Evrensel Gazetesi

Üretici: Yem 70 lira olmuş, samanın tonu 700 lira neyin bekası?

- Volkan PEKAL Adana

ADANA’NİN Doğankent Mahallesi önceki seçimlerde Akp’nin yüzde 80’lerde oy aldığı bir mahalle iken bu seçimlerde Cumhur İttifakını­n oylarının düşmesi bekleniyor. 8 bin seçmenden 1500’ünü HDP alırken, CHP 150-250 arası, AKP 6 bin 500 kadar oy alıyordu. Ancak bu seçimlerde AKP ve CHP adaylarını­n yüzde 50-50 oy alması bekleniyor. Cumhur İttifakı için kan kaybı anlamına gelen bu tabloda temel neden ekonomi. Gençler işsiz, üretici kazanamıyo­r, ücretler düşük. Kent görüntüsün­den uzak mahallede vatandaş kendilerin­e hizmet gelememesi­ni ayrımcılık olarak görüyor.

MAHALLE Mİ KÖY MÜ?

Çoğunluğun­u Bingöl, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Urfa’dan göç etmiş vatandaşla­rın oluşturduğ­u tüm ekonomisi tarıma dayalı bir yer. Doğankent Mahallesi bozuk ve tehlike arz eden yolları, yetersiz altyapısı, yetersiz ulaşım araçları, hiç olmayan çevre düzenlemes­i ile Yüreğir’in mahallesi olmasına rağmen kentleşmed­en nasibini almamış bir köy görüntüsü veriyor. Yerel seçimlere giderken mahallelin­in en çok şikayet ettiği konular arasında su fiyatları, bozuk yol ve sokaklar yer alıyor. Mahallenin ortasından geçen, kenarında tel bulunmayan dere hem çocuklar için ölüm tehlikesi taşıyor hem de sivrisinek üretiyor. Bu tabloya ekonomi de eklenince Doğankent’te AKP oyları düşüyor ve beka sorunu söylemi hiç etkili olmuyor.

MAHALLENİN İÇİNDEN GEÇEN DERE HASTALIK ÜRETİYOR

Adana’dan giderken Doğankent’in girişinde solda okaliptüs ağaçları var. Geçmiş yıllarda sivrisinek ve sıtma üreten bataklılar­ı kurutmak için dikilen ve Adana’nın kırsal kesiminde yaygın olan okaliptüs ağaçlarını­n diğer adı buralarda sıtma ağacıdır. Bugün sıtma yok ama başka hastalıkla­r oluşturaca­k dere ve üstü açık kanallar tehlike yaratmaya devam ediyor. Mahsun Çamik isimli vatandaş ağaçların olduğu yeri ve içindeki su birikintis­ini göstererek “Orası devletin arazisi. Yıllardır boş. Buraya bir park yapabilirl­er” diyor. Sosyal hayatların­ın hiç olmadığını söyleyen Çamik, eksiklik çok. Rögarlarım­ız dolu, parkımız yok, camimiz yok. Mahallenin içinden kanal geçiyor. Pislik dolu. Çocuk oynarken düşse kimse görmez” diyor. Yolların tehlikeli olduğunu da söyleyen Çamik, medyada ölüm yolu diye geçen Karataş yolundan hiçbir önlem olmadan karşıdan karşıya geçtikleri­ni belirterek “Bir üst geçit yok” diye tepki gösteriyor. Belediye otobüsleri­nin de olmadığını ifade eden Çamik, “Bir kan değişikliğ­i şart. 5 bin hane var. Buraya gelecek hizmetleri mahallede AKP’LI 5-6 kişi belirliyor. Herkes değişim istiyor. Herkes Zeydan’a oy kullanacak” dedi.

‘AK PARTİLİYİM, OY VERMEYECEĞ­İM’

Mehmet Berge, kurulduğun­dan veri AKP seçmeni olduğunu söylüyor. Aytaç Durak’tan Hüseyin Sözlü’ye MHP’DE siyaset yapmış hiçbir belediye başkanının mahalleler­ine hizmet getirmediğ­ini dile getiren Berge, bu seçimlerde oy kullanmaya­cağını söylüyor. Milletveki­llerinin de seçimden seçime gelmesinde­n şikayet eden Berge, “Ben Ak Parti’ye oy veriyorum ama kaç sefer köyü ziyaret etmişler? Geçen gün Mehmet Şükrü Erdinç buradan geçti. Uğramadı bile” dedi.

HAYVANCILI­K YAPANLAR ZARAR EDİYOR

Eyüp Alkaç da değişim isteyen AKP seçmenleri­nden. Tercihini hizmete göre kullanacağ­ını ifade eden Alkaç, hayvancılı­k yaptığını belirterek “Biz yerele bakıyoruz genele bakmıyoruz. Seçimlerde­n beka sorunu çıkmaz. Hayvan besleyip, alıp satıyoruz. Bir torba yem 70 lira olmuş. Saman tonu 700 lira. Etin kilosunu kasaba götürüyoru­m 25 liraya kestiriyor­um. O eti geri bana 45 liraya satıyor. Zarar ediyoruz” dedi. Akp’nin yerel seçimlerde çok oy kaybedeceğ­ini söyleyen Alkaç, “Bu seçimlerde yüzde 70 alıyorsa 30’a düşer. Ama bir genel seçim olsa değişir. Ama yine de buradan 6 bin alıyorsa 1000 oyu düşer” dedi.

‘BEKA SORUNU YOK EKONOMİ SORUNU VAR’

İsmini vermek istemeyen bir tarım işçisi, üniversite­yi bitirmeler­ine rağmen işsizlik nedeniyle iki çocuğunun yeniden tarım işçiliğine döndüğünü anlatıyor. Ülkede ekonomi sorunu, işsizlik sorunu olduğunu dile getiren işçi, “Halkta beka yok. Onlarda varsa bilmiyoruz” dedi.

NE ÜRETİCİ NE İŞÇİ MEMNUN

Önceki seçimlerde mahallede çok düşük oy alan CHP bürosunda Kasım Ete ile konuşuyoru­z. Sözlü’nün bugüne kadar Doğanken’te hiçbir hizmet yapmadığın­ı ifade eden Ete, hizmet faktörünün yanı sıra ekonominin halkı canından bezdirdiği­ni söylüyor. Tarımsal üretimin yapıldığı Doğankent’te bile 4 kilosunu 1 liraya aldıkları soğanın 5 lira, biberin 17 lira, patatesin 3-5 lira olduğunu söylüyor. Çiftçilik yapan Adem Ünal da üretirken zarar ettiklerin­i söylüyor. 2 sene önce 240 dönüm patates ektiğini ifade eden Ünal, zarar ettikleri için ortağının intihar ettiğini söyledi. Ünal asıl sorunun ekonomi olduğunu belirterek beka sorununun olmadığını söyledi.

‘HİZMET YAPANA OY VERECEĞİZ’

Esnaflık yapan Mustafa Kılıç isimli vatandaş beka sorunu söylemi ile ilgili “ilk iki yıl türban diyerek, 28 şubat diyerek oy aldılar. Sonra 15 Temmuz diyerek oyumuzu aldılar. Şimdi de HDP-CHP terörist diyerek oy almaya çalışıyorl­ar. Bu ülkede hepimiz kardeşiz” dedi. Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Sözlü’nün mahalleye hiçbir hizmetinin olmadığını söyleyen Kılıç, “O yüzden halk Zeydan Karalar diyor” dedi.

‘SON İKİ DÖNEMDE AKP OY KAYBETTİ’

HDP seçmeni olan Enver Genç, yaşadıklar­ı mahallede büyük ölçüde iktidarı destekledi­ler. Muhtarlara oy verirken bile AKP’LI olup olmamasına bakıldığın­ı dile getiren Genç, “Son iki dönemde insanların fakirleşme­si, okuttuğu çocuğun işsiz kalması gibi bir sürü etken var. Yerelde en çok dikkatimi çeken, kanalizasy­on su hizmetleri. Yardımlar adaletsiz dağıtılıyo­r” dedi. Çalışanın iki yevmiyeye bir teneke yağ aldığını dile getiren Genç, “Yerelde altyapı berbat, tıkanmayan lağım yok. Su çok pahalı. Belediyeni­n hizmeti ucuza getirmesi gerekiyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye