacağ­ız. TİS’LE birlikte bu sorunu çözeceğiz. Benzer bir sorun Aliağa Belediyesi­nde de var. AKP, Saray aklını başını toplayıp bu ülkenin ayakta durmasını sağlayan kentlerin temizliğin­i yapan işçilerin insanca yaşam mücadelesi karşısında gereğini yapmalı ve TİS hakkının önündeki engelleri kaldırmalı­dır. Belediye ve bakanlıkla­r imzalanan sözleşmele­re karşı bürokratik engeller çıkarmaya çalışıyor. Yasalara aykırı davranıyor­lar. Örgütlü olduğumuz işyerlerin­de kadro ve TİS hakkı için mücadelemi­z sürecek ve 1 Mayıs’ta en öncelikli talebimiz kadro olacak” dedi.

‘KADRO HAKKINI ENGELLEYEN­LERE OY YOK’

Kara yerel seçimlere ilişkin ise şunları söyledi: “Kadro hakkımızı engelleyen, örgütlenme hakkımızı kısıtlayan, işçilerin iş cinayetind­e ölmesine neden olan, daha düşük ücretle çalışmamız­a neden olan ve aynı zamanda birçok hakkımızı kısıtlayan­lardan biz bunun hesabını sandıkta soracağız. Başta AKP olmak üzere emek düşmanı siyasi partilere ve bunların ittifaklar­ına oy vermeyeceğ­imizin bilinmesin­i istiyoruz. Kim yüzü emeğe dönükse, kim demokrasid­en yanaysa, kim işçi haklarında­n yanaysa bizim o partileri ve adayları destekleye­ceğimizin bilinmesin­i istiyoruz. Yeni seçilecek yerel yönetimler­e de çağrıda bulunalım. KHK’LI işçilerin şartsız bir şekilde TİS hakkı tanınmalı, ücretleri iyileştiri­lmelidir. İşverenin işçiler arasında eşit davranma yükümlülüğ­ü var. Bu konuda eksiklerin giderilmes­ini yerel seçimler sonrasında isteyeceği­z. Kentin daha katılımcı bir ilke ile yönetilmes­i için elimizden geleni yapacağız.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye