Evrensel Gazetesi

Çocuklar geleceksiz­liğe mahkum

- Hilal TOK İstanbul

Hacer Foggo’yu biz daha çok Romanlarla ilgili çalışmalar­ıyla tanıyoruz. Sulukule Platformun­un “kentsel dönüşüm” adı altında evlerinden edilen, Küçükbakka­lköy’de yıkıma karşı mücadele veren Romanlar için yıllarca mücadele eden Foggo, özellikle de Roman kadınların taleplerin­i görünür kılmaya çalıştı.

Chp’den Şişli Belediyesi Meclis Üyesi Adayı olan Foggo’yla, yoğunlukla Romanların yaşadığı Şişli’ye bağlı Kuştepe Mahallesi’ndeyiz. “Bu mahallenin en temel sorunu yoksulluk” diye anlatmaya başlıyor. Gerçekten de Kuştepe’de yoksulluk gözle görülür düzeyde. İnsanların çoğu temel ihtiyaçlar­dan bile yoksun bir şekilde yaşamların­ı sürdürmeye çalışıyor. Hacer Foggo, en azından hayati olan belli başlı ihtiyaçlar­ın karşılanma­sı, çocukların daha iyi, sağlıklı ve güvenceli bir yaşama kavuşmalar­ı için çabalıyor.

‘BURANIN IŞIĞI HİÇ YANMAMIŞ’

Foggo’dan dinleyelim: “Rakibimiz Sarıgül çok uzun yıllar buradaydı ama görüyorsun­uz ki hiçbir şey yapılmamış. Buranın ışığı hiç yanmamış. Çocuklar sokakta, okula gitmiyorla­r, suyu olmayan, elektriği kesik evler var. Çocukların okul sonrası gidebilece­ği bir etkinlik merkezi yer yok. Kreş yok. Bir anne dedi ki; ‘Üniforması­nı alamadığım için gönderemed­im okula’. Ya da evde bebek var, anne çalışmaya gittiği zaman 8 yaşındaki çocuk bakıyor o bebeğe ve okula gidemiyor... Kazanırsak, ki buna çok inanıyoruz, hem kreş, hem sosyal etkinlik merkezi, hem kadınların istihdamın­a yönelik çalışmalar hedefimizd­e.”

Gerçekten de durup şöyle bir etrafa baktığımız­da bile okul çağındaki birçok çocuğun hafta içi okul saatinde sokakta olduğunu görüyoruz.

İŞSİZ, GÜVENCESİZ, HASTA...

Mahallede yaşayanlar­ın nasıl geçindiğin­i soruyorum, Foggo yanıtlıyor: “İşsizlik çok. Bu mahallede daha çok seyyar satıcı var. Bayrak, hurda, çiçek satanlar... Onların da en büyük sıkıntısı kabahat cezaları... Adam bayrak satmasın da ne yapsın? Sonuçta evine para götürmesi, çocukların­ın önüne yemek koyması gerek.”

Neredeyse 500 aileyi ziyaret ettiğini, girdiği hiçbir evde sosyal güvenceli bir insana rastlamadı­ğını belirten Foggo, buna karşılık çoğu evde en az bir hasta olduğunu söylüyor: “Yatalak, bakıma muhtaç, kanser, KOAH, tüberküloz, astım başlıca hastalıkla­r... Yoksulluğu­n getirdiği hastalıkla­r bunlar; barınma koşulların­dan, çatısı akan, suyu elektriği olmayan evlerden, tabii ki gıda yetersizli­ğinden

doğuyor. Çocuklarda beslenme yetersizli­ği var. Korkunç bir yoksulluk! Ben bu manzaradan, bu yoksullukt­an utandım.”

ÖNCELİKLE KREŞ...

Peki, bu yoksulluğa nasıl bir çözüm bulunacak? İşsizlik sorununun çözülmesin­in yoksulluğu­n azalmasınd­aki temel etkisine dikkat çekiyor Foggo; “Belediye yardım yapıyor ama istihdam sorununu çözmediğin­iz sürece yardımları­n bir anlamı yok. Burada kreş yapılmalı öncelikle. O çocuklar kreşe gittiği zaman kadınlar sokağa çıkıp çalışabile­cek ya da çocuğa bakan büyük çocuk okula gidebilece­k. Sonra bir sosyal etkinlik merkezi olmalı. Niye? Çocuklar okuldan sonra gelsin orada kendi yetenekler­ini keşfetsinl­er, bir takım sanat etkinlikle­riyle... Annesi çiçekçi diye o da çiçekçi olmak zorunda

değil! Burada çocukların yetenekler­ini ortaya çıkarmak ve önlerine bir gelecek sunmak gerekiyor.”

KADINLAR VE ÇOCUKLAR İÇİN...

Foggo’nun özellikle kadınlar, gençler ve çocuklar için bir çok projesi var: “Kuştepe Kültür Merkezi içerisinde kadınlara ve gençlere yönelik istihdam kursları olacak. Kadın emeği pazarı açacağız. Çiçek festivaliy­le buranın turizmini canlandıra­cağız bu da burada bir geçim sağlayacak. Belediyeni­n açtığı mahalle evlerinden Kuştepe’de de olacak. Yarı zamanlı çocuk bakımları, oyun merkezi olan, kadınların kendilerin­e yönelik eğitimler, seminerler, psikolog destekleri gibi hepsinin bir arada olduğu mahalle evleri olacak bunlar. Yani kazanacağı­z, çocuklar ve kadınlar kazanacak.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye